TOM DUBRAVEC/Cropix
POGLED U BUDUĆNOST

Evo što hrvatske tenisače čeka nakon ispadanja u Splitu. Spominje se i nova promjena u Davis Cupu

Izabranici Vedrana Martića ponovno će na okupu biti u veljači, kad se igraju kvalifikacije
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 17. rujan 2023. 06:55

Neuspjeli plasman u četvrtfinale Davis Cupa znači da će Hrvatska nakon dvije godine propustiti završni turnir najvećeg teniskog momčadskog natjecanja, odnosno da ćemo se u Davis Cupu ponovo natjecati sljedeće godine.

Ostane li aktualni sustav natjecanja na snazi - a moguće je da se promijeni jer raskinuto je partnerstvo ITF-a i grupacije Kosmos, koja je progurala ovakav koncept - novo okupljanje reprezentativaca dogodit će se početkom veljače 2024. Tada bismo trebali igrati u kvalifikacijama za novi ulazak u grupnu fazu, baš kao što smo igrali te uspješno apsolvirali ranije ove godine Austriju u Rijeci.

Protiv koga će to sada biti otkrit će ždrijeb, koji bi se trebao održati u prosincu, odnosno neposredno nakon okončanja finalnog turnira u Malagi (21.-26. studenoga). Jer tek nakon što se odigra ta završnica znat će se i tko ide u kvalifikacije, a tko će biti oslobođen. Naime, samo pobjednik i finalist automatski će izboriti grupnu fazu Davis Cupa za 2024., a još će dvije selekcije, po nahođenju ITF-a, dobiti pozivnice.

Opcija da dobijemo pozivnicu koja bi nas oslobodila kvalifikacija praktički ne postoji. Pogotovo nakon neslavne posjećenosti u Splitu

Ostatak društva, dakle 12 od 16 reprezentacija iz aktualne grupne faze, ide u kvalifikacije, gdje će im se pridružiti 12 najboljih reprezentacija iz Grupe 1. Ni svih tih 12 nacija još se uvijek ne zna jer ovog su vikenda u tijeku dvoboji koji će iznjedriti te selekcije. Do subote su bile poznate samo tri sigurne reprezentacije iz Grupe 1 za kvalifikacije dogodine - Mađarska, Ukrajina, Tajvan - a ostatak društva varira od Argentine, Brazila i Belgije preko Japana, Norveške i Portugala do Perua, Uzbekistana, Izraela... Među svima njima, plus, dakle, još 11 sastava iz sadašnje grupne faze, potencijalni je suparnik Hrvatske u veljači 2024.

Opcija, pak, da dobijemo pozivnicu koja bi nas oslobodila kvalifikacija praktički ne postoji. Jer ako je nismo dobili ni ove godine, kao finalisti i polufinalisti iz dvije prethodne godine, sada su šanse još manje. Pogotovo što smo u međuvremenu za grupnu fazu nagrađeni domaćinstvom u Splitu, koje prolazi pomalo neslavno što se tiče posjećenosti.

Sve ovo opet vrijedi uz napomenu - ako sustav natjecanja ostane identičan kao sada. A trebao bi jer nema previše vremena prije početka nove Davis Cup sezone (četiri mjeseca) za ulaziti u novu veliku rekonstrukciju formata, a da pri tome ni ne postoje službeni prijedlozi i ideje za drugačija rješenja.

Linker
31. listopad 2023 21:30