RONALD GORSIC Cropix
DAVIS CUP

Ajduković slavio i donio Hrvatskoj drugi bod! Meč obilježile nevjerojatne pogreške sutkinje

Splićani Gojo i Ajduković osigurali su Hrvatskoj vodstvo protiv Litve (2:0) nakon prvog dana
Piše: SN, HinaObjavljeno: 13. rujan 2024. 21:14

Hrvatska - Litva 2:0

Gojo - Gaubas 6:4, 6:2

Ajduković - Butvilas 7:5, 6:7 (6), 6:2


Hrvatska muška teniska reprezentacija vodi s 2-0 protiv Litve nakon prvog dana susreta Svjetske skupine I koji se igra u Varaždinu.

Nakon što je Borna Gojo uvjerljivo svladao Viliusa Gaubasa sa 6-4, 6-2, u drugom je dvoboju Duje Ajduković nakon više od dva i pol sata igre svladao Edasa Butvilasa sa 7-5, 6-7 (6), 6-2.

Dvoboj prvog hrvatskog i drugog litvanskog igrača bio je vrlo izjednačen, a Ajduković je tek u trećem setu "slomio" trenutačno 368. igrača svijeta.

Počelo je dobro za Ajdukovića koji je odmah u prvoj igri oduzeo servis Butvilasu, ali je tu prednost u sljedećoj igri i izgubio. Potom je Splićanin morao spašavati dvije "break-lopte" u šestoj igri, a onda i jednu u 10. koja je ujedno bila i set-lopta za Litvanca. Te propuštene prilike Butvilasa Ajduković je kaznio "breakom" za 6-5, da bi onda realizirao svoju četvrtu set-loptu za 7-4 iako je i u tom gemu bio suočen s "break-loptom".

image

Duje Ajduković

RONALD GORSIC Cropix

Mogao je Ajduković i drugi set početi "breakom", no nije iskoristio niti jednu od tri prilike u prvoj igri. Kod zaostatka 4-5 opet je spasio set-loptu, a potom se ušlo u "tie-break". Ajduković je u odlučujućoj igri tri puta imao "mini-break" prednosti, no nije ga uspio i zadržati, kod 6-5 je stigao i do meč-lopte koju je Butvilas spasio servisom, da bi kod 7-6 u svoju korist Litvanac uspio osvojiti poen na servis Ajdukovića te izboriti treći set-

U prvoj igri odlučujuće dionice Ajduković je spasio "break-loptu" što mu je dalo novi polet pa je oduzeo servis Butvilasu za 2-0. Zatim je Ajduković čvrsto držao svoj servis sve do 5-2 kada je još jednom oduzeo servis Butvilasu za konačnu pobjedu.

U subotu će prvo će na igralište parovi za koje su kod Hrvatske prijavljeni Mate Pavić i Mili Poljičak a za Litvu Ričardas Berankis i Pijus Vaitiekunas, dok potom u slučaju potrebe slijede mečevi Ajduković - Gaubas i Gojo - Butvilas. Hrvatskoj je iz ta tri dvoboja dovoljna jedna pobjeda za ostanak u Svjetskoj skupini.

Hrvatska nakon prvog dana vodi s 2:0 protiv Litve u dvoboju Svjetske skupine I Davis Cupa, što znači da je jedan bod udaljena od povratka u play-off za Svjetsku skupinu.

Nakon što je njegov sugrađanin Gojo "pomeo" Gaubasa, Duje Ajduković odradio je svoj posao malo teže od očekivanog, trebala su mu tri seta protiv Butvilasa, ali u odlučujućem setu se razlika u kvaliteti jasno vidjela na terenu.

Dujin meč obilježile su i velike pogreške glavne sutkinje iz Austrije, koju je u tri navrata ispravljao "challenge", a jedna od njih dogodila se i na meč-lopti. Srećom, njezina dekoncentracija nije utjecala na rezultat.

Sutrašnji program otvorit će meč parova, za koje su kod Hrvatske prijavljeni Mate Pavić i Mili Poljičak a za Litvu Ričardas Berankis i Pijus Vaitiekunas. Bude li potrebno, nakon toga će bodove loviti Ajduković protiv Gaubasa i eventualno Gojo protiv Butvilasa.

image
RONALD GORSIC Cropix

Ajduković pobjeđuje sa 7:5, 6:7, 6:2! Hrvatska osvaja drugi bod.

5:2 Butvilas nema rješenja za Dujine "bombe" na servisu. Sada će servirati za ostanak u meču.

