SAOLAB/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
IZGUBLJENI SJAJ

Apel nekoć najboljeg tenisača: ‘Vratite sve na staro! Vrištali su na mene i zviždali mi, ali to je bilo to‘

Format natjecanja izaziva puno nezadovoljstva u teniskim krugovima
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 22. studeni 2023. 18:18

Okršajem branitelja naslova Kanade protiv Finske u utorak je u Malagi počeo završni turnir Davis Cupa. Priča koja je pokrenuta davne 1900. godine s vremenom se pretvorila u najprestižnije momčadsko natjecanje u svijetu tenisa. No, mnogi će se složiti da posljednjih godina sjaj Davis Cupa polako blijedi - što zbog učestalih izostanaka najvećih zvijezda, što zbog promjene formata koja je zadala novi težak udarac ovom natjecanju.

Taj format s turnirima grupne faze i završnim turnirom osam najboljih reprezentacija, umjesto nekadašnjih dvoboja kod kuće i u gostima, mnogima je u teniskom svijetu i dalje trn u oku, a došlo je to ponovno do izražaja i ovaj tjedan u Malagi. Jedan od najglasnijih kritičara aktualnog sustava već dulje je vrijeme Lleyton Hewitt. Nekad najbolji svjetski tenisač, a danas izbornik australske reprezentacije, uoči početka završnice još je jednom opleo po Međunarodnoj teniskoj federaciji (ITF) i Komisiji za Davis Cup. Na pitanje novinara kakve bi promjene uveo u ovom natjecanju, kratko je i jasno odgovorio:

- Vratio bih sve na staro!

Nadal nosio zastavu 2000.

Naravno, nije sve stalo samo na tome, tražili su novinari od Hewitta da još malo obrazloži svoj stav koji je, doduše, itekako dobro poznat.

- Naslušao sam se mnogih ideja posljednjih godina, čak i u vrijeme dok sam ja još igrao. Ali, osnovna stvar je vratiti dvoboje kod kuće i u gostima. Sad kad sam ovdje u Španjolskoj, prisjećam se 2000. godine i finala u Barceloni. Rafa Nadal je kao talentirani klinac nosio zastavu na teren pred više od 20.000 ljudi, svi su vrištali na mene i zviždali mi, ali atmosfera je i dalje bila nevjerojatna. To je bio Davis Cup - slikovito je objasnio Hewitt.

image

Lleyton Hewitt

SAOLAB/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Legendarni Australac danas bi i kao izbornik želio osjetiti sličnu atmosferu.

- Bilo da smo igrali polufinale i finale kod kuće, u Rod Laver Areni, ili u gostima, u Nici ili Barceloni, bila su to nevjerojatna iskustva i neka od mojih najljepših sjećanja.

Nastavio je time Hewitt priču koju je započeo u rujnu, nakon grupne faze natjecanja, kada je također bez rukavica kritizirao format uveden 2019. godine. Tada je ITF postigao dogovor s tvrtkom Kosmos nekadašnjeg Barceloninog nogometaša Gerarda Piquea i prepustio joj 25-godišnje upravljanje Davis Cupom. Pique i društvo su bili puni velikih najava, obećali su da će u projekt uložiti tri milijarde dolara i učiniti Davis Cup spektakularnim. No, spektakularan je bio samo naprasni raskid ugovora početkom ove godine.

- Vidjeli smo što se dogodilo. Ovo je trebalo trajati 25 godina, a pretvorilo se u četverogodišnju katastrofu. Dok se ne uvedu promjene, prolazit ćemo kroz potpuno iste stvari svake godine. Dvije najbolje stvari koje je Davis Cup imao bile su igranje kod kuće i u gostima, te mečevi na tri dobivena seta - rekao je Hewitt u rujnu.

Jedna od ideja vodilja kod promjena bila je smanjiti igračima broj nastupa tijekom sezone. No, osim finalista iz prethodne sezone, reprezentacije koje dođu do završnice opet moraju igrati tri puta godišnje - najprije kvalifikacijski dvoboj, pa turnir grupne faze i naposljetku završni turnir.

- Nastupao sam u Davis Cupu više od 20 godina i vrlo rijetko sam morao igrati više od dva puta godišnje. A kad smo došli do polufinala ili finala, nikome nije bio problem igrati. Poseban je osjećaj osvojiti trofej pred domaćim gledateljima ili pred ogromnim brojem suparničkih navijača. Lani smo u Malagi bili blizu trofeja, izgubili smo u finalu, ali osjećaj je bio potpuno drugačiji - kaže Hewitt.

Svi vole gostujuće dvoboje

Ove je godine dodatan problem to što se španjolska reprezentacija nije plasirala na završni turnir, tako da je veliko pitanje koliko će biti gledatelja i kakva će biti atmosfera u Malagi sljedećih dana. Upravo je taj nedostatak navijača, osim kad igra domaća reprezentacija, glavni kamen spoticanja. Ljutiti Stan Wawrinka je tijekom grupne faze koju je njegova Švicarska igrala u Manchesteru objavio video praznih tribina uz ciničnu zahvalu Piqueu i ITF-u.

- Igrao sam ove godine neke challengere na kojima je bilo puno više ljudi i puno bolja atmosfera nego u našem dvoboju protiv Francuske u Manchesteru. Morate isprobati nove stvari, to je sigurno, ali ovo je očito katastrofa - konstatirao je Wawrinka, a podršku mu je tada pružio i Andy Murray.

- Šteta je kada Francuska i Australija, dvije ponajveće teniske nacije koje vole Davis Cup, igraju pred praznim tribinama.

Čak je i Novak Đoković, koji je u početku podržavao promjene, okrenuo ploču.

- Format će se morati promijeniti ako želimo da Davis Cup ponovno bude uspješan. Svi igrači vole domaće i gostujuće dvoboje, nisam čuo da itko govori suprotno.

No, želje igrača se barem zasad neće ispuniti. Mark Woodforde, nekad briljantan igrač parova, a danas čelnik Komisije za Davis Cup, najavio je da će format ostati isti i u 2024. godini.

- Potpuno smo svjesni da će neki igrači reći “zašto ne bismo vratili stari format s mečevima kod kuće i u gostima?”. Ali, taj format nije funkcionirao. Zato je i došlo do promjene. Stari format ubijao je Davis Cup - potpuno suprotno razmišlja Woodforde od sunarodnjaka Hewitta.

Pique i njegov Kosmos, dakle, više nisu u igri, ali očito ni u ITF-u nema volje i ideje kako vratiti nekadašnje blještavilo Davis Cupu...

Linker
05. svibanj 2024 20:33