AFP
POLUFINALE US OPENA

ČILIĆ U FINALU US OPENA Senzacionalni Marin otpuhao najvećeg svih vremena!

Međugorac je odigrao senzacionalan meč i pobijedio Rogera Federara sa 6-3, 6-4, 6-4 i u ponedjeljak ga čeka veliki finale protiv Japanca Keija Nishikorija
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 06. rujan 2014. 13:16

Marin Čilić ispisao je novu stranicu teniske povijesti u Hrvata. Prvi je naš tenisač koji će igrati u finalu US Open, nakon što je u briljantnoj partiji svladao najtrofejnijeg i po mnogima najboljeg tenisača svih vremena Rogera Federera.

U tri seta 25-godišnji je tenisač iz Međugorja potpuno nadigrao peterostrukog pobjednika ovog turnira i sasvim zasluženo se plasirao u svoje prvo Grand Slam finale.

- Ovo je moj tenis života, definitivno - s velikim je osmijehomzadovoljstva komentirao Čilić nakon što je u samo sat i 45 minutaotpuhao velikog Švicarca s terena.

- Pod ovakvim uvjetima i u ovakvim okolnostima, ovo je svakako moj najveći dan, najveći trenutak. Nikada nisam mislio da mogu igrati ovako dobro.

Njegov talent nikada nije bio upitan, već se godinama zna kakav sepotencijal krije u njegovim udarcima, trebalo je vremena da se to realizira do punog izražaja i pretvori u konkretan rezultat. Sada jedoslovce eksplodirao, a nije mogao izabrati bolje mjesto i bolje vrijeme jer Arthur Ashe najveći je teniski stadion na svijetu, a s druge strane mreže bio je najveći igrač kojeg je ova igra dala.

A Marin ga je pobijedio kao od šale. Dominirao je apsolutno od prvogpoena i nije posustao ni za korak do posljednjeg udarca. Koliko je samopouzdanja bilo u njemu najbolje je pokazao posljednji gem kada jeservirao za pobjedu i ulazak u finale. Dok bi se mnogima u tim trenucima ruka “skratila”, Marin je priču zaključio s bekhend winnerom. a prije toga odservirao as, pa još jedan as, pa još jedan as. U maniri svog trenera Gorana Ivaniševića.

- Radimo zajedno godinu dana, ali Goran mi je pomogao u svemu. Napredovao sam u svemu, najviše je stiglo samopouzdanje, pogotovo na Grand Slam turnirima. I, jasno, kod servisa, tako da sada kada serviram dobro mogu pobijediti svakoga na svijetu - naglasio je Čilić.

To je i demonstrirao na Federeru kojem je zabio 13 asova, odnosno da e Švicarcu dopustio samo dvije break-prilike u cijelom meču. Do sada je protiv Švicarca gubio svaki puta, od pet prijašnjih mečeva, pet poraza, ali već u Torontu prije mjesec dana pokazao je da može igrati protiv Federera. Zato je ovoga puta na teren istrčao odlučan i nije ga smetala ni stanka prije meča zbog kiše. Oduzeo je Federeru servis u četvrtom gemu i makar je Švicarac odmah u sljedećem gemu imao priliku za uzvrat, Marin je ostao čvrst i zadržao tu prednost do kraja seta.

SENZACIONALNI ČILIĆ 'Ovo je nevjerojatno, do danas nisam vjerovao da mogu ovako igrati!'

Federer bez reakcije Druga dionica nije mogla početi bolje jer odmah je na startu opet breaknuo Rogera i onda tu razliku držao do kraja. Osvojio je svih 13 prvih servisa koje je pogodio i Federer je bio na koljenima. Nije imao plan kojim bi se suprotstavio agresivnom Čiliću koji nije ulazio u nadigravanja već potezao kad je mogao. I, što je puno važnije, pogađao.

- Marin je odigrao odličan meč, ali ja sam vjerovao u svoje šanse, da će doći, no kada su se i pojavile nije bilo moje prave reakcije - komentirao je Federer.

Federer je u četvrtfinalu okrenuo 0-2 u setovima protiv Gaela Monfilsa, a kada je uz break u trećem setu poveo 2:0 činilo se da može sve ponoviti. Ali, samo na trenutak. Imao je gledatelje na svojoj strani, no ništa nije moglo zaustaviti raspoloženog Čilića koji je ekspresno vratio break i onda u sedmom gemu još jednom slomio Federera na početnom udarcu.

I to je označio početak slavlja. Iako je Goran Ivanišević na tribini još nervozno grizao usnice, ali nakon što je Marin pogodio bekhend winner za kraj počeo je urnebes u trenerskoj loži. Cijeli Marinova ekipa bila je na nogama, dok je ostatak od 20.000 ljudi na Arthur Asheu s nevjericom gledao što se to dogodilo.

