ZVONIMIR BARISIN/CROPIX
NA DOMAĆEM TERENU

Izbornik nakon ždrijeba: ‘Iz Splita sam pa bih volio da tu igramo, ali ako bude Zagreb - opet super‘

Hrvatska reprezentacija za suparnike je dobila SAD, Nizozemsku i Finsku
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 31. ožujak 2023. 11:54

Ždrijeb skupina Davis Cupa, što će se igrati u rujnu, izbornik hrvatske reprezentacije dočekao je u Miamiju. Tamo je njegov štićenik Karen Hačanov dogurao do polufinala, a do najmanje četvrtfinala Vedran Martić nada se još jednom dogurati s Hrvatskom.

To bi, pak, značilo da je sljedeća reprezentativna akcija odrađena uspješno, odnosno da je Hrvatska u društvu SAD-a, Nizozemske i Finske zauzela jednu od prve dvije pozicije i da će krajem studenog u Malagi biti među najboljih osam nacija u Davis Cupu.

- Svaki će od ta tri dvoboja za nas biti zahtjevan, jer radi se o dobrim reprezentacijama i morat ćemo protiv svake odigrati maksimalno dobro za proći skupinu i plasirati se na završnicu - standardno je oprezan u najavama iskusni teniski stručnjak.

Dobro je zbog navijača

Znači li to, drugim riječima, da smo mogli proći i bolje nego s ovakvim sastavom skupine?

- Ma dobro, sad. Ne gledam ja to tako jer ono što ti ždrijeb odredi, tako će biti. Nema smisla razmišljati što bi bilo bolje i lošije jer mijenjati se neće ništa. Mi smo dobili grupu koju smo dobili, to ćemo igrati i moramo se pripremiti što bolje. SAD i Nizozemska su jaki, dobri protivnici, a ni Finska se ne smije podcijeniti. Gledajući ostale skupine i odnos snaga među reprezentacijama, rekao bih da je naša skupina jedna od jačih, po meni, čak i najjača. No, sve ovisi tko će igrati za koju reprezentaciju, u kakvim će sastavima doći.

Ono što će biti prednost Hrvatske svakako jest činjenica da ćemo igrati na domaćem terenu.

- Apsolutno. Dobro je da naši navijači kod kuće mogu gledati vrhunski tenis i mečeve, da ne moraju putovati u Italiju, Španjolsku ili neku drugu državu.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Još se, doduše, ne zna gdje će se igrati, u kojem gradu, ali izborniku bi sigurno Split bio drag izbor?

- Nije lako organizirati grupu s obzirom na uvjete koji se zahtijevaju za tako velik događaj, no to prepuštam ljudima u Savezu koji to znaju bolje od mene. Istina, ja sam iz Splita, pa ako budemo tamo, super, ali ako bude i Zagreb, opet super. Najvažnije je samo da imamo veliku podršku s tribina.

Gdje god bilo, sve će se odvijati za točno pet i pol mjeseci. Dok je za cjelokupnu organizaciju to relativno malo, iz igračke perspektive to može biti i dosta vremena. Jer svašta se može dogoditi u međuvremenu, ozljede, ispadanje/ulazak u formu, ali već se dovoljno zna za neku okvirnu sliku o potencijalnim sastavima.

- Na papiru, Sjedinjene Države imaju najbolje rengirane tenisače i svakako će biti najteži protivnik bez obzira na sastav u kojem dođu - kaže Martić.

- A imaju brojne opcije: Fritz, Paul, Tiafoe, Korda, koji je doduše ozlijeđen trenutačno, a imaju i dobar par s Ramom i Krajicekom i po svemu će biti zahtjevan protivnik. Makar, prošle godine nisu vodili Rama, već su im parove igrali singl igrači, tako da treba pričekati i vidjeti što će odlučiti ovog puta. Nizozemska ima isto dobar sastav, sa Zandschulpom i Griekspoorom, koji dosta dobro igraju u dvorani, a imaju u parovima prvog igrača svijeta, Wesleya Koolhofa i sad ćemo vidjeti tko će biti s njim, Rojer ili Middelkoop, koji je igrao zadnji put u kvalifikacijama, no, sva su trojica jako dobri.

I Finci imaju svoje šanse

I, na kraju, Finska, koja izgleda kao autsajder, makar prvi su puta u svojoj povijesti otišli tako daleko u Davis Cupu, tko zna kada će opet i htjet će iskoristiti svaku priliku.

- Imaju i oni svoje šanse kad se igraju tri meča, jer imaju sasvim dobrog Emila Ruusuvuorija, 54. na svijetu, koji može donijeti jedan bod, a onda u parovima imaju Heliovaaru, koji je 11. na svijetu trenutačno među dubl igračima.

