Finale Umaga 2023.

 GORAN SEBELIC Cropix
KOMENTAR

Wawrinka je bio pun pogodak, a umaški turnir ponovno je pokazao da je idealan spoj turizma i sporta

Iza nas je još jedno uspješno, 33. izdanje ATP turnira na zapadu Hrvatske
Piše: Andro PolićObjavljeno: 01. kolovoz 2023. 16:12

Nije bilo Alcaraza, nije bilo Sinnera, ali nije bilo niti problema za Umag. Nakon što se spustio zastor nad 33. ATP turnir na zapadu Hrvatske, tisuće ljudi koje su duž proteklog tjedna okupirale istarski gradić, prvenstveno zbog simbioze između ljetnog odmora i vrhunskog tenisa, potvrđuju priču o uspješnom projektu. Dok smo bezbroj puta u proteklih godinu dana slušali komparacije s 2022. kada su nositelji teniske budućnosti, Carlos Alcaraz i Jannik Sinner režirali prvi međusobni ogled upravo u Umagu, novo je izdanje ponovno bilo mamac za publiku. U nešto drugačijem izdanju. Unatoč izostanku, trenutačno, vodećih imena s liste najboljih, kurs prema kojem su se organizatori okrenuli pokazao se kao pun pogodak.

S obzirom na to kako se u istom tjednu igrao i turnir u Hamburgu koji pobjedniku nosi, pak, 500 bodova, za razliku od umaških 250, fokus je stavljen na nešto niže rangirane igrače, ali izrazito zvučnih imena. Izuzev Holgera Runea, koji je kao šesti igrač svijeta trebao biti predvodnik zvjezdane karavane, ali njegov otkaz u “pet do 12” nije poljuljao turnir. Stan Wawrinka, Dominic Thiem i Marin Čilić iznijeli su glavni dio marketinškog tereta, ujedno i potvrdili kako je priča o šampionima, o Grand Slam pobjednicima, bila ispravna.

Posebna priča upravo je 38-godišnji Švicarac. Ostao je na korak do repriziranja uspjeha iz 2006. godine, kada je u trofejnu riznicu - upravo u Umagu - pospremio prvi ATP trofej u veličanstvenoj karijeri. Bilo bi to zaokruživanje epske priče, ali iz Istre ne odlazi razočaran. Ponovno se vratio među 50 najboljih igrača svijeta, ponovno je osvojio srca publike. Ujedno, i iskazao nadu u povratak već iduće godine. Kada to izjavi teniska veličina, koja je u najjačoj eri sporta osvojila tri Grand Slam turnira pored Rogera, Rafe i Novaka, onda znate da Umag - kako nam je rekao i Goran Ivanišević - ima neku sjajnu čar.

Zanimljivo će biti pratiti razvoj situacije uoči idućeg turnira, koji je na rasporedu u osvit zore pred Olimpijske igre u Parizu. Odlukom ATP, finale će u Umagu idućeg ljeta biti u subotu, pa će tako finalisti stići na vrijeme u francusku prijestolnicu. Ujedno, kako će se boj za olimpijske medalje voditi u kompleksu Roland Garrosa (čitaj: na zemlji), nije isključeno kako bi pojedina renomirana imena pripremu za Pariz mogla odraditi na umaškoj zemlji.

S druge strane, slušajući podatke turističke zajednice, u gradu je prethodnih dana boravilo 30-ak tisuća turista, dok je od početka godine ostvareno devet posto više dolazaka nego u isto vrijeme prošle godine, koja je bila rekordna za grad. U konačnici, ti podaci potkrepljuju priču kako je Umag uspješno spojio priču o sportu i turizmu, kakvih bi u Hrvatskoj definitivno trebalo biti više.

Linker
30. travanj 2024 02:20