4:1 Dva gema dijele Ajdukovića od pobjede, a Hrvatsku od drugog boda protiv Litve. Na servisu je Butvilas.

3:0 Splićaninu je break dao krila, uzeo je servis-gem i do pobjede ga dijele još tri gema. Je li Butvilas napokon slomljen?

2:0 Break Ajdukovića!

Neobranjivim bekhendom probio je Butvilasa i stigao do break-lopte, a onda u pravi trenutak izašao na mrežu i poveo 2:0 u drugom setu.

1:0 Počeo je odlučujući set, Ajduković je dobio svoj servis-gem.

Butvilas osvaja drugi set sa 7:6.


Umjesto drugog boda na kontu Hrvatske, Litva se vratila u život. Ajduković je tri puta imao prednost mini-breaka, imao je i set-loptu, doduše protiv servisa, ali ništa od toga nije uspio realizirati. Butvilas se pokazuje prilično žilavim suparnikom, a dojam napetog meča potpuno su pokvarile nevjerojatne i neviđene pogreške glavne sutkinje, od kojih je jedna bila na meč-lopti.

Austrijanka je čak tri puta "odglumila" linijsku sutkinju i to pogrešno, svaki put demantirao ju je challenge. Ne sjećamo se kad smo u Davis Cupu (a bome i na Touru) vidjeli sličnu situaciju.

image
RONALD GORSIC Cropix

6:6 (6:6) Ništa od meč-lopte, Butvilas dobiva poen za 6:6, igrači će zamijeniti strane.

Austrijska sutkinja u međuvremenu je opet imala krivu procjenu, već treću u ovom meču.

6:6 (6:5) Evo meč-lopte! Servirat će, međutim, Litavac.

6:6 (5:5) Umjesto meč-lopte, novi propušteni mini-break.

Ajduković šalje loptu u mrežu i vraća Butvilasa u život.

6:6 (5:3) Pogriješio je Butvilas nakon sjajnog poena Splićanina, dva poena dijele Duju od pobjede u Varaždinu.

6:6 (3:3) Opet Ajduković gubi mini-break nakon pogreške. Ne da se Litavac...

image
RONALD GORSIC Cropix

6:6 (3:2) Butvilas je vratio izgubljeno, a onda opet pao u zaostatak. Ajduković ima 3:2 i dva servisa.

6:6 (2:0) Mini-break za Duju! Odmah na startu tie-breaka stigao je do prednosti.

6:6 Ovaj put nije bilo stresa i spašavanja set-lopti. Ajduković je lijepo izrađenim poenom uzeo svoj servis-gem, što znači da ćemo gledati tie-break.

5:5 Kao i u prvom setu, Ajduković uz sjajan servis spašava set-loptu i izjednačuje na 5:5.

Neuobičajeno veliku pogrešku napravila je u prethodnom gemu glavna sutkinja, koja je jednu Ajdukovićevu loptu "zvala" kao aut. Splićanin je odmah posumnjao u odluku i pozvao challenge koji je pokazao da je njegov udarac bio debelo unutra, za nekoliko centimetara.

image
RONALD GORSIC Cropix

4:4 Sjajan servis Ajdukovića za novi egal u drugom setu. Dvojica tenisača djeluju vrlo sigurno na servisu, hoćemo li u ovom setu vidjeti tie-break?

2:3 Butvilas drži prednost, Ajduković ga lovi. To je zasad scenarij drugog seta, u kojem Splićanin čeka prvi pogrešan korak 368. igrača svijeta.

image
RONALD GORSIC Cropix

1:2 Zasad smo bez breaka u drugom setu. I Ajduković i Butvilas su sigurni na servisu.

0:1 Butvilas je dobio poduži prvi gem drugog seta, na servisu je Ajduković.

Ajduković osvaja prvi set sa 7:5.


Namučio se Duje servirajući za prvi set, Litavac je ponovno imao break-loptu, ali nije uspio doći do tie-breaka. Hrvatskoj nedostaje još jedan set za veliko vodstvo nakon prvog dana, što bi Litavcima predstavljalo praktički nemoguću misiju.

image
RONALD GORSIC Cropix

6:5 Evo breaka!

Imao je Duje 15:40, što je njegov suparnik spasio, a onda pokleknuo na trećoj break-lopti. Lopta je završila u mreži i Ajduković će servirati za prvi set.

5:5 Ajduković je morao spašavati set-loptu. Butvilas je bio na poen od osvajanja prvog seta, ali prvi izgubio strpljenje u izmjeni pri vodstvu 40:30. Sve bliže smo tie-breaku.

