Marin Čilić
 Ronald Gorsic / CROPIX / Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX
PALA JE ODLUKA

ČILIĆ ODVEO HRVATSKU U MADRID, PA OTKRIO IME NOVOG TRENERA 'Evo, dogovorili smo se, probat ćemo zajedno! Ova pobjeda u Davis Cupu je lijep početak'

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 07. ožujak 2020. 21:45

Kad Veliki vođa igra, a Marina Čilića moramo smatrati velikim vođom hrvatskog tenisa, jer traje u reprezentaciji od debija u Grazu 2006. godine i toliko je toga dobroga napravio, onda uglavnom nema straha kad treba zatvoriti dvoboj. Marin Čilić je 11. put donio Hrvatskoj pobjednički bod u Davis Cupu, 11. put i nikada lakše. Za samo 56 minuta je samlio Sumita Nagala (ATP 127) sa 6:0, 6:1, a 22-godišnji Indijac je počasni gem dohvatio na 5:0, u posljednji trenutak.

- Navijao sam u svlačionici za naš par, bilo bi mi zbog njih draže, a i zbog reprezentacije, da su dobili. Šteta, bili su vrlo blizu. Ja sam ostao miran i opušten, fokusiran na svoj mogući meč.

Tolika je bila dominacija 31-godišnjeg Međugorca na putu do svoje 31. pojedinačne pobjede u Davis Cupu da smo već na kraju prvog seta, naslućujući što se sprema, krenuli istraživati kad je, ako je uopće, pobijedio nekoga sa 6:0, 6:0. U profesionalnom tenisu. Tako smo otkrili da je u Vinkovcima na Futures turniru 2005. godine tim rezultatom svladao Čeha Teodora Devotija, dok je u Južnoj Africi u Davis Cupu protiv Izaka van der Merwea vodio sa 6:0, 6:0 kad je suparnik odlučio predati. Marin se sjetio oba ta meča, jedino se nije mogao sjetiti imena Čeha, ali znao je o kome se radi.

- Neko je vrijeme bio sparing partner Radeku Štepaneku, viđam ga tu i tamo po turnirima.

Rekao je i da Nagalu nije prepustio gem na 5:0.

- Svaki sam gem igrao maksimalno, pa i taj. On ga je zaslužio, nije da sam mu ga dao. Inače, istakao bih da je moj najbolji meč u Davis Cupu bio onaj u Varaždinu prije dvije godine protiv Mihaila Kukuškina kad sam pobijedio 6:1, 6:1, 6:1.

Zagreb, 060320.
Dom sportova, Trg Kresimira Cosica.
Kvalifikacije za finalni turnir Davis Cupa 2020,
Hrvatska - Indija. Mec izmedju Marina Cilica i Ramkumar Ramanathana.
Na fotografiji: Marin Cilic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX
Marin Čilić

Marin Čilić je, dakle, odveo Hrvatsku u Madrid na završnicu Davis Cupa s osamnaest reprezentacija, na drugo izdanje novoga formata. Osigurao je Hrvatskom teniskom savezu najmanje 300.000 dolara (igrači i stručni stožer dijele 600.000). Nagal se pokazao kao promašen izbor indijskog izbornika Rohita Rajpala, koji ga je postavio umjesto Prajnesha Gunneswarana. Nagal jest nominalno najbolje rangirani indijski tenisač, ali sumnjamo da bi ljevoruki Gunneswaran ovako slabo prošao

- Nadam se da je ovo prava najava puno boljih rezultata na ATP Touru. Mogu ponoviti da mi je gušt biti u reprezentaciji, imali smo odlične treninge i teren je bio fenomenalno napravljen. Oba sam meča odigrao na visokoj razini i to me veseli. U Indian Wells putujem već danas. Na žalost, nisam nositelj tako da mogu igrati već u četvrtak ili petak. Bit će malo vremena za prilagodbu, razlika je devet sati, ali tako je, kako je. Ne žalim se, nadam se da će biti uspješno.

Vedran Martić je u debiju kao izbornik dočekao pobjedu. Bili smo oslabljeni, nije se osjetilo.

- Nisam se prepao Indijaca, ali uvijek sam oprezan. Znam što je tenis. Računali smo na dva Marinova boda, ali to nije tako lako napraviti s pritiskom da moraš. Mi smo tražili treći bod, Borna Gojo ga je donio i tako na neki način olakšao posao Marinu. Sve skupa smo zadovoljni, Marinu treba dignuti spomenik za sve što radi za reprezentaciju.

Marin i Vedran zajedno u SAD kao igrač i trener

Marin Čilić je pronašao trenera i to onoga za koga se već neko vrijeme slutilo da će to biti. Izbornik Vedran Martić je postao trener Marina Čilića, koji je bez trenera bio otkako se u prosincu prošle godine razišao s Wayneom Ferreirom. Ova dva mjeseca od početka sezone je putovao s Vilimom Viškom kao sparing partnerom, a Martić je u međuvremenu potpuno raskinuo odnos s ruskim igračem Karenom Hačanovom. Dakle, sve se poklopilo da od danas surađuju još bliskije.

- Evo, Vedran i ja smo se dogovorili, probat ćemo zajedno. On ide sa mnom u Indian Wells i Miami. Ova pobjeda u Davis Cupu je lijep početak.

„Zamolili“ smo izbornika da prokomentira Marinov trenerski izbor.

- Ma, to je njegov izbor – nasmijao se Martić.

Vjerujemo da će biti uspješno. Martić je poznat kao veliki radnik, a isto traži i od tenisača s kojima surađuje. S te strane sigurno neće biti problema. Da Martić zna znanje, u to isto nema sumnje. Pekao je i ispekao zanat u gotovo pet godina s Goranom Ivaniševićem, a i sa Hačanovom je postigao lijepe rezultate.

Linker
20. travanj 2024 12:30