A dogodilo se to da su finale US Opena izborili Marin Čilić i Kei Nishikori. Ispali su prvi favoriti, Novak Đoković i Roger Federer. Novi dečki su u kvartu.Kakav ludi dan u New Yorku... Ali, sretan za hrvatski tenis. Nakon 13 godina i Gorana Ivaniševića opet imamo finalistu Grand Slam turnira. Marin Čilić u noći s ponedjeljka na utorak (1 sat poslije ponoći) po hrvatskom vremenu igrat će za naslov pobjednika u Flushing Meadowsu. Protiv Japanca

Keija Nishikorija u međusobnim omjerima gubi 5-2, ali to nije nikakvo mjerilo. Protiv Federera je gubio 5-0 pa ga je ovoga puta smlavio...

ČILIĆ - FEDERER 6-3, 6-4, 6-4

GOTOVO JE, MARIN ČILIĆ JE U FINALU US OPENA!

Federer je uspio ostati u meču, ali najteže za njega tek slijedi.

Marinu se nimalo ne trese ruka i sa četiri fantastična servisa došao je do 5-3. Još samo jedan gem mu nedostaje!

Čilić ima break i dva gema je udaljen od najveće pobjede života! Marin je bio super-agresivan, napadao je svaki drugi servis Rogera i briljantnim forhendom došao do 4-3.

Švicarac je definitivno podignuo razinu svoje igre, ali Marin servirao fantastično i daje Federeru samo 'mrvice'.

Federer je bez problema zadržao servis za novo vodstvo.

Marin je bio na velikom testu položio ga je s odličnim! Roger je imao 15-30, ali Marin je iz tri brutalne izmjene izašao kao pobjednik i izjednačio na 2-2.

Evo Čilića ponovno u setu. Još jedan senzacionalan gem i break je vraćen!

Šteta, velika šteta - Marin je vratio Rogera u meč. Nakon tri Čilićeve neforsirane pogreške Roger je došao do break-lopte. Sjajna bekhend paralela i 2-0 je na semaforu.

Federer je između setova otišao WC i čini se da se tamo malo sabrao. Uzeo je gem bez izgubljenog poena.

TREĆI SET:

Kod Čilića nema straha, bez problema je uzeo gem i drugi set!

Federer je teško zadržao svoj servis, ali sada je na redu Marin.

Marin nije odigrao najbolji gem meča, ali je bez problema zadržao servis. Federer mu se u drugom setu nije ni približio kod početnog udarca.

Jedino što drži Federera na životu su servisu, u izmjenama ima jako malo šanse...

Marin je odigrao savršen gem i bez izgubljenog poena došao do 4-2.

Mini-šansa se poavila na 15-30, ali Federer je sa dva servisa i dobrim forhendom riješio problem.

Roger je na 30-30 napravio dvije pogreške bekhednom i Čilić je ponovno zadržao servis.

Federer je preživio manju krizu i uzeo prvi gem u setu.

Nakon što je Čilić imao 40-0, Roger je uzeo dva poena zaredom. Nije pomoglo, Marin ima sigurnih 2-0.

Sjajan početak drugog seta, Čilić je odmah napravio 'break'. Dva sjajno vraćena servisa, jedna Federerova dvostruka pogreša i to je bilo dovoljno za vodstvo. Komentatori s Eurosporta su u čudu: 'Federera može spasiti samo kiša'

DRUGI SET:

Čilić vodi sa 1-0. Bio je ovo start iz snova i ako Marin uspije zadržati razinu ove igre, finale ne bi smjelo biti upitno!

Federer je zadržao svoj servis, ali Marin sada ide po prvi set.

Nažalost, kiša opet prijeti u new Yorku. Šteta bi bilo da se zaustavi Marinova luda serija.

Marin je bez problema zadržao servis, a dobra vijest je i da se postotak ubačenog prvog servisa povećava. Gem je riješio s dva asa na kraju...

Federer je zaustavio seriju Čilića, ali prednost je još uvijek u džepu.

Prvu mini-krizu Marin je odlično riješio. Federer je imao break-loptu, ali Marin ju je spasio smešom. Nakon toga je servisima uzeo važan gem i potvrdio break.

Briljantan start Čilića. Feder je imao 40-15, ali je Marin ušao u sjajan niz reterna i uzeo je servis Švicarcu.

Dobar start Čilića. Sjajnim servisima je uzeo gem bez izgubljenog poena.

Federer bez problema uzvraća, iako je Marin odigrao jedan senzacionalan poen.

Već prvi gem naslućuje kakav je Čilićev plan - agresivno do kraja. U prvom gemu je izgubio dva poena, ali je poveo sa 1-0.

PRVI SET:

Počelo je New Yorku, Čilić prvi servira.

Kiša je odgodila početak meča

Linker
20. travanj 2024 00:21