4:5 Litavac je i dalje siguran, što znači da će Ajduković servirati za ostanak u prvom setu.

3:3 Butvilas će, čini se, biti tvrđi orah nego što se dalo zaključiti iz otvaranja meča (a i renkinga Litavca). Ajduković se sada suočio s dvije break-lopte. Prvu je iščupao zahtjevnim smešom, a onda odigrao još ljepši volej za gem-loptu.

Ipak, Butvilas se nije dao, testirao je Splićanina još jednim smešom koji je Duje promašio, pa se suočio s novom break-loptom. Spasio je i to i sada je 3:3 u prvom setu.

U Varaždinu možda nema puno navijača, ali oni koji su došli, trude se biti vjetar u leđa našim tenisačima.

image
RONALD GORSIC Cropix

2:2 Nakon što su razmijenili breakove na početku meča, Ajduković i Butvilas osvajaju svoje servise. Na redu je Litavac.

1:1 Prednost je bila kratkog vijeka. Butvilas je ekspresno odgovorio rebreakom i vratio se u egal.

1:0 Start iz snova! Butvilas na početku djeluje impresionirano baš kao i Gaubas. Ajduković je odmah krenuo winnerima i stigao do prve break-lopte na kojoj Litavac šalje loptu u mrežu.

🎾 Počeo je meč, prvi servira Butvilas.

18.55 Duje Ajduković i Edas Butvilas izašli su na zagrijavanje, nekoliko minuta dijeli nas od početka drugog meča.

Arena je i dalje poluprazna, što će reći da Varaždince baš i ne zanima pretjerano nastup hrvatskih tenisača u Svjetskoj skupini I.

Jedan bod je u džepu! Gojo je očitao pravu tenisku lekciju 182. igraču svijeta i Hrvatsku približio "bijegu" iz Svjetske skupine I. Za konačni uspjeh našim će tenisačima trebati još dvije pobjede u Varaždinu.

Na redu je Duje Ajduković koji će za 20-ak minuta izaći na teren protiv 368. igrača svijeta Edasa Butvilasa, u meču u kojem je uvjerljivi favorit na papiru.

image
RONALD GORSIC Cropix

Gojo pobjeđuje sa 6:4, 6:2. Hrvatska vodi 1:0.

5:2 Gaubas je dobio servis-gem i odgodio poraz. Nakon kratkog odmora Gojo će servirati za meč i svoju devetu pobjedu u dresu hrvatske reprezentacije.

5:1 Jedan gem dijeli Bornu Goju od pobjede nad Gaubasom. Dvostruki break i dalje je tu, Litavac će sada servirati za ostanak u meču.

Vesela ekipa iz Rijeke sve je glasnija kako raste Gojina prednost.

image
RONALD GORSIC Cropix

3:0 Nastavlja se Gojina "školica" u Baroknom gradu. Gaubas je opet izgubio servis, na break-lopti poslao je loptu u aut i polako klizi prema porazu.

1:0 Gojo nastavlja istim ritmom. Slomio je Gaubasa već u prvom gemu drugog seta i uzeo break. Moglo bi ovo biti krstarenje na "autopilotu".

Goju danas gledamo u bojama na koje nismo navikli kad su u pitanju mečevi hrvatske reprezentacije.

image
RONALD GORSIC Cropix

Gojo osvaja prvi set sa 6:4.


Silovit forhend ostavio je Gaubasa bez pravog odgovora i donio Splićaninu prvi set u Varaždinu. Prvi meč zasad se odvija po planovima naše reprezentacije. Gojo sjajno servira, u potpunosti kontrolira zbivanja na terenu, a Litavac ga zasad nije ničime iznenadio.

5:4 Gaubas je smanjio zaostatak, slijedi Gojin servis za prvi set.

5:3 Prvi problemi za Goju, ali izvukao se sjajnim servisima.

Gaubas je stigao do 0:30, onda do 15:40 i prve dvije break-lopte u meču. Splićanin prvu spašava asom, a na drugoj je opalio fantastičan drugi servis koji je Litavac jedva okrznuo reketom. Uslijedila su još dva odlična servisa za vodstvo 5:3.

Ako ne napravi novi break, Gojo će servirati za set.

4:2 Još jedan brzinski posao Goje na servisu. Splićanin juri prema prvom setu.

3:2 Obojica igrača dobili su svoje servise, Gojo i dalje ima prednost i tri je gema udaljen od osvajanja prvog seta.

2:1 Hrvatska ima break!

