Benoît Paire

 Patrick Hamilton/AFP
ŽIVOTNA PREOBRAZBA

Zločesti dečko pobijedio Hrvata pa otkrio: ‘Dotaknuo sam dno, ali sada više ne pijem i ne tulumarim‘

‘Protiv Ajdukovića sam pokazao svoj najbolji stav u zadnje dvije godine‘, rekao je Benoît Paire
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 27. listopad 2022. 22:50

Benoîta Pairea opet je počeo zanimati tenis. Barem ako je suditi po ispovijesti nakon pobjede nad Dujom Ajdukovićem (7-6, 6-3) u prvom kolu Challengera u Brestu. Enfant terrible ATP Toura, koji je ne tako davno izjavio da mu se tenis gadi i da na terenu doživljava napadaje tjeskobe, otvorio je dušu i opisao svoju unutarnju preobrazbu.

Meč protiv 21-godišnjeg Splićanina, koji se u glavni turnir probio kroz kvalifikacije, Paire je opisao kao svoje najbolje izdanje u posljednje dvije godine "u smislu stava na terenu". Tijekom meča je imao nekoliko verbalnih razmjena s gledateljima, jednoj je djevojci čak poklonio i reket, no izostale su uobičajene "žute minute".

- Prošlo je dosta vremena otkad sam zadnji put osjetio takav natjecateljski žar kao danas. Bacio sam u vodu dvije godine sportske karijere, no sad želim pronaći svoju najbolju razinu - izjavio je 33-godišnji Paire, koji je prije šest godina bio u Top 20.

"Nisam osjećao zadovoljstvo"

Tvrdi da je prije dolazio na turnire "samo kako bih uzeo novac" te da je tenis doživljavao kao "obavezu, gotovo kaznu". Sada u svakom meču vidi priliku da napravi mali korak naprijed. Otkrio je i drastičnu promjenu životnih navika.

- Ponovno se fokusiram na bitne stvari. Odlučio sam biti profesionalniji, prestati tulumariti i piti alkohol. Želim dati sve od sebe i to me katkad čini nervoznim, jer znam da je to nemoguće. U jednom trenutku nisam bio dovoljno pametan da se borim i da igram tenis. Više nisam osjećao nikakvo zadovoljstvo, bilo da se radilo o Wimbledonu ili US Openu. Znam da je ljudima to teško čuti jer bi mnogi htjeli biti u mojoj koži, ali tako sam se osjećao.

Mizeran učinak

Vlasnik nekoliko novčanih kazni zbog nesportskog ponašanja na terenu ističe da nema problem s francuskom publikom.

- Navijaju za mene u svakom meču. Jako bih im želio dati najboljeg Benoîta Pairea. Loše sam se osjećao u Rennesu, gdje sam izlazio svaku večer i onda mi poslije ne bi bilo dobro. Francuska javnost od mene ima velika očekivanja, što mi stvara pritisak, ali mislim da ću malo-pomalo moći odgovoriti na to.

Izuzmu li se Challengeri, na kojima je dvaput bio četvrtfinalist, Paireov je ovogodišnji učinak na Touru mizeran: ima omjer 4-22, a zadnju ATP pobjedu upisao je početkom kolovoza u Washingtonu. Na ljestvici trenutačno drži 177. mjesto.

Linker
20. travanj 2024 03:22