Reuters
EKSPLOZIJA EMOCIJA U CAJA MAGICI

ČUDESNI RAFA NADAL ODVEO DOMAĆINE DO DAVIS CUPA Veliki junak Španjolaca je i čovjek koji je prije dva dana sahranio oca, a danas igrao i pobijedio!

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 24. studeni 2019. 22:39

Španjolska je šesti put osvojila Davis Cup (2000, 2004, 2008-09, 2011), predvođena čudesnim Rafaelom Nadalom bila je prejaka za sve, pa i za Kanadu s 2:0 u finalu novog formata s 18 reprezentacija u jednom tjednu i na jednom mjestu. U teoriji su Madrid i Caja Magica neutralno mjesto, svima osim Španjolskoj, a to se osjetilo. Ne samo u finalu. Uostalom, koliko španjolski tenisači uživaju igrati kod kuće najbolje oslikava podatak da im je ovo bila 32. uzastopna pobjeda kao domaćina (pet ovoga tjedna). Posljednji put su izgubili prije dvadeset godina od Brazila s Gustavom Kuertenom u Leridi.

Fenomenalni Nadal sudjelovao je na neki način u svih šest trijumfa Španjolske, još od onoga prvog 2000. godine, iako nije igrao. Tada je, naime, bio onaj dječak sa španjolskom zastavom uz tadašnje reprezentativce u finalu protiv Australije u Barceloni. Četiri godine kasnije (SAD u Sevilli) već je bio neizostavan, pa je 2008. propustio finale zbog ozljede (Argentina u Mar del Plati), 2009. (Češka u Barceloni) i 2011. (Argentina u Sevilli) donosio je pobjede.

Taj nevjerojatni Nadal je protiv Denisa Shapovalova ostvario 29. pobjedu u nizu u Davis Cupu. Rekord koji je još luđi kad se zna da je izgubio na debiju u Češkoj (Jiri Novak) u 1. kolu 2004. godine. Zaključio je godinu u vrhunskom stilu, nosio je Španjolsku s pet pobjeda u singlu i tri u paru u ovih tjedan dana. Shapovalov je bio dostojan protivnik, spasio je i dvije meč-lopte u tie-breaku drugog seta, no na treću je Caja Magica eksplodirala.

Samo tri dana nakon što mu je umro otac Joaquim, Roberto Bautista Agut se vratio na teren i donio Španjolskoj prvi bod nadigravši 19-godišnjeg Felixa Auger-Aliassimea. Nevjerojatan mentalni pothvat 31-godišnjaka iz Castellon de la Plane, u petak je sahranio oca, u subotu je sjedio uz teren i bodrio suigrače u polufinalu, e da bi u nedjelju prelomio i rekao izborniku Sergiju Brugueri da je spreman igrati.

- Bio sam u stanju igrati zahvaljujući momčadi, oni su bez mene stigli do finala, a ovaj trenutak i podršku ne bih mijenjao za ništa – rekao je Bautista Agut u suzama, dok je s tribina odjekivalo „Roberto, Roberto“.

Mladom Kanađaninu je ovo bio prvi meč ovoga tjedna, uskočio je umjesto načetog Vaseka Pospisila i dobro je izgledao do završnice tie-breaka prvog seta. Pet poena u nizu je dobio Španjolac, na krilima 12.500 ljudi u Caja Magici odjurio na 3:0 u drugom setu, pa iako se Auger-Aliassime opirao, nije mogao spriječiti neumitno.

Španjolska – Kanada 2:0 (Bautista Agut – Auger-Aliassime 7:6(3), 6:3, Nadal – Shapovalov 6:3, 7:6(7)).

Linker
16. travanj 2024 16:30