Elina Svitolina

 Liang Xu/Zuma Press/profimedia
ČEKA SE REAKCIJA

Žestok okršaj tenisačica: ‘Ona promovira ubojstva, pljačke, silovanja i otmice, a WTA šuti‘

Elina Svitolina je oštro prozvala Gasanovu zbog podržavanja ruske invazije na Ukrajinu
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 08. travanj 2023. 20:05

Ukrajinska tenisačica Elina Svitolina kritizirala je svoju rusku kolegicu Anastasiju Gasanovu zbog širenja mržnje prema Ukrajini usred ruske invazije na tu zemlju. Gasanova, naime, već neko vrijeme na društvenim mrežama brani rusku državnu politiku, pa čak i vrijeđa Ukrajince, a WTA se o tome ne očituje.

"Imamo vrlo živopisan primjer kako je nakon mjeseci ubojstava, pljački, silovanja, otmica Ukrajinaca i otimanja našeg teritorija, Gasanova ipak odlučila sve to promovirati na svojom Instagram profilu ponavljajući ruske propagandne narative o ratu kako bi opravdala invaziju i sve ove zločine koje Rusija čini nad ukrajinskim narodom", rekla je Svitolina, pa dodala:

"Moja pitanja su bila je li to uopće normalno, je li za WTA u redu da takva osoba ostane na Touru? Je li to pošteno prema Ukrajinkama i svim ostalim sudionicama Touru? Kao odgovor smo čuli isti odgovor kao i za Lesijina i Martina pitanja. Tišinu...bez argumenata i objašnjenja".

Nekad treća tenisačica svijeta istaknula je da će ona i njezini sunarodnjaci inzistirati na očitovanju krovne organizacije ženskog tenisa o slučaju Gasanove.

"Ovo pitanje nećemo ostaviti iza sebe. Ako Rusi i Bjelorusi na Touru podržavaju ili opravdavaju vojnu agresiju na isti način kao Gasanova, to znači da žele da Ukrajinci, naši rođaci, naši prijatelji i na kraju mi budemo mrtvi. Je li norma za 21. stoljeće ostati u istom okruženju s takvim ljudima? Čekamo odgovore od WTA", zaključila je 28-godišnja Ukrajinka.

Linker
30. travanj 2024 02:21