Petra Martić

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
SJAJNA NAJAVA

Bit će to - nikad jača Hrvatska! Nakon 8 godina vraća se najjače ime, imamo i najbolju na svijetu...

Informacije je potvrdila i sama izbornica Iva Majoli koja sada ima baš jaku postavu.
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 16. ožujak 2022. 16:01

Nikada jača reprezentacija Hrvatske trebala bi nastupiti na turniru Euroafričke skupine I Billie Jean King Cupa u turskoj Antalyji od 11. do 16. travnja. Izbornica Iva Majoli uvrstila je u sastav Anu Konjuh, Petru Martić, Donnu Vekić, Petru Marčinko i Taru Würth, što će reći da se kao veliko iznenađenje Martić vraća u reprezentaciju nakon osam godina. Vijest nam je potvrdila sama izbornica.

Dućanka je za tada Fed Cup reprezentaciju debitirala još 2008. godine, kao 17-godišnjakinja, a do 2014. nastupila je u ukupno 12 dvoboja, odnosno u 17 mečeva singla (omjer 6-5) i parova (2-4). Posljednji dvoboj bio je onaj protiv Luksemburga 2014. u istom rangu natjecanja u kojem je Hrvatska i dan danas, dakle u Euroafričkoj skupini I.

Isto tako je značajno da je poziv prihvatila Donna Vekić, koja se još oporavlja od ozljede koljena, no u razgovoru za Sportske novosti prije mjesec dana rekla je kako se nada da će baš za ovaj turnir biti spremna.

image

Petra Marčinko

NIKOLA VILIC/CROPIX Cropix

Kad je zdrava, Konjuh je fiks u reprezentaciji, a i ostale dvije cure su logičan izbor. Marčinko, sada najbolja juniorka svijeta upravo rastura u Antalyji na ITF turnirima, dok je i Würth talent na koji treba obratiti pažnju.

Takva Hrvatska nameće se kao papirnati favorit za turnir (zemljana podloga) na kojem će biti još deset reprezentacija (Mađarska, Srbija, Slovenija, Austrija, Bugarska, Danska, Estonija, Gruzija, Švedska i Turska). One će biti podijeljene u tri skupine, igrat će svatko sa svakim, tri najbolje reprezentacije izborit će play-off u studenom s kojega će pobjednice ići u kvalifikacije Svjetske skupine sljedeće godine.

Hrvatska je od 2009. godine zaglavila u Euroafričkoj skupini I, na rang-listi zauzima tek 34. mjesto, što je doslovno uvreda za igračice koje imamo. No, vrlo rijetko, zapravo, nikada sve najbolje nisu bile na istom mjestu. Uz Hrvatsku se, barem prema najava igračica koje dolaze, kao favoriti nameću još Slovenija (Tamara Zidanšek, Kaja Juvan), Mađarska (Anna Bondar, Panna Udvardy, Timea Babos) i Srbija (Aleksandra Krunić, Olga Danilović).

Linker
20. travanj 2024 10:19