ELSA Getty Images Via Afp
PONOVILA SERENU

Velika pobjednica odlazi u mirovinu: ‘Nek‘ i dalje smetam kritičarima, neću se mijenjati ni zbog koga‘

Američka tenisačica, koja igra posljednju sezonu karijere, s 13 uzastopnih pobjeda u Miamiju i Charlestonu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 09. travanj 2024. 20:33

Ni promjena grada, ni promjena podloge nisu uspjeli zaustaviti “vruću” Danielle Collins. Američka tenisačica za koju se već mjesecima zna da joj je ovo posljednja sezona, trenutačno ne trči samo obični “počasni krug” prije odlaska u mirovinu, već, dapače, proživljava jedno od najboljih razdoblja karijere.

- Ovo su neki od mojih posljednjih turnira i želim ih imati u lijepom sjećanju.

Tim je riječima 30-godišnjakinja s Floride jednostavno objasnila osvajanje, prvo, velikog WTA1000 turnira u Miamiju, što joj je najveća titula karijere, a onda odmah u sljedećem tjednu na to je dodala i titulu u Charlestonu. Dakle, u razmaku od 18 dana ostvarila je 13 uzastopnih pobjeda (7 u Miamiju + 6 u Charlestonu), čime je postavila i osobni rekord - dosad joj je najduži niz bio 12 pobjeda iz ljeta 2021.

Povratak u Top 15 na WTA listi

K tome je u tih 13 mečeva dobila 26 od 28 setova, odnosno u dva je seta “slistila” jaka imena poput Jelene Ribakine, Ons Jabeur, Marije Sakkari, Darije Kasatkine, Jekaterine Aleksandrove, Sloane Stephens... Sve redom članice aktualnih Top 10 ili Top 20, odnosno Grand Slam pobjednice.

image

Danielle Collins

ELSA Getty Images Via Afp

Nadalje, ona je prva tenisačica nakon 11 godina koja je spojila titule u Miamiju i Charlestonu u istoj godini, a posljednja kojoj je to uspjelo je - Serena Williams. Razlog zašto je to tako rijetko i teško jest zato što se turniri igraju tjedan za tjedan, a k tome se prelazi s betona na (zelenu) zemlju i k tome je na oba turnira konkurencija izrazito jaka.

- Puno je mečeva iza mene u kratkom razdoblju, čak sam u jednom danu morala igrati dva, a ne sjećam se kada sam bila u takvoj situaciji. Moguće da mi se to posljednji put dogodilo još na turnirima do 12 godina - rekla je Collins.

- No, upravo to što sam bila sposobna pomaknuti vlastite granice i pri tome stalno igrala sjajan tenis, na sjajnoj razini, to je velika satisfakcija.

Amerikanka je postala i četvrta tenisačica koja je osvojila Charleston, a da nije bila nositeljica. Prva je to, inače, uspjela Iva Majoli 2002. godine, što je našoj bivšoj tenisačici bio i posljednji WTA trofej u karijeri.

No, Collins bi vrlo lako moguće mogla biti nositeljica na svim turnirima koje će igrati do kraja karijere. Jer nakon što je bila sedma na svijetu u ljeto 2022., kada je igrala i finala Australian Opena, sada se opet približila tim razinama. Prije Miamija je bila 71. na svijetu, morala igrati i kvalifikacije na nekim turnirima (Abu Dhabi, Doha), a sada je u ovom svom “posljednjem plesu” stigla natrag u Top 15.

Otkako je nakon poraza od Ige Swiatek u 2. kolu Australian Opena objavila da će joj ovo biti posljednja sezona, na omjeru je 24-4. Zajedno s Ribakinom, pak, ima i najviše pobjeda na WTA Touru ove sezone (22) u mečevima glavnog ždrijeba.
I više nego respektabilna statistika za nekoga tko planira skorašnju mirovinu. No, razlog za istu ionako nije bio teniski, odnosno niti godine, niti pad u formi, niti ozljede... Collins je već nekoliko puta objasnila da je to njezin osobni izbor, pogotovo tijekom turnira u Miamiju kada se sudarala s pitanjima “zašto prestaje sada kada joj tako dobro ide?”

image
ELSA Getty Images Via Afp

- Osjećam da ta pitanja dolaze s dobrom namjerom, odnosno jer ljudi žele da nastavim. Međutim, postoje neki zdravstveni izazovi koji mi otežavaju život izvan terena - rekla je Danielle.

- Možda je stoga ljudima teže shvatiti moju situaciju i moje razloge.

Temperamentna i vatrena

Collins, koja ne skriva kako želi zasnovati obitelj, odnosno imati djecu, bori se s endometriozom, što je kronično upalno stanje koje vrlo često može izazvati neplodnost, a popraćeno je i velikim bolovima. Već je zbog toga 2021. bila na operaciji, kada joj je uklonjena cista “veličine teniske loptice”. Povrh toga 2019. dijagnosticiran joj i reumatoidni artritis.

- Igrati na svjetskoj razini u takvom stanju, uz sve komplikacije koje donosi, nikako se ne bi smjelo podcijeniti - rekla je poznata bivša tenisačica Pam Shriver za ESPN.

Collins, inače, zbog svog pomalo prgavog, otresitog stava i ratobornosti na terenu nije najomiljenija osoba među ljubiteljima tenisa, a vjerojatno ni među nekim kolegicama.

- Imam dovoljno prijateljica na Touru, koje znaju što znači natjecati se i boriti na terenu, ali i koje znaju da izvan terena nisam ista takva osoba. One koje to razumiju respektiraju me. I dalje postoje stereotipi o ženama i tenisačicama kako se trebaju ponašati, pa one izvan tenisa ili koji me vide samo na terenu, možda smeta moja osobnost. Temperamentna sam i vatrena i mogu shvatiti da to ne paše svima, ali takvim kritičarima uvijek govorim “neka vam smeta i dalje, to sam ja i takva sam, neću se mijenjati ni zbog koga”.

Berrettiniju titula nakon dvije godine

Dok Danielle Collins proživljava neke od naljepših trenutaka u smiraju karijere, kod tenisača je prošli tjedan mogući "preporod" karijere najavio Matteo Berrettini.

Talijan, koji je 2021. igrao finale Wimbledona, polufinala Australian Opena (2022) i US Opena (2019) te bio šesti igrač svijeta pa praktički "nestao" jer su ga napale ozljede, u Marakešu je stigao do svoje prve ATP titule od Queen‘s Cluba 2022.

U finalu marokanskog turnira svladao je Španjolca Carballes-Baenu sa 6:2, 7:5.

Berrettiniju (28) je ovo tek treći turnir nakon što je šest mjeseci pauzirao zbog ozljede stopala. Prije toga ga je jedno vrijeme izvan terena držala ozljeda ruke, zbog koje je bio i na operaciji.

S titulom iz Marakeša skočio je za 51 mjesto te je sada 84. na ATP listi. (ij)

Linker
24. travanj 2024 22:52