Stan Wawrinka

 GORAN SEBELIC Cropix
PLAVA LAGUNA CROATIA OPEN

Wawrinka u finalu Umaga nakon 17 godina: Ponovno je priredio show za publiku, sada ga čeka opasni Australac

Ispunjene tribine u Umagu ovacijama su ispratile ulazak trostrukog Grand Slam pobjednika u finale
Piše: Andro PolićObjavljeno: 30. srpanj 2023. 00:55

Zaokruživanje priče ili krunidba novog pobjednika? Nakon što je Stan Wawrinka (38) osvojio Plava Laguna Croatia Open 2006., kao prvi ATP trofej u karijeri, u nedjeljnom finalu u Umagu zaigrat će protiv Alexeija Popyrina (15), prvog Australca u umaškom finalu, koji je maratonom stigao do meča za trofej.

Nakon tri sata i 17 minuta bespoštedne borbe protiv Mattea Arnaldija, Popyrin je rezervirao mjesto u finalu slavljem 6:7(2), 7:5, 6:3.

- Najteža bitka u mom životu, Matteo je sjajan igrač. Nakon prvog seta bilo je teško ostati u meču psihički i fizički, a u trećem setu sam ušao u ritam, dok sam se potkraj seta osjećao fizički superiornije. Finale je u nedjelju u 20 sati, vjerojatno ću prespavati doručak i imam vremena da se spremim - raspoložen je bio Popyrin nakon meča.

Bravo, bravissimo, grande... I površni poznavatelj talijanskog jezika lako je mogao shvatiti poantu hvalospjeva koje smo slušali na tribinama tijekom prvog dijela meča za finale Plava Laguna Croatia Opena. Arnaldi je do sredine drugog seta bio inspiracija za kreiranje raznih epiteta s usana svojih pristaša (čitaj: talijanskih turista) koje su okupirale Umag. Nakon što je u petak osigurao prvi ATP polufinale u mladoj karijeri (22 godine), mladić iz San Rema nije uspio otići i korak dalje.

U nedjelju će Popyrin zakoračiti u drugi ATP finale, a debi u borbi za trofej imao je u Singapuru 2021., kada je osvojio titulu. Bit će mu to i prvi finale na zemlji, a prije šest godina osvojio je juniorski Roland Garros.

S druge strane, Wawrinka je također 2015. osvojio parišku zemlju, na seniorskoj razini, bio je to jedan od njegova tri Grand Slama. Za razliku od Australca, švicarski tenisač mjesto u finalu osigurao je za manje od sat i pol igre, svladavši drugog nositelja, Lorenza Sonega, sa 6:3, 6:4. Popyrin je za svog novog suparnika imao birane riječi.

- On je legenda našeg sporta. Osvojio je tri Grand Slama. Vjerojatno će ponovno brzo doći u top 20 igrača svijeta. Po meni, on spada u istu kategoriju kao i Novak Đoković, oni su legende, a osvojiti tri Grand Slama u ovoj eri, to je čudo - rekao je Australac.

Ispunjene tribine stadiona "Goran Ivanišević", na kojima je bilo i mnoštvo Talijana, ipak su bile naklonjene legendarnom Stanu. Po završetku meča, ponovno je publici priredio show. Ispaljivao je loptice u masu, ali ponovno je tražio poseban kontakt, što veće povike i ovacije. Ipak, Umag mu je poput drugog doma.

- Jako sam sretan, bio je ovo moj najbolji meč u tjednu. Sretan sam što ću igrati u finalu toliko godina nakon prvog finala ovdje. Atmosfera je bila posebna, kao i u svakom meču, znači mi to puno. Borio sam se s manjkom samopouzdanja zadnjih mjeseci, ali stvari se vraćaju na mjesto - rekao je Wawrinka nakon meča.

Naravno, dočekalo ga je i pitanje o suparniku u finalu.

- Mlad igrač, gledao sam ga danas, igrao je odlično. Bit će zanimljivo, pokušat ću se što više fokusirati na sebe, diktirati tempo i nastaviti s pobjedama - zaključio je Stan.

Finale je na rasporedu u nedjelju od 20 sati.

Linker
14. svibanj 2024 22:43