Hanza Media
'DAVIS CUP JE NEPREDVIDIV'

IZBORNIK KOJI JE ODVEO HRVATSKU DO NASLOVA OPTIMISTIČAN, ALI UPOZORAVA Pilić komentirao i kontroverznu promjenu: 'Skandal!'

NIKOLA PILIĆ Izbornik koji je odveo Hrvatsku do naslova prije 13 godina je optimističan, ali i oprezan
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 23. studeni 2018. 14:29

Nikola Pilić (79) trebao je biti uz reprezentaciju u Lilleu, pozivnica za čovjeka koji je prije 13 godina s klupe vodio Hrvatsku do trijumfa u Bratislavi bila je spremna, ali rampu je spustio liječnik.

- Predsjednica Saveza Nikolina Babić me pozvala, ali imam malo problema s koljenom, dobio sam injekciju i liječnik mi je rekao da je bolje da ne putujem. Volio bih biti tamo i žao mi je što nisam otišao, ali to je tako. Gledat ću na televiziji, što mogu.

Pilić je kao njemački izbornik osvojio Davis Cup 1988., 1989. i 1993., potom je 2005. uzeo “salataru” s Hrvatskom, a pet godina poslije, u ulozi savjetnika, i sa Srbijom. S tolikim iskustvom njegova riječ uoči ovogodišnjeg finala ima itekakvu težinu.

Tea Cimas / CROPIX
CROPIX

- Na papiru je Hrvatska veliki favorit, imamo dvojicu igrača u prvih 15, imamo vrlo dobar par. S druge strane, Francuzi ne igraju s najjačom momčadi, Simon ima problema sa Savezom, a Monfils s izbornikom Noahom. No, kao što sam puno puta istaknuo, Davis Cup je nepredvidiv. Bez obzira na to što Tsonga nije igrao jako dugo, još uvijek može odigrati dobro, a Pouille i Chardy su lošiji igrači od obojice naših, ali u Davis Cupu nikad ne znate kakav će biti dan - upozorava Pilić i dodaje:

- Volio bih da momci pobijede jer im je 2016. trofej pobjegao za nekoliko poena. Dečki toliko žele igrati za Hrvatsku i bilo bi jako lijepo da dočekaju Božić i Novu godinu s peharom koji će godinu dana biti u našoj zemlji.

Pilića čudi što je ITF pristao da se tek od srijede trenira na terenu na kojem će se igrati finale, kaže da nikad prije nije čuo za takav primjer. No, ne misli da će Francuzi zbog toga biti u velikoj prednosti, a ne brine ga ni nešto slabija forma našeg prvog reketa.

- Čilić je već u Londonu igrao pristojno. Ne bih ga opterećivao porazima od Del Potra i Querreyja u Davis Cupu, to može svatko izgubiti. Prije ATP Finalsa nije bio u posebnoj formi, ali pričekajte, siguran sam da će finale odigrati dobro.

Hrvatska ima priliku postati posljednji osvajač Davis Cupa u sadašnjem formatu. Sam spomen promjena kod Pilića još uvijek izaziva ljutnju.

- Skandal! Sramota je da su novcem uništili tradiciju dugu 120 godina, natjecanje koje ima atmosferu i naboj. Ne znam tko želi gledati dvije nacije koje nemaju veze ni s čim, Kanadu protiv ne znam koga u Madridu. Pa, koga to zanima? Ali, eto, izgleda da se novcem sve može kupiti. Dvije godine igrat će se u Europi, a onda će Davis Cup uzeti Amerikanci i pokušati napraviti show. Na žalost - razočarano je zaključio Pilić.

Linker
03. svibanj 2024 12:30