Velimir Zovko

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
POMAZILA NAS SREĆA

Hrvatski izbornik prokomentirao ždrijeb: ‘Ne mogu reći da ishod nije dobar za nas, favoriti smo‘

Hrvatska će sredinom rujna prvi puta igrati s reprezentacijom Litve
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 08. veljača 2024. 23:49

Ždrijebom održanim u prostorijama Međunarodne teniske federacije (ITF) u Londonu, odlučeno je kako će Hrvatska svoju šansu za ostanak u elitnoj kategoriji Davis Cupa tražiti protiv - Litve.

Štoviše, osim što smo imali sreće s protivnikom, jer Litva je jedna od najslabijih reprezentacija koje smo mogli dobiti za suparnika, imali smo dodatno još malo sreće budući da smo "pobijedili" i u odluci oko domaćinstva. Naime, kako nikad prije nismo igrali protiv selekcije ove baltičke države o tome gdje će se igrati prvi međusobni dvoboj odlučivao je ponovo ždrijeb, odnosno "bacanje novčića". I to je palo na našu stranu, tako da ćemo sredinom rujna (13. - 15.) imati novi Davis Cup meč kod kuće.

Osim što će nam to dati prednost u izboru podloge, kao i domaćinsku atmosferu, to je dobro i iz perspektive našeg potencijalnog sastava. S obzirom na to da se dvoboj igra odmah u tjednu nakon US Opena, sigurno je našim tenisačima povoljnije da igraju doma nego li da opet odlaze na putovanje u Litvu.

U tom kontekstu nadamo se da ćemo imati kompletan, odnosno najjači sastav, što nije bio slučaj prošloga tjedna, kada smo izgubili od Belgije u Varaždinu i zbog čega ćemo i morati igrati ove pretkvalifikacije.

Naime, dvoboj Hrvatske i Litve jedan je od 12 parova Svjetske skupine 1, a pobjednici će sljedeće godine, u veljači 2025., opet igrati novu rundu tzv. Qulifiers faze Davis Cupa, odakle će se tražiti prolaz u završnicu, odnosno Top 16 fazu.

Što se Litve tiče, to je trenutačno 40. reprezentacija po Davis Cup renkingu, a Hrvatska je sedma (pala jedno mjesto u odnosu na prethodni renking), zbog čega je i bila "visoki", drugi nositelj u ovom ždrijebu.

Što se pojedinaca tiče, najbolje rangirani litvanski tenisač i dalje je 33-godišnji Ričardas Berankis (ATP 248), prije osam godina Top 50 igrač svijeta, a koji je izgubio oba finala ATP turnira što je igrao - Moskva 2017. (Damir Džumhur u finalu) i Los Angeles 2012. (Sam Querrey). Trenutačno ga slijede dvojica 19-godišnjaka, Vilius Gaubas (ATP 371) i Edas Butvilas (ATP 634), što su i jedina trojica Litvanaca u prvih tisuću na ATP ljestvici. Specijaliste za parove nemaju, na renkingu im je tu Butvilas najbolji sa 698. mjesto na ATP listi. Međutim, taj isti Butvilas preklani je osvojio Roland Garros u juniorskim parovima s našim Milijem Poljičkom.

- Ne mogu reći da ishod nije dobar za nas. Dobro poznajemo igrača koji je njihov prvi reket, to je Ričardas Berankis koji je svojedobno bio među pedeset najboljih na pojedinačnoj rang listi, a u juniorima je bio prvi na svijetu i osvajač US Opena. Nema sumnje da smo favorit - rekao je izbornik Hrvatske Velimir Zovko.

Inače, u vrijeme dok je Hrvatska gubila od Belgije, Litva je u Vilniusu pobijedila Gruziju sa 3-2, slavljem u presudnom petom meču. Pri tome su gubili 1-2, jer je nakon prvog dana i pojedinačnih mečeva bilo 1-1, budući da je Gaubas poražen od Sabe Purceladzea (ATP 450), a Berankis nadigrao Zuru Tkemaladzea (ATP 715). Drugog su dana u parovima Butvilas i Tadas Babelis poraženi od Bakšija i Metrevelija, pa je Berankis protiv Purceladzea izborio odlučujući meč, u kojem je Gaubas svladao Tkemaladzea za ipak ukupnu pobjedu Litve.

