Nikola Mektić i Mate Pavić

 GLYN KIRK Afp
TRIJUMFI TENISAČA

Veliki preokret Mate Pavića i Nikole Mektića za novu titulu, Borna Ćorić se vratio među pobjednike

Marin Čilić nije uspio ove sezone, ali hrvatski tenis ipak ima pobjednike u Queen‘s Clubu...
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 19. lipanj 2022. 19:10

Nikola Mektić i Mate Pavić pobrinuli su se za to osvajanjem turnira parova.

U finalnom su meču svladali englesko-finsku kombinaciju, Lloyda Glasspoola i Harrija Heliovaaru sa 3:6, 7:6 (3), 10-6 i tako podignuli svoj 12. zajednički pobjednički pehar otkako su se uparili 2021. godine. Glasspool i Heliovaara, inače, su morali ranije u nedjelju odigrati polufinale, u kojem su svladali Indijca Bopannu i Kanađanina Shapovalova.

I krenuli su sjajno, poveli 3:0 i bez ikakve prijetnje na svom servisu u nastavku seta, došli na pola puta do pobjede. Međutim, Nikola i Mate u drugoj su dionici podigli razinu svoje igre, zaprijetili breakom u drugom i desetom gemu, ali je rasplet prolongiran za tie-break. Tamo su olimpijski pobjednici uzeli prva tri poena, odnosno četiri od prvih pet, što je prednost koju nisu ispustili.

Odluka o pobjedniku pala je tako u produženom, odnosno super tie-breaku, a samo su se najveći teniski fanatici sjetili da je tako odlučen i prethodni dvoboj ovih dvaju parova. Naime, Mektić i Pavić prošle su godine također pobijedili Glasspooola i Heliovaaru u polufinalu Eastbournea, također u super tie-breaku, ali koji je bio poseban po tome što je završen tek nakon 34 poena, odnosno sa 18-16 za hrvatski tandem. Pri tome su morali spasiti pet meč-lopti, a iskoristili su svoju četvrtu...

Ovaj put nije bilo tako dramatično jer Mate i Nikola nisu dopustili reprizu. Doduše, iako su brzo stvorili prednost, 3:0, pa 5:2, Englez i Finac došli su do 5:6, no od sljedećih pet poena, četiri su osvojili Zagrepčanin i Splićanin te zatvorili meč.

Ovo im je treća zajednička titula u 2022. (Rim, Ženeva), Pavić ima još jednu s Hurkaczem (Stuttgart), a sve su osvojili unazad dva mjeseca. Dakle, ako su se malo i mučili u prvoj četvrtini ove godine, što se rezultata tiče, sada se može reći da su ponovo uhvatili pobjednički zamah. U pravo vrijeme jer Wimbledon je pred vratima, a tamo će braniti lani osvojeni trofej. Inače, zajednički omjer na travi im je 15-1, a ukupan omjer u finalima 12-5.

Borna Ćorić vratio se u krug pobjednika

Hrvatski reprezentativac osvojio je Challenger u Parmi (zemljana podloga) svladavši u finalu Eliasa Ymera (ATP 148) sa 7:6 (4), 6:0. Zagrepčanin je u prvom setu spasio set-loptu kod 5:4 za Šveđanina, a nakon dobivenog tie-breaka zagospodario terenom i lako došao do pobjede. Time je zaključio vrlo dobar tjedan u Italiji, gdje je spojio pobjede protiv nekoliko teških suparnika (Agamenone, Cobolli, Zeppieri, Lajović).

image

Borna Ćorić

ROBERTO BETTACCHI Dppi Via Afp

Prvi je to trofej pobjednika za Zagrepčanina nakon 2018. godine, kada je osvojio ATP 500 turnir u Halleu (trava) svladavši u finalu Rogera Federera. Što se Challenger razine tiče, ovo mu je treća titula, prva nakon 2015. godine.

Ovo je daleko najbolji tjedan za Bornu nakon povratka poslije duge stanke radi ozljede. Vratio se proljetos u Indian Wellsu, ali na ATP razini skupio je skroman omjer 2-6, uključujući i challengere imao je do Parme omjer 4-9, s time da je šest puta gubio u prvom kolima. Sada se sve posložilo kako treba, pa će s ovim bodovima doći blizu povratka u Top 200.

Linker
18. travanj 2024 22:05