REUTERS/Pascal Rossignol
REAKCIJE STRANIH MEDIJA

ČITAV SVIJET SE DIVI MOĆNOJ PREDSTAVI HRVATSKIH TENISAČA 'Ako je Francuska osvojila nogometni svijet, teniski je pripao Hrvatskoj'

Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 26. studeni 2018. 00:16

Pobjeda hrvatskih tenisača u Davis Cupu (3:1) dobila je zasluženu pozornost u gotovo svim svjetskim medijima. Francuski sportski dnevnik L’Equipe u svome internetskom izdanju ističe:

“Izbornik Yannick Noah je nakon prva dva poraza govorio o nadmoći suparničkih igrača. Plava nemoć bila je gotovo identična i u nedjelju, u četvrtom i, pokazalo se, odlučujućem meču finala. Svjetski broj 7 je bio nešto manje uvjerljiv nego protiv Tsonge, ali Pouille nije iskoristio priliku”.

Drugi francuski dnevnik, Le Monde, naglašava kako se Čilić ovaj put nije pokazao slabom karikom hrvatske reprezentacije.

“U francuskom su stožeru mnogi računali na slabosti 30-godišnjeg Čilića koji se raspao u istoj situaciji prije dvije godine, kada je vodio s 2:0 u setovima protiv Argentinca Juana Martina del Potra. No, na zemlji stadiona Pierre-Mauroy hrvatski je tenisač uspješno kontrolirao i igru i živce”, navodi Le Monde.

Mala velika zemlja

Na Marinove muke s Del Potrom i Argentincima podsjeća i španjolska Marca u tekstu pod naslovom Čilić je dvije godine kasnije postao hrvatski junak.

“Čilić, koji je došao s ATP Finalsa igranog na tvrdoj podlozi, pokazao je u Lilleu da je najbolji od svih igrača koji su bili tamo, neovisno o podlozi”, piše Marca i zaključuje:

“Ljubičić, Ančić, Karlović i Ivanišević su 2005. ispisali povijest u Slovačkoj. Sada su Čilić, Ćorić, Pavić, Dodig i Škugor proširili sportsku hegemoniju male velike zemlje. Ako je Francuska osvojila nogometni svijet, teniski je pripao Hrvatskoj.”

Talijanska Gazzetta dello Sport piše kako je Hrvatska osvojila posljednji “stari” Davis Cup.

“Yannick Noah nije uspio napraviti čudo i osvojiti Davis Cup za redom. Hrvatska je ta koja je podigla ‘salataru’ posljednji put po staroj formuli.”

Zauvijek posebno

Britanski Independent nije propustio spomenuti da je među navijačima u Lilleu bila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ističe:

“Što god se dogodilo u budućnosti, hrvatska će pobjeda imati posebno mjesto u povijesnim knjigama jer je ovo bilo posljednje finale prije velikih promjena”.

Linker
15. travanj 2024 00:04