Time je Litva zapravo izjednačila svoj najbolji rezultat u Davis Cupu u povijesti, budući da je i prošle godine također igrala pretkvalifikacije, iste ove koje će, dakle, sada igrati i s Hrvatskom. Lani su im protivnici bili Argentinci, koji su ih lako svladali (4-0) na zemljanoj podlozi u Buenos Airesu.

Grad domaćin, dakako, odredit će se u dogledno vrijeme, ali s obzirom na to kakvu je Varaždin dobrodošlicu priredio našoj reprezentaciji proteklog tjedna te kakva je pozitivna i navijačka atmosfera vladala tijekom dva dana u dvorani, bez obzira na poraz na samom kraju (uostalom, Varaždinci su istoga časa čim se odigrao posljednji poen, fair-play manirom zapljeskali Belgijancima na zasluženoj pobjedi), nije nemoguće da Varaždin za nagradu dobije i ovaj dvoboj. Jer prilično je sigurno da ćemo sada pobijediti, sve ostalo bi bila katastrofa, odnosno senzacija, kako iz koje perspektive. No, jasno, konačna odluka o domaćinu na vodstvu je HTS-a....

PRETKVALIFIKACIJE

Srbija (1) - Grčka

Hrvatska (2) - Litva

Švedska (3) - Indija

Kazahstan (4) - Danska

Poljska - Koreja (5)

Švicarska (6) - Peru

Egipat - Mađarska (7)

Norveška - Portugal (8)

Austrija (9) - Turska

Tajvan - BiH (10)

Izrael (11) - Ukrajina

Japan - Kolumbija (12)
NAPOMENA: Prvonavedene reprezentacije domaćini su dvoboja, a broj u zagradi pokazuje koji su nositelji (s obzirom na aktualni renking) bili u ždrijebu.

Tsitsipas ‘prijeti‘ Srbiji, hoće li je Đoković spašavati?

Među ostalim parovima pretkvalifikacija, odnosno službeno dvobojima Svjetske skupine 1, svakako iskače onaj u kojem su spojeni Srbija i Grčka.

Jer, budu li obje reprezentacije u punom sastavu, mogli bi se tu onda susresti Novak Đoković i Stefanos Tsitsipas. I dok Srbina nije bilo proteklog vikenda u nacionalnom dresu, odnosno sudjelovao je u tek tri od posljednjih osam akcija reprezentacije, Grk je aktivno sudjelovao prošlog tjedna u domaćoj pobjedi nad Rumunjskom (4-0), odnosno općenito od 2019. bio je na šest od posljednjih osam dvoboja svoje reprezentacije te joj pomogao da iz Grupe 3 dođe do Grupe 1. Dakle, iako nema garancije, za pretpostaviti je kako će se odazvati i za ovaj meč.

Tim više što je i prošle godine također igrao pretkvalifikacije u rujanskom terminu, kada je Grčku pobijedila Slovačka (3-1), koja je, pak, prošlog vikenda senzacionalno slistila i Srbiju u Kraljevu sa 4-0.

Dakle, sudeći po tom debaklu, Srbiji bi svakako dobrodošla pomoć prvog igrača svijeta, no bit će zanimljivo hoće li uskočiti i staviti se na raspolaganje reprezentaciji. Jer osim što se neposredno ranije igra US Open, na kojem bi Novak, očekuje se, trebao dočekati završni vikend, u ovogodišnjem kalendaru su i Olimpijske igre, a Đoković je već nekoliko puta ponovio kako će dozirati svoje nastupe izvan kruga najvećih turnira. No, isto tako izražava i neizmjernu ljubav prema domovini, pa treba vidjeti hoće li stati iza tih riječi i u vrlo važnom rujanskom terminu Davis Cupa.

Jer, izgubi li, Srbija bi mogla pasti dva ranga niže, a prije samo dva i pol mjeseca igrala je polufinale Davis Cupa... (ij)

Linker
05. ožujak 2024 12:01