Reuters
BOLJE NE MOŽE

FOTO: DAN IZ SNOVA ZA HRVATSKU DAVIS CUP REPREZENTACIJU Nakon Ćorića i Marin Čilić šokirao domaću publiku i donio 2:0 vodstvo protiv Francuske

Marin Čilić pobijedio je Jo-Wilfrieda Tsonu sa 6:3, 7:5, 6:4 i donio Hrvatskoj 2:0 vodstvo u velikom finalu Davis Cupa u Lilleu nakon prvog dana.
Piše: HinaObjavljeno: 23. studeni 2018. 18:00

Hrvatskoj je tako za naslov pobjednika u posljednjem izdanju Davis Cupa u ovakvom formatu potreban još samo jedan bod iz preostala tri susreta, a do njega može doći već u subotu kada je na programu igra parova. Za Hrvatsku su prijavljeni Ivan Dodig i Mate Pavić, dok će za Francusku igrati Pierre-Hugues Herbert i Nicolas Mahut.

Ukoliko Francuska u subotu smanji na 2-1, odluka o pobjedniku bit će odgođena za nedjelju kada bi u prvom dvoboju trebali igrati Čilić i Chardy, a ako bude 2-2 odlučujući bi susret trebali igrati Ćorić i Tsonga.

Hrvatska je dosad jednom bila pobjednik najcjenjenijeg teniskog momčadskog natjecanja (2005) dok je jednom izgubila u finalu (2016).

Čiliću je za pobjedu protiv Tsonge bio dovoljan po jedan "break" u svakom setu, u prvoj dionici je oduzeo servis Tsongi u šestoj igri, u drugoj u 11. igri, a u trećoj u petoj igri. Tijekom čitavog prvog seta Čilić je izgubio samo jedan poen na svom početnom udarcu, a iako nije bio toliko uvjerljiv u preostala dva seta nije niti jednom izgubio gem na svoj početni udarac.

U osmoj igri drugog seta te u četvrtoj igri trećeg seta morao je spašavati po dvije "break-lopte" Tsonge, a Francuz je posljednju priliku za povratak propustio u šestom gemu trećeg seta kada je, nakon ukazane mu pomoći zbog ozljede prepona, stigao do još jedne prilike za "break" koju nije iskoristio. Ustvari, u svih tih pet situacija Čilić je odlično servirao pa Tsonga nije niti imao realnih izgleda za osvajanje poena.

FRANCUSKA - HRVATSKA 0-2

Jeremy Chardy - Borna Ćorić 2-6, 5-7, 4-6

Jo-Wilfried Tsonga - Marin Čilić 3-6, 5-7, 4-6

FINALE DAVIS CUPA: FRANCUSKA - HRVATSKA 0:1

TSONGA - ČILIĆ 3:6, 5:7, 4:6

TREĆI SET 4:5

- Kod vodstva 5:4 Čilić će servirati za meč. Loše je krenulo, Tsonga ima 0:30. Ali potom je Čilić nanizao 4 poena i dobio meč za 2:0 vodstvo Hrvatske nakon prvog dana.

- Tsonga se vratio i meč se nastavlja. Iako djeluje da Tsonga ima zdravstvenih problema, stigao je do break lopte. Čilić ju je spasio asom i kasnije dobio gem.

- U ovim trenucima s terena je otišao Tsonga. Je li u pitanju ukazivanje liječničke pomoći ili tek taktički potez i pauza za smirivanje, to ne znamo.

- Break-prilika za Čilića u petom gemu trećeg seta. Čilić ju je iskoristio nakon dvostruke-pogreške Tsonge.

- Problemi za Čilića u 4. gemu. Tsonga je stigao do dvije vezane break-lopte. Spasio je obje.

- Tsonga prvi servira.

DRUGI SET 5:7

- Bravo Marine, Čilić ima vodstvo 2:0 u setovima protiv Tsonge.

- Čilić dolazi do 0:30 u 11. gemu drugog seta., aonda do 30:40, odnosno break lopte. Iskoristio ju je i poveo 6:5. Sada će servirati za drugi set.

- U osmom gemu drugog seta problemi za Čilića. Nakon prve dvostruke pogreške u meču Tsonga došao do prve dvije break-lopte. Prvu je spasio servisom, a drugu sjajnim forehandom.

- U petom gemu Čilić je na servis Tsonge stigao do 0:30, ali ne i do break-lopte.

- Čilić zasad igra fantastičan tenis i Tsongi ne daje ni najmanje prilike na svom servisu.

- Tsonga je servisom otvorio drugi set i dobio prvi gem. Čilić je uzvratio osvojenim gemom bez izgubljenog poena.

PRVI SET 3:6

- Čilić je bez izgubljenog poena na servisu stigao do prvog seta i vodstva.

- Kod vodstva 5:2 na servis Tsonge Čilić je imao jednu set loptu.

- U šestom gemu prvog seta Čilić ima dvije vezane break-lopte. Iskoristio je već prvu za vodstvo 4:2.

- U prva četiri gema nije bilo break-prilika niti na jednoj strani. Čilić zasad djeluje nedodirljivo na svom servisu.

- Čilić ima prvi servis u meču. Dobio ga je bez izgubljenog poena.

Linker
22. travanj 2024 23:34