RONALD GORSIC Cropix
POVRATNIK U REPREZENTACIJU

Gojo otkrio detalje agonije: ‘Injekcije, tablete... Četiri mjeseca nisam trčao. Liječenje? Čekam odobrenje‘

Za vikend se vratio u Davis Cup reprezentaciju, nedavno i na teniske terene poslije sedam mjeseci stanke
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 16. rujan 2024. 10:37

Hrvatska je pomela Litvu u prvom međusobnom Davis Cup dvoboju, iako nismo bili u punom ili najjačem sastavu. Srećom, ovoga puta suparnik ipak nije bio takve kvalitete da bi se osjetilo na konačnom rezultatu, jer smo, između ostalog, opet u sastavu imali i Bornu Goju.

Korpulentni Splićanin, otkako je debitirao u nacionalnom dresu 2019. godine, nije propustio niti jedno okupljanje do ovogodišnjeg u veljači, kada smo igrali protiv Belgije. Doduše, i tada je Gojo bio s reprezentacijom, došao je u Varaždin, ali samo kao navijač u prvom redu uz teren.

Sada je u Varaždinu bio i na terenu te “načeo” Litvu na samom startu sudara u Grupi 1 Davis Cupa te još jednom donio bod reprezentaciji za koju uvijek igra s posebnom inspiracijom. Pobijedio je njihovog nominalno prvog igrača, Viliusa Gaubasa (ATP 182) - makar je puno impresivniji dojam kod gostiju u dva varaždinska dana ostavio Edas Butvilas (ATP 368), ali to je neka druga priča.

Nisam još na 100 posto

Nama je važno da se Gojo vratio ne samo u krug reprezentacije, već općenito na teniske terene. Jer od siječnja do kolovoza uopće nije igrao, već je tih sedam mjeseci bio za sportaše u najgoroj situaciji - u borbi s ozljedom. Nakon tako dugačke stanke nekako se potiho, na “mala vrata” vratio igrajući na Challengerima u SAD-u prije malo više od mjesec dana. Upisao je dva poraza, odigrao potom i kvalifikacije US Opena (2. kolo) i, eto, sada igrao i Davis Cup.

- Solidan meč s moje strane - sažeo je Borna svoj povratnički nastup za reprezentaciju, a zapravo svoj ukupno tek sedmi meč u 2024.

image

Borna Gojo

RONALD GORSIC Cropix

- Uspio sam kroz meč ubaciti u višu brzinu, biti čvršći od njega i drago mi je da sam, nakon ne puno odigranih mečeva ove godine, bio u stanju sve mirno završiti.

Još Gojo traži tenisku formu koja se akumulira s mečevima, makar je i dalje njegovo fizičko stanje ono o čemu sve ovisi.

- Nije idealno, nisam još na 100%, ali igra se za Hrvatsku i moja je dužnost da se stavim na raspolaganje izborniku te dam maksimum svojih mogućnosti u ovom trenutku. Možda bi to inače bilo samo 70 ili 80%, ali trenutačno je ovo mojih 100%. Na izborniku je da procijeni koliko to vrijedi te odluči hoće li me poslati na teren ili ne. Hvala njemu na povjerenju, drago mi je da sam ga i opravdao. Ali, isto tako hvala i tabletama protiv bolova.

Igrao je Borna, naime, pod lijekovima i meč u Varaždinu, kao i prethodna četiri meča u SAD-u.

- To je trenutačno tako. Razlog je isti kao i prije, leđa.

Odnosno, ona su ga i u startu izbacila iz pogona na tako dugo vremena.

- To je ozljeda koja traje sada već zapravo godinu dana. Od Davis Cupa u Splitu prošle godine pa, eto, do sada. Tada sam poslije Splita odigrao još dva turnira, u Stockholmu i Beču, ali uz velike bolove, makar sam svejedno u Beču odigrao odlično - počeo je 26-godišnji Splićanin iznositi “povijest bolesti”.

image

Borna Gojo

RONALD GORSIC Cropix

- I onda su uslijedile puste injekcije, neki pokušaji oporavka, odradio sam i pripreme za novu sezonu, što je bilo čak bez nekih velikih bolova. No, potom u prvom meču ove sezone, u Hong Kongu, opet sve isto.

Tada je napokon dobio i potpunu dijagnozu problema.

