Mate Pavić i Nikola Mektić

 Thomas Coex/AFP
DAVIS CUP

Hrvatska bi mogla ostati bez još jednog igrača: ‘Već neko vrijeme vuče ozljedu, imamo spremnu zamjenu‘

Nino Serdarušić najbliži je tome da popuni mjesto upražnjeno ozljedom Marina Čilića
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 02. veljača 2023. 23:24

Rijeka će ovoga vikenda biti centar hrvatskog tenisa. Pred muškom je reprezentacijom vrlo važan dvoboj u Davis Cupu, kvalifikacijski za ostanak u elitnoj skupini od 16 najboljih sastava. Suparnik je Austrija, koja je stigla s Dominicom Thiemom, nekad trećim tenisačem svijeta, osvajačem US Opena 2020., i koji se vraća nakon što ga je posljednje dvije godine mučila ozljeda ručnog zgloba.

No, u sadašnjim okolnostima, iako smo mi oslabljeni neigranjem Marina Čilića, koji se nedavno podvrgnuo operaciji, Hrvatska je ipak favorit, što zbog statusa i renkinga - prva smo nacija u Davis Cupu po bodovima - što zbog činjenica da igramo na domaćem terenu.

- Naši su ciljevi uvijek postavljeni visoko, odnosno otići što je dalje moguće, pa nam je samim time ovo jako bitan dvoboj, kako bismo se plasirali u sljedeću fazu - naglasio je naš izbornik Vedran Martić.

- S obzirom na to da bismo onda igrali grupnu fazu najesen, poslije US Opena, u međuvremenu se nadamo da bi nam se priključio i Čilić, odnosno da će se kasnije u sezoni oporaviti od operacije koljena, a kada smo kompletni onda znamo da možemo pobijediti svakoga.

Morali smo dobiti i Indiju

Hrvatska je posljednjih godina imala puno uspjeha u Davis Cupu, osvojili smo ga drugi puta 2018. godine, pa igrali novo finale 2021. godine, te prije koji mjesec još jednom i polufinale. Jesu li ti uspjesi možda i otežavajuća okolnost jer sada se stvara pritisak da moramo dobiti i proći dalje, odnosno da je to nešto normalno i očekvano?

- Kako što sam rekao, naši su ciljevi uvijek visoki, ali zato je i pritisak uvijek prisutan. Moramo doći do tri boda, trebalo je posljednji put u kvalifikacijama i Indiju pobijediti, sada Austriju koja je dobra i koja ima Thiema. Ne znam u kakvoj je formi, ali ono što sam ga ja gledao pred kraj prošle godine, igrao je jako dobro. Kako god, možemo očekivati da će biti težak meč i moramo biti maksimalno spremni.

image

Vedran Martić

Damir Škomrlj/Cropix

Ovo “maksimalno spremni” ipak možda neće biti i ispunjeno. Naime, osim što će Čilić iz očitih razloga izostati, upitan je i Mate Pavić. Iako nitko iz kruga reprezentacije nije htio o tome govoriti otvoreno, naš specijalist za parove također je u problemima s ozljedom. Jer nikako drugačije nije se mogla protumačiti već ni činjenica da je u reprezentaciju pozvan i da je u Rijeku stigao i Ivan Dodig, također jedan od najboljih svjetskih igrača u parovima.

- Većina nas je od ponedjeljka u Rijeci na okupu, još čekamo Matu da nam se priključi. On ima problema s ramenom pa još nije tu - rekao je izbornik, ali pokušao i zamaskirati koliko je ozbiljna situacija što se tiče stanje Splićanina.

- To je ozljeda koju vuče već neko vrijeme, par mjeseci, ali nadam se da će biti u redu ipak.

Ne može biti perfektno

Mate je, može se izvući takav zaključak, igrao s ozljedom i posljednje turnire, očito s manjim ili većim tegobama. I zato je Dodig tu kao “back up”.

- Tako je, zbog toga je Dodig tu s nama, da pomogne. Trenira s nama i bit će spreman uskočiti ako zatreba.

Doduše, i Dodig je predao nedavno finale turnira u Adelaideu zbog ozljede, a uslijedio je potom i netipični poraz u 1. kolu Australian Open, gdje su njegov suigrač Austin Krajicek i on izgubili od indijske kombinacije, koji su stoti na ATP listi. Dakle, je li i Dodig potpuno zdrav?

- Ne možemo očekivati da sve bude perfektno. Ivan trenira, nadamo se da će biti spreman. Ali, u profesionalnom je tenisu tako, nitko te ne pita smeta li te nešto. Uvijek ima nekih manjih ozljeda i smetnji, ali uzme se tableta protiv bolova i ideš dalje - rekao je Martić.

Ćorić u dobroj formi

Dobra je, pak, stvar što se igrača za singl tiče da je sve u redu. Tandem Borni, Ćorić i Gojo, trebali bi biti naši aduti u pojedinačnim mečevima.

- Dobro izgledaju obojica na treninzima ovdje. Ćorić voli igrati u ovakvim uvjetima, dok je i inače u jako dobroj formi. Očekujem od njega, kako nema u sljedećem razdoblju ništa bodova za braniti, da na ATP listi brzo uđe u Top 20, odnosno pokuša napasti i Top 10. Od njega uvijek očekujemo visoke i dobre rezultate i na ATP Touru i u Davis Cupu.

image

Martić i Ćorić na treningu

Damir Škomrlj/Cropix

Ni u Goju ne treba sumnjati, on je u reprezentaciji uvijek koplje iznad onoga što pruža u samostalnoj karijeri, pa je zapravo pitanje zašto ne može ponoviti svoje igre iz Davis Cupa, u kojem briljira posljednje dvije godine, na Touru?

- U prvom redu Gojo je veliki patriot i rado igra za Hrvatsku. Njemu da se da izbor igrati Grand Slam ili Davis Cup, siguran sam da bi on prije izabrao Davis Cup i reprezentaciju, on je takav. Drugo, kad dođeš u Davis Cup tu je sve posloženo, ekipa oko tebe, organizacija, fizioterapeut, momčad, dobri treninzi dobri i to sve pomogne. Očekujem da će nam i sada pomoći da dobijemo Austriju.

U odnosu na prošli tjedan i dalje je, kaže Martić, Nino Serdarušić najbliže tome da popuni mjesto ostalo upražnjeno izostankom Čilića. A ono što nikako neće izostati u Rijeci za vikend jest podrška navijača.

- Sigurno bi nam puno značile pune tribine i snažno navijanje. Jer, i kada vani igramo imamo podršku skupine naših navijača, pa vjerujemo da će sada, pogotovo što igramo kod kuće, dvorana biti puna - zaključuje izbornik.

Linker
25. travanj 2024 17:49