Kad se sve tako zbroji, doista bi moglo biti “nagaznih mina”, ali s druge strane Hrvatska je ta koja je osvojila Davis Cup, igrala još jedno finale i još jedno polufinale u posljednja četiri izdanja. I tako se treba postaviti.

Dodatno, jako dobro izgleda za nas kada se gledaju međusobni omjeri jer ni protiv jedne od tih reprezentacija nikada nismo izgubili. Na 5-0 smo protiv SAD-a, po 1-0 imamo protiv Nizozemske i Finske. Svakako posebno iskače ta “petarda” kontra Amerikanaca, a sad bi bilo lijepo nastaviti tradiciju...

- Ha-ha, i ja se nadam da ćemo je uspjeti nastaviti, svakako. Makar, igrali smo posljednji put protiv njih prije pet godina, drugačija je situacija sada. Jer moramo gledati i obrnuto jer mi smo, recimo, prošle godine uspjeli, napokon, prvi put dobiti i Argentince i Španjolce, pa se nadam da nećemo mi tako sada s Amerikancima biti na “krivoj strani”.

SAD smo, inače, dobivali i kad su oni imali zvučnije i bolje igrače od sadašnjih, te kada su bili veliki favoriti protiv nas?

- Je, je svakako. Ali, svaki meč je priča za sebe, svaki nosi nešto novo, ovisi o trenutačnoj formi igrača... Naši igrači kad igraju za reprezentaciju uvijek daju sve od sebe, maksimalno su motivirani, eto najbolje to vidimo na primjeru Borne Goje, koji već redovito u Davis Cupu dobiva igrače koji su bolje rangirani od njega.

Dodatan razlog da ne strahujemo, pogotovo budemo li kompletni. A tu je, gledamo li aktualnu situaciju, upitan Marin Čilić, koji je operirao koljeno.

- Zadnje što sam se čuo s njim, bio je zadovoljan kako teče rehabilitacija. Vidjet ćemo kada će se moći vratiti, odnosno kada će biti u punoj formi te kako će teći taj povratak na terene. Ali, do Davis Cupa svakako ima još dosta vremena, pet i pol mjeseci i svakako očekujem da će Marin do tada biti u redu i da će biti s nama u sastavu.

Bit će i Borna OK

U Miamiju je, Martić mogao pogledati i uživo Bornu Ćorića. Nažalost, u samo jednom meču jer ispao je od Amerikanca Chrisa Eubanksa, koji doduše teško da će biti u Davis Cup sastavu.

- Borna je imao set i break, ali Eubanks je uspio okrenuti meč. Borna je, doduše, imao nekih sitnih zdravstvenih problema pred meč i borio se koliko je mogao. Ovo su turniri na kojima ako nisi na 100%, teško je dobiti meč jer svi su željni pobjeda, svi se bore i čim si možda malo ispod razine, ili ako je neki zdravstveni problem, već je problem. No, ništa spektakularno se nije dogodilo, igra se dalje, sezona je duga i ako bude zdrav bit će dobrih rezultata od Borne, to nije upitno. Kreće sada i sezona na zemlji i bit će Borna OK - zaključio je izbornik Vedran Martić.

Mladi su jako dobri, nadamo se da će biti još dobrih rezultata

Kako je izbornik vidio seriju uspjeha naših tenisača na nedavnim turnirima Istarske rivijere i na ATP Challengeru u Zadru, gdje je igrala cijela armada naših mladih nada i ostvarila zapažene rezultate?

- Dino Prižmić jako je dobar, stvarno je u dobroj formi, no on se već i dokazao na neki način prijašnjim rezultatima. Mili Poljičak imao je peh da na posljednja četiri turnira igra u 1. kolu od kasnijih pobjednika ili polufinalista turnira. No, Mili je dobar, čekamo da napravi neki veći rezultat. Luka Mikrut polufinale Opatije, osvojio parove dva puta i igrao još jedno finale, što je odlično. Raduje što je Matej Dodig osvojio svoj prvi turnir u Rovinju i tako sjajno startao u seniorsku karijeru, dobro se priključio i očekujemo od njega da nastavi tako. Doduše, još može igrati juniore, gdje se može dokazati. Duje Ajduković imao je nekih ozljeda i zdravstvenih problema krajem prošle godine, ali vraća se i uglavnom je OK. Slijede uskoro još i Challengeri u Splitu i Zagrebu, ITF turniri u Splitu i i Dubrovnik i to će biti lijepe prilike za naše igrače, nadamo se da će biti još dobrih rezultata.

Linker
26. travanj 2024 16:37