- Zaključak je da sam imao stres reakciju. To je neko stanje na kosti pred stres frakturu na leđima. I poslije toga nisam četiri mjeseca smio ništa raditi, ni potrčati, nikakva fizička aktivnost nije dolazila u obzir. Kad sam opet počeo skroz lagano trenirati, opet se i bol vratila pa sam se sljedeća dva-tri mjeseca vrtio u krug. Treniram, pa bude dobro, pa onda opet “stisne”, pa je opet malo bolje. Onda sam negdje sredinom ljeta odlučio da se jednostavno ne mogu više tako vrtiti u krug i čekati. Krenuo sam igrati s tabletama protiv bolova, a na US Openu me, nažalost, opet zaboljelo i tjedan dana nisam uopće trenirao. Sam sad, evo, tu jer ovo je reprezentacija i stisnuo sam zube. Trenirali smo dobro u Varaždinu, a za meč je stanje bilo izdrživo.

Plan su Challengeri po Europi

Odnosno, da je kojim slučajem trebao igrati i drugi dan, tko zna bi li izašao na teren. Srećom, pa nije došlo do toga.

- Trenutačno, iskreno, ne znam gdje sam u pogledu rješavanja tog problema dugoročno. Trudim se, bio sam već na 100 mjesta, tražio mišljenja i nadam se da ću uskoro uspjeti to riješiti - dodao je Gojo, kojem se gotovo pa u glasu mogao osjetiti očaj radi takve situacije.

- Ne znam, možda je neko iduće rješenje korištenje kortikosteroida. Čekamo dopuštenje za to.

Kortikosteroidi su na popisu zabranjenih tvari Svjetske antidopinške agencije (WADA), ali s obzirom na svoju široku terapijsku primjenu moguće ih je koristiti za liječenje ozljeda, ali uz posebno odobrenje, odnosno kod sportaša je to medicinsko izuzeće (TUE). Postoje, jasno, i WADA-ine specifične smjernice na koji način, za koju vrstu ozljede i u kolikoj mjeri koristiti kortikosteroide, kako se jasno ne bi zlorabili. Uglavnom, i to je, dakle, za Goju postao jedan od mogućih smjerova kako riješiti problem s leđima.

image

Borna Gojo

RONALD GORSIC Cropix

A uz to mu je, pak, vezan i raspored za blisku budućnost.

- Plan je igrati Challengere po Europi pošto ne želim ići na turnire u Aziju jer, eto, trenutačno ne mogu znati kako će mi tijelo reagirati od meča do meča.

U biti, ne bi želio da se slučajno dogodi da odigra jedan meč, pa ga opet leđa stisnu i ne može igrati sljedeći, a on u Aziji. Ne isplati se riskirati s tako udaljenim putovanjima.

- Plan je zato biti tu, pratiti stanje, tretirati ga kako se može.

I dalje mislim da mogu sa svima

I čekati rješenje i bolje dane.

Sve se ovo, inače, dogodilo taman u trenutku kada je Gojo igrao svoj najbolji tenis u karijeri, odnosno neposredno nakon što je prošlog ljeta senzacionalno, iz kvalifikacija, stigao do osmine finala US Opena, gdje ga je zaustavio Novak Đoković. Donijelo mu je to i veliki proboj na rang-listi pa je u jednom trenutku bio 72. na svijetu. Sada je, zbog stanke, pao na 439. poziciju.

Najviše je bodova izgubio upravo zbog US Opena, odnosno jer nije obranio lani osvojene bodove. Ove godine je opet pokušao kroz kvalifikacije u New Yorku, iako je mogao koristiti zaštićeni renking, na koji imaju pravo svi tenisači koji zbog ozljede pauziraju najmanje šest kontinuiranih mjeseci. Dakle, mogao je i Borna u teoriji iskoristiti to pravo te izravno ući u glavni turnir, pa se nadati kojoj pobjedi, s kojom bi ublažio pad na ATP ljestvici. Međutim, ciljano je odustao od toga.

image

Borna Gojo

RONALD GORSIC Cropix

- Baš zato što mi nema nekog smisla koristiti zaštićeni renking sve dok nisam siguran da sam na 100%. Ja i dalje smatram da u jednom meču mogu dobiti bilo koga, ali da bih izgradio renking i vratio se gdje sam bio, trebam biti u mogućnosti igrati u kontinuitetu, i to jake mečeve. Kako to trenutačno ne mogu, onda nema smisla trošiti turnire sa zaštićenim renkingom. I tako će biti sve dok ne budem potpuno zdrav i osjećam se 100% spremnim - podvukao je Splićanin.

Linker
16. rujan 2024 16:48