REUTERS/Antonio Bronic
IZBJEGAO KOMPLIKACIJE

FOTO: ZADARSKA PUBLIKA NA NOGAMA, HRVATSKA DAVIS CUP REPREZENTACIJA NA KORAK OD VELIKOG FINALA Nakon Ćorića i Čilić bez izgubljenog seta do pobjede

Hrvatski tenisači na jednu su pobjedu od plasmana u treće finale Davis Cupa, nakon što su prvog dana polufinalnog dvoboja na zadarskom Višnjiku ostvarili dvije uvjerljive pojedinačne pobjede. Borna Ćorić je sa 6-4, 7-6 (4), 6-3 nadigrao Stevea Johnsona, a Marin Čilić je sa 6-1, 6-3, 7-6 (5) svladao 20-godišnjeg debitanta Francesa Tiafoea.
Piše: HinaObjavljeno: 14. rujan 2018. 15:36

Tako već u subotu Ivan Dodig i Mate Pavić mogu našoj reprezentaciji donijeti ukupnu pobjedu, nastave li niz trijumfa naših parova u Davis Cupu, koji traje već pune tri godine i devet mečeva zaredom.

Hrvatska je u mečevima u Svjetskoj skupini samo dvaput do ukupne pobjede stizala već nakon prva dva dana, oba puta se to dogodilo u dvobojima 1. kola i oba puta na domaćem terenu. Tako su naši tenisači 2009. u Poreču sa 5-0 svladali Čile, a godinu dana poslije su također s 5-0 nadigrali Ekvador.

Nakon vrlo uvjerljive predstave Borne Ćorića, hrvatskom reketu broj 1 nije ostalo ništa drugo nego ponoviti istu takvu igru i poslati poruku američkom debitantu 20-godišnjem Francesu Tiafoeu.

Šesti tenisač svijeta je svoju zadaću shvatio vrlo ozbiljno i već za 26 minuta osvojio prvi set u kojem je mladom Amerikancu prepustio samo jedan gem. Na sličnom je putu Čilić bio i u drugom setu, kad je četvrtim 'breakom' u meču poveo sa 4-1. No, Tiafoe je jedan 'break' vratio te počeo pokazivati veći otpor nego u prvom setu.

To je zorno demonstrirao u trećem setu, u kojem su obojica tenisača bili vrlo uvjerljivi na servisu, tako da nijedan nije došao u priliku za novi 'break'. Početak odlučujućeg, 13. gema prošao je u znaku Amerikanca koji je poveo 3-0. Na promjeni strana još je uvijek imao prednost od 4-2, ali je uslijedila Marinova serija od četiri poena, slična onoj kojom je Ćorić izbrisao zaostatak i osvojio 'tie-break' drugog seta u dvoboju sa Johnsonom.

Tiafoe je na 4-6 prvu meč-loptu spasio sa servisom, ali drugu nije mogao. Čilićev servis je bio prezahtjevan i nakon dva sata i 14 minuta naš je najbolji tenisač slavodobitno podigao ruke u zrak. Ćoriću i Čiliću je ukupno trebalo samo četiri sata i 38 minuta igre kako bi Hrvatsku doveli pred vrata trećeg finala, drugog u posljednja tri izdanja Davis Cupa.

Više od 6000 gledatelja ispratilo je Marinovu pobjedu kojom je postao najuspješniji tenisač hrvatske reprezentacije u povijesti sa 37 trijumfa u Davis Cupu. Ovo mu je bila 27. pobjeda u pojedinačnim dvobojima, a još ih deset ima u paru. Tako je prošao dosadašnjeg surekordera Ivana Ljubičića.

Kako bi ga doista prestigao, morat će napraviti još nešto - zajedno sa suigračima po drugi put u povijesti donijeti Davis Cup u Hrvatsku, kao što su to Ljubičić i Mario Ančić učinili 2005. godine. Oni su do velikog trijumfa stigli u Bratislavi, a uspiju li pobijediti Amerikance, današnju generaciju čeka put u Francusku ili Španjolsku, gdje će biti odigrano posljednje "pojedinačno" finale Davis Cupa, prije prelaska na novi format od sljedeće godine.

