MARCO BERTORELLO Afp
ATP FINALE

Zverev srušio Đokovića, Medvjedev lakoćom u finale, Pavić i Mektić zaustavljeni u ‘match tie-breaku‘

Iako su Pavić i Mektić dobili prvi set, u nastavku Ram i Salisbury odnose meč u svoju korist
Piše: Davor Burazin, HinaObjavljeno: 20. studeni 2021. 23:44

Zverev dobio Đokovića, Medvedjev razbio Ruuda

Za naslov pobjednika na ovogodišnjem ATP Finalu tenisača u Torinu borit će se Rus Danil Medvedev i Nijemac Alexander Zverev. Branitelj naslova i drugi igrač svijeta Medvedev u prvom je polufinalu uvjerljivo nadigrao Norvežanina Caspera Ruuda sa 6-4, 6-2, dok je potom treći igrač svijeta i pobjednik Mastersa iz 2018. godine Zverev nakon dva i pol sata igre svladao prvog igrača svijeta, Srbina Novaka Đokovića sa 7-6 (4), 4-6, 6-3.

image

Alexander Zverev

MARCO BERTORELLO Afp

Za Medvedeva je ovo bila deveta pobjeda zaredom na ovom turniru, lani je bio pobjednik s pet pobjeda u pet nastupa, a ove je godine u natjecanju po skupinama ostvario sve tri pobjede, a jedna od njih je bila i protiv Zvereva kojega je u 2. kolu Crvene skupine svladao sa 6-3, 6-7 (3), 7-6 (6). Đoković će, pak, ostati na četiri naslova na ovom prestižnom turniru, a posljednji je stigao još 2015. godine.

Danil Medvedjev nije izgubio previše vremena da bi upisao devetu uzastopnu pobjedu na ATP Finalsu, drugi tenisač svijeta i branitelj naslova plasirao se u finale u Torinu sa 6:4, 6:2 za jedan sat i 19 minuta protiv debitanta Caspera Ruuda, koji je definitivno nadmašio svoja očekivanja.

image

Daniil Medvedev

MARCO BERTORELLO Afp

Otkako je Novak Đoković nanizao 15 pobjeda od 2012. do 2015. godine, nitko nije bio ovako raspoložen kao Rus na završnom skupu osam najboljih tenisača svijeta. Ipak, postoji razlika, jer je Medvedjev posljednjih pet pobjeda do Ruuda ostvario u tri seta, što je nezabilježeno u povijesti ovoga turnira, od 1970. godine. I sve je to stiglo nakon što je u debiju 2019. godine upisao tri poraza (Tsitsipas, Nadal i Zverev).

Medvedjevu je ovo bila treća pobjeda nad Norvežaninom u isto toliko susreta, prethodno je bio bolji na ATP Cupu prošle godine i u Mallorci ove godine. Tri pobjede, sve tri u dva seta. Breakom za 3:2 u prvom setu Rus je trasirao put prema pobjedi, a od 1:2 u drugom setu dobio je posljednjih pet gemova. Ruud se nije uspio sastati s break-loptom, što će dovoljno oslikati dominaciju drugog tenisača svijeta.

Medvedjevu je ovo bila 58. pobjeda u 2021. godini, u godini kad je igrao finale Australian Opena i kad je osvojio prvu Grand Slam titulu na US Openu, a pritom se revanširao Novaku Đokoviću za Melbourne i spriječio ga da postane prvi tenisač s Grand Slamom od Roda Lavera 1969. godine.

- Nemojte podcjenjivati Caspera, on je jedan od najpametnijih tenisača na Touru – rekao je Medvedjev. – Kad smo došli na tvrdu podlogu u SAD-u, svi su govorili da je on zemljaš, a vidi ga sada, polufinalist ATP Finalsa. Ja sam prve godine izgubio sva tri meča.

Ruud je ove godine dobio čak 55 mečeva, 28 na zemlji, 25 na tvrdoj podlozi i dva na travi uz pet titula, te je s 28. došao do 8. mjesta. To nikako ne može biti slučajno. Druga je stvar što se u subotu nije mogao ravnopravno suprotstaviti Medvedjevu. Mnogi ne mogu.

Mektić i Pavić nisu uspjeli

Nikola Mektić i Mate Pavić nisu se uspjeli plasirati u finale ATP Finalsa u Torinu, najbolji svjetski par izgubio je u napetom meču od najbližih pratitelja, Rajeeva Rama i Joea Salisburyja sa 6:4, 6:7(3), 4:10.

Nakon što su u svakom mjesecu od siječnja do kolovoza igrali najmanje u jednom finalu (ukupno dvanaest), zaključno s Masters 1000 turnirom u Torontu sredinom kolovoza (izgubili baš od Rama i Salisburyja), te osvojili devet turnira uključujući Wimbledon i Olimpijske igre u Tokiju, Zagrepčanin i Splićanin u sljedeća tri mjeseca su ostali "na suhom".

