Split je zadnji put bio domaćin Davis Cupa 2010., kad je Hrvatska u četvrtfinalu poražena od Srbije

 ZVONIMIR BARIŠIN/CROPIX
DOZNAJEMO

Hrvatskoj prijeti oduzimanje Davis Cupa! U jedinoj slobodnoj dvorani ne radi klima: ‘Bojim se fijaska‘

Gripe imaju ventilacijski sustav koji nije u funkciji i u takvim se uvjetima ne može igrati tenis
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 19. srpanj 2023. 12:05

Velika završnica Davis Cupa, najstarijeg momčadskog natjecanja čiji je Hrvatska dvostruki osvajač, mogla bi se pretvoriti u organizacijski podbačaj.

Manje od dva mjeseca prije početka grupne faze, kako doznajemo, postoji ozbiljna mogućnost da Hrvatska ostane bez domaćinstva za kojim je tako gorljivo čeznula otkad se promijenio format natjecanja. S objavom grada-domaćina odugovlači se već mjesecima, insajderi nas uvjeravaju da je situacija alarmantna, a pesimizam smo osjetili čak i kod dužnosnika u Hrvatskom teniskom savezu.

Skupina Davis Cupa u kojoj su Hrvatska, Nizozemska, SAD i Finska igrat će se od 12. do 17. rujna, a dvije najbolje momčadi izborit će plasman na veliki finale u Málagu. Split već neko vrijeme figurira kao jedina opcija za domaćinstvo, budući da je većina ostalih dvorana u tom terminu zauzeta. I već je tu nastao prvi problem; HTS u trenutku slanja kandidature ili nije provjerio dostupnost dvorana, ili nije dovoljno ispitao sve potencijalne lokacije.

S obzirom na to da je Spaladium Arena zatvorena, račun im je blokiran, a struja isključena, jedini kandidat ostale su Gripe, no i tu se pojavio problem. Dvorana, naime, nema klimu. Preciznije, ima ventilacijski sustav koji nije u funkciji i u takvim se uvjetima krajem ljeta ne može igrati nikakav sport, a kamoli profesionalni tenis.

image
OSCAR DEL POZO/Afp

Vladimir Jovanoski, izvršni direktor Hrvatskog teniskog saveza, potvrdio nam je logističke prepreke i priznaje da se prekasno krenulo s planiranjem događaja.

- Točno je, ventilacijski sustav treba obnovu. Klima postoji, ali se ne može staviti u funkciju. Split je od početka bio najbliže domaćinstvu, no čudi me da sve to skupa toliko traje i ne znam kada će se uopće objaviti odluka.

"U ITF-u je izborna godina i zato je još više čudno da još uvijek nisu ništa objavili", kaže izvršni direktor Saveza Vladimir Jovanoski

Odgovornost, kaže, ovaj put nije na HTS-u, jer je organizator završnice Međunarodna teniska federacija (ITF). Oni su taj projekt centrirali austrijskoj tvrtki Emotion Group, inače dugogodišnjim partnerima njemačkog i austrijskog teniskog saveza. U igri su bili i zadarski Višnjik, ali tamo je dvoranu zauzeo Infobip, čak i zagrebačka Arena, no ta ideja je brzo propala. Porečka Žatika, koliko čujemo iz drugih izvora, nije ni ozbiljnije razmatrana.

Kaotična situacija u ITF-u nije novost. Nered traje od trenutka kad su se razišli s Gerardom Piquéom i njegovim Kosmosom, ali nadrealno djeluje činjenica da krovno tenisko tijelo osam tjedana prije početka ne zna gdje će mu se odigravati najvažnije natjecanje. Kontaktirali smo Johannesa Schreinera, zaduženog za organizaciju projekata, koji nam je kratko poručio da "trenutačno nema novih informacija".

- Budemo li u mogućnosti, sljedeći tjedan ćemo održati press konferenciju - kaže.

Neslužbeno smo doznali da je domaćinstvo skupine spremna preuzeti Nizozemska, premda bi zbog termina odigravanja tenisačima vjerojatno bilo najdraže da nakon US Opena ostanu u New Yorku i tamo odigraju mečeve.

Jovanoskog smo upitali kakvi su uopće izgledi da Hrvatska zadrži domaćinstvo.

- Ne znam, ali iskreno, bojim se fijaska. U ITF-u je izborna godina i zato je još više čudno da još uvijek nisu ništa objavili. A Emotion Grupi je puno drugačije kad organiziraju turnire u Beču ili Stuttgartu, nego ovdje u Hrvatskoj gdje se sudaraju s puno većim organizacijskim problemima. Termin se približava, a od njih nema novih informacija. Preseljenje u Nizozemsku? Sve je moguće…

Službeni upit o statusu Hrvatske kao domaćina poslali smo i Međunarodnoj teniskoj federaciji, koja zasad ne odgovara. Što se pak HTS-a tiče, oni se već spremaju za najgori scenarij i traže potencijalnu dvoranu za kvalifikacije u veljači, u slučaju da momčad predvođena Marinom Čilićem i Bornom Ćorićem ne uspije izravno izboriti završnicu Davis Cupa 2024.

Linker
01. svibanj 2024 22:32