THOMAS COEX Afp
SLAVLJE AUSTRALIJE

Hrvatska nakon drame ostala bez finala Davis Cupa! Nakon Čilića poraz u ključnom meču upisali i Mektić i Pavić

Odlučujući bod Australiji osigurali su Purcell i Thompson koji su u igri parova slavili sa 6-7 (3), 7-5, 6-4
Piše: Vladimir Zrinjski/Ivan AlaupovićObjavljeno: 25. studeni 2022. 22:48

Prije 18 godina je Lleyton Hewitt u Wimbledonu ispratio Gorana Ivaniševića u mirovinu, ljetos mu se pridružio u teniskoj Kući slavnih, a u Málagi je kao izbornik Australije zatvorio Hrvatskoj vrata finala Davis Cupa. U večernjem trileru, njegov je par Max Purcell i Jordan Thompson svladao Nikolu Mektića i Matu Pavića (6-7, 7-5, 6-4) te odvukao "aussieje" u finale.

Hrvatski će se navijači u nedjelju tako moći koncentrirati isključivo na nogomet, iako smo bili jako blizu novog lova na masivnu "salataru". Nakon što je Borna Ćorić suverenom partijom svladao Kokkinakisa (6-4, 6-3), a Marin Čilić skupljao mrvice protiv De Minaura (2-6, 2-6), Mektić i Pavić ušli su u meč odluke kao favoriti. Dojam je bio još jači nakon prvog seta, gdje u tie-breaku suparnicima nisu ni ponudili šansu, ali nakon breaka na kraju drugog seta, Australci su okrenuli vodu na svoj mlin i više nisu stali na kočnicu.

image
THOMAS COEX Afp

Ispalo je da je Hrvatska bila samo jednom nogom u finalu, i to zahvaljujući Ćoriću. Thanasi Kokkinakis bio je Zagrepčaninu još lakši zalogaj nego Bautista Agut u srijedu. Ćorić mu je tijekom sat i pol igre ponudio samo jednu break-loptu, na početku drugog seta, ali 95. igrač svijeta ostao je bez ispaljenog metka.

- Odigrao sam skoro pa savršen meč. Iznenadilo me što su izabrali Kokkinakisa jer sam očekivao da ću igrati protiv Thompsona. Imao sam sat i pol da se spremim, ali budući da smo igrali prije mjesec dana, znao sam što mogu očekivati - rekao je Ćorić, koji u dosadašnja dva meča u Málagi nijednom nije izgubio početni udarac.

Put do pobjede otključao je u trenutku kad je pročitao Kokkinakisov servis.

- Prvih nekoliko gemova nisam mu došao niti blizu, a onda sam se s izbornikom i dečkima dogovorio da ću početi pogađati strane i ta taktika se isplatila. Znao sam da mu je to najjače oružje. Trebalo je čekati priliku, a kad sam je dočekao, odigrao sam fantastično.

Za razliku od Ćorića, Marin Čilić pružio je jedno od svojih najlošijih izdanja u dresu reprezentacije. Njegovi su prošli dvoboji s De Minaurom uvijek bili "na nož", no ovaj put uzeo je samo četiri gema. Napravio je devet dvostrukih pogrešaka (šest manje nego u srijedu) i ostao bez šanse za break.

image
JORGE GUERRERO Afp

Australija je druga najuspješnija momčad u povijesti Davis Cupa (28 titula), a u finale se vraća nakon 19 godina posta. Posljednji trofej su osvojili 2003., kad im je upravo Hewitt u finalu protiv Španjolske donio prvi bod protiv Juana Carlosa Ferrera. Bio mu je to drugi momčadski trofej kao igraču, a za trenerski prvijenac morat će svladati boljeg iz drugog polufinala između Kanade i Italije. Taj se dvoboj igra u subotu.

image
THOMAS COEX Afp


REZULTAT:

HRVATSKA - AUSTRALIJA 1:2

MEKTIĆ/PAVIĆ - THOMPSON/PURCELL 7:6 (7:3), 5:7, 4:6

M. ČILIĆ - A. MINAUR 2:6, 2:6

B. ĆORIĆ - T. KOKKINAKIS 6:4, 6:3

Linker
20. travanj 2024 09:46