Ovo polufinale u Torinu bila je odlična prilika za prekid toga niza, pogotovo nakon breaka za 2:1 u prvom setu zahvaljujući duploj pogrešci Salisburyja u odlučujućem poenu. Gem kasnije je Mektić na svom servisu uspio potvrditi break, makar je napravio dvije dvostruke pogreške. Sve iza toga u prvom i drugom setu proteklo je u znaku dominantnih servera, više niti jedna prilika za break nije stvorena.

Tako su Ram i Salisbury nanizali 17 poena zaredom na svom servisu, a Ram je do kraja meča dobio 20 poena zaredom kad bi pogodio servis. Mektić i Pavić nisu uopće zaostajali, malo su toga dali najvećim rivalima (bio je ovo njihov šesti međusobni susret ove godine, naši su vodili 4-1 s pobjedama u Miamiju, Rimu, Eastbourneu i Wimbledonu; dva polufinala i dva finala), ali Britanac i Amerikanac su se bolje snašli u tie-breaku drugog seta i u "match tie-breaku".

Dok je do tie-breaka drugog seta Pavić igrao "smiješno dobro" i "sve su oči uprte u Matu", kako su komentirali na Tennis Channelu, stvari su se počele mijenjati u trenutku kad je Ram retern winnerom na servis Mektića vratio mini-break za 1:1. Amerikanac je i u "match tie-breaku" zablistao retern winnerom s bekhend strane na Mektićev servis, bilo je to za 3:1. Ubrzo je bilo ogromnih 6:1, a nada u preokret za naš par nestala je u trenutku kad je i Salisbury pogodio retern winner za 7:2.

image
MARCO BERTORELLO Afp

Tako su Ram i Salisbury dobili drugi meč protiv Mektića i Pavića nakon četiri poraza, prvi put su izborili finale ATP Finalsa (lani su ispali u polufinalu) i definitivno su dokazali da su u drugom dijelu sezone u najboljoj formi. Osim titule u Torontu otišli su do kraja i na US Openu za svoju drugu zajedničku Grand Slam titulu (Australian Open 2020). Statistika otkriva da Mektić i Pavić nisu izgubili gem na svom servisu i da su protivnici imali samo jednu break-loptu, kao što ni oni nisu napravili puno nakon breaka za 2:1 u prvom setu. Oba su para vrhunski servirala, pogađali su tri od četiri prva servisa u prosjeku, oba s po sedam asova.

Na kraju je presudio poen ovdje, poen ondje. Ili, Ramov retern u tie-breaku drugog seta, te još dva takva poteza u "match tie-breaku", po jedan Amerikanca i Britanca. Nema prigovora, nema razloga za žaljenje, odigrali su bolje kad je to bilo najvažnije. Kolo sreće se okreće, rekli bismo, jer Mektić i Pavić su u jednom trenutku imali učinak 17:1 u "match tie-breaku", jedini poraz dogodio im se u finalu Madrida od Marcela Granollersa i Horacija Zeballosa. Taj fantastičan omjer prekinuli su – a tko drugi – Ram i Salisbury u finalu Toronta. Od tada je "match tie-break" okrenuo leđa našem paru, izgubit će nakon toga od Huberta Hurkacza i Jannika Sinnera u Cincinnatiju, te od Sandera Gillea i Dominika Koepfera u Beču, te sada u polufinalu ATP Finalsa.

Ne treba tražiti utjehu, Mate Pavić je ionako uoči turnira za Sportske novosti naglasio, "kako god završio ovaj turnir, mi smo zadovoljni". U prvoj godini zajedničkog igranja šokirali su teniski svijet s devet titula, dobili trofej za najbolji svjetski par, Splićanin će završiti 2021. godinu na prvom mjestu pojedinačne ljestvice u paru i k tome je jedini u povijesti (broji se od 1984. godine), koji je godinu završavao kao dio najboljeg para s tri različita partnera (Oliver Marach 2018. godine, Bruno Soares 2020. godine).

Kraj sezone? Ne još. Mektić i Pavić ostaju u Torinu, priključuju se reprezentaciji Hrvatske, koja će sljedećeg tjedna igrati u skupini D Davis Cupa protiv Australije (četvrtak) i Mađarske (nedjelja) u istoj ovoj dvorani Alpitour. U slučaju osvajanja prvog mjesta u skupini, očekuje ih četvrtfinale u petak na istom mjestu protiv prvog iz skupine E (Italija, SAD, Kolumbija), a ako Hrvatska bude jedna od dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije, tada će u Madridu igrati četvrtfinale 1. ili 2. prosinca protiv pobjednika skupine A ili B.

Pierre-Hugues Herbert i Nicolas Mahut će stajati s druge strane mreže kontra Rajeeva Rama i Joea Salisburyja u nedejlju od 14.30 sati u finalu parova na ATP Finalsu. Francuski tandem, osvajači ovoga turnira prije dvije godine, nadigrali su Marcela Granollersa i Horacija Zeballosa sa 6:3, 6:4. U skupini su Herbert i Mahut izgubili od Rama i Salisburyja s 11:13 u "match tie-breaku" nakon što su propustili iskoristiti dvije meč-lopte.

Linker
26. travanj 2024 04:57