Gojo je odmah odlučio pokazati tko je gazda u Varaždinu. Dočekao pogreške Litavca te bez puno potrošnje, uz samo jedan izgubljeni poen u ovom gemu, stigao do prednosti u prvom setu.

0:1 Gojo je u prvom gemu doveo Gaubasa do izjednačenja, ali na prvu break šansu morat će još malo pričekati.

🎾 Gojo i Gaubas se zagrijavaju i za nekoliko trenutaka počet će njihov okršaj. Varaždinska Arena zasad je skromno popunjena, ali orkestar koji prati hrvatske tenisače već je prilično zagrijan.

17.00 Prvi meč u Varaždinu između Goje i Gaubasa počet će za 15-ak minuta. Na teren upravo izlaze reprezentacije Hrvatske i Litve.

Najavu piše: Ivan Jelkić

Borna Gojo i Vilius Gaubas otvorit će danas u 17 sati dvoboj Hrvatske i Litve u sklopu Svjetske skupine 1 Davis Cupa. Tako je odlučeno ždrijebanjem, nakon što je aktualna juniorska svjetska prvakinja u sedmoboju, Jana Koščak, izvukla lopticu s imenom litvanskog tenisača, čime je određen cijeli raspored igranja.

Nakon njih na igralište će Duje Ajduković i Edas Butvilas. Za subotnji okršaj parova (14 sati) prijavljeni su Mate Pavić i Mili Poljičak te Ričardas Berankis i Pijus Vaitiekunas.

- Kao što svaki put kažem, velika i je čast i ponosan sam što opet mogu nastupiti za hrvatsku reprezentaciju. S njihove strane je mlad i talentiran igrač, koji je u posljednje vrijeme stvarno u dobroj formi. Napravili smo analizu, gledali smo neke njegove mečeve, jer nisam imao priliku igrati protiv njega. Mislim da smo se dobro pripremili. Sva priča bit će na terenu, tako da hajdemo vidjeti sutra - rekao je Gojo i dodao:

- Način na koji igram tenis je da dosta toga uvijek o meni ovisi. Nadam se da će biti moj dobar dan i dobar ishod za Hrvatsku.

Gojo je nakon dugog neigranja zbog ozljede leđa pao na trenutačno 439. mjesto pojedinačne ATP liste, no, znano je kako nastupi za reprezentaciju iz njega izvlače ono najbolje, tako da aktualne brojke ne moraju ništa značiti. Njegov današnji suparnik inače trenutačno zauzima 182. poziciju. Također, Gaubas je od posljednja četiri ATP Challengera na kojima je igrao na dva igrao finale, odnosno jedan i osvojio, a među onima koje je pobijedio su i neka zvučna imena: Gasquet, Basilašvili, Delien... koja, doduše, danas nisu više na svom vrhuncu ni u formi kao prijašnjih godina, ali opet poziva na oprez.

Duje Ajduković (ATP 105) za suparnika ima 368. igrača svijeta, Edasa Butvilasa. Za Splićanina koji je stigao u Varaždin s nedavno osvojenim Challengerom u Španjolskoj te ovoljetnim ATP polufinalom u Bastadu, to bi trebao biti rutinski posao...

- Borna ima dosta iskustva u Davis Cupu, tako da je dobro da igra prvi. Što se tiče mog suparnika, na prošlom turniru sam ga malo pogledao, jučer smo ga malo analizirali i to je manje-više to što znam. Ne treba bježati od činjenice da smo favoriti, ali kao i u svakom meču, a pogotovo kad je Davis Cup u pitanju, koji se igra svakih pola godine i izuzetno je važan, naravno da neće biti lagano - rekao je Ajduković.

Najiskusniji igrač gostujućeg sastava, 35-godišnji Ričardas Berankis, koji je u ovom natjecanju prvi put nastupio 2007., nije prijavljen za pojedinačne mečeve, nego samo za susret parova. Izbornik Šarunas Kulnis objasnio je to ozljedom njegova igrača, pa će tako Mate Pavić i Mili Poljičak, ne bude li promjene (moguća je do sat vremena prije meča u subotu) igrati protiv Berankisa i Vaitiekunasa.

Hrvatska i Litva do sada se nisu sastajali u Davis Cupu, a ovo će biti ukupno četvrti put da je naša reprezentacija u ovom natjecanju domaćin u Varaždinu. Za one koji nisu kupili ulaznice, blagajna se u varaždinskoj Areni otvara se u 15 sati, a ulaz u dvoranu bit će omogućen od 16 sati.

Linker
13. rujan 2024 21:47