U subotu u 14 sati na rasporedu je susret parova, Ivan Dodig i Mate Pavić igrat će protiv Mikea Bryana i Ryana Harrisona. Hrvatskoj za plasman u finale nedostaje još jedan bod.

U finalu od 23. do 25. studenoga pobjednik susreta Hrvatska - SAD igrat će protiv pobjednika susreta Francuska - Španjolska.

HRVATSKA - SAD 2-0

Borna Ćorić - Steve Johnson 6-4, 7-6 (4), 6-3

Marin Čilić - Frances Tiafoe 6-1, 6-3, 7-6 (5)

Francuska vodi protiv Španjolske

Francuska muška teniska reprezentacija povela je sa 1-0 protiv Španjolske u polufinalu Davis Cupa u Lilleu zahvaljujući Benoitu Paireu koji je u prvom susretu u petak uvjerljivo pobijedio Pabla Carrena Bustu sa 7-5, 6-1, 6-0.

Za Pairea, trenutačno 54. igrača svijeta, ovo je bio premijerni nastup u Davis Cupu u kojemu je nadigrao 33 pozicije bolje rangiranog suparnika.

U drugom susretu dana za Francusku će igrati Lucas Pouille, a za Španjolsku Roberto Bautista Agut.

Pobjednik susreta Francuska - Španjolska će u finalu od 23. do 25. studenoga igrati protiv pobjednika susreta Hrvatska - SAD u kojemu u Zadru nakon prvog dana Hrvatska vodi sa 2-0 i nedostaje joj jedan bod za ukupnu pobjedu.

ČILIĆ - TIAFOE 6:1, 6:3, 7:6 (5)

3. SET

- Igrat će se tie-break u trećem setu. Čilić je prvi na servisu. Loš početak tie-breaka za Čilića. Tiafoe je poveo 3:0. Čilić je dobio dva sljedeća poena, ali Tiafoe se ne da. U sedmom poenu Čilić je u sjajnom poenu nadmudrio suparnika i vratio je mini-break i sa četiri poena u nizu poveo 6:4 i došao do dvije meč-lopte. Prvu je propustio, ali ne i drugu.

- Marin Čilić osvojio je važan gem za vodstvo 5:4. Ako u sljedećem gemu uspije breaknuti Tiafoea, dobit će meč. Na Amerikancu je veliki pritisak.

- Nakon šest odigranih gemova u trećem setu nema breaka.

- Na početku trećeg seta i dalje bez prilike za break. Jedan i drugi tenisač drže svoje servise.

- Marin bez izgubljenog poena na vlastiti servis otvorio treći set

2. SET 6:3

- Stigao je Marin i do drugog breaka što je ujedno značilo i osvajanje drugog seta

- Imao je Marin ponovno malih problema na svojem servisu, ali je uspio privesti gem kraju i sada ga samo još jedan dijeli od osvajanja drugog seta

- Uspio je Tiafoe vratiti break zaostatka, ali Marin još uvijek ima veliku prednost

- Gotovo sigurno možemo reći kako će Marin uzeti i drugi set nakon što je stigao do dvostrukog breaka

- Nije dugo izdržao Tiafoe. Nakon dvostruke pogreške Amerikanca na break loptu Čilića, Marin odlazi na 3:1. Najbolji hrvatski tenisač igra fantastično i teško da će ga mladi Tiafoe moći ozbiljnije ugroziti

- Marin bez problema drži servis

- Za razliku od prethodnog seta, Tiafoe je uspio osvojiti svoj prvi servis gem

1. SET 6:1

- Marin uzeo prvi set!

- Nema jednostavno mladi Amerikanac odgovor za Čilićevu igru. Marin je stigao do dvostrukog breaka i sada će servirati za prvi set

- Bio je Marin suočen s break loptom, ali uspio je ui konačnici povesti sa 4:1

- Tiafoe dolazi do svog prvog gema u meču

- Marin Čilić odmah je krenuo uraganski i oduzeo servis mladom Amerikancu, da bi potom bez problema zadržao vlastiti

Linker
24. travanj 2024 06:49