JORGE GUERRERO Afp
DAVIS CUP

‘Jednostavno nije išlo na našu stranu‘; Hrvatska ostala bez finala, ali nakon poraza ima i jedna dobra vijest

‘Bili smo blizu u nekoliko gemova, čak i u trećem setu, ali nismo uspjeli doći do break-lopte‘
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 25. studeni 2022. 23:19

Hrvatska muška teniska reprezentacija nije se uspjela plasirati u finale Davis Cupa, u polufinalu u Malagi bolja je bila Australija sa 2-1. Odlučujući bod Australiji osigurali su Max Purcell i Jordan Thompson koji su u parovima svladali Nikolu Mektića i Matu Pavića sa 6-7(3), 7-5, 6-4.

Mektić i Pavić tijekom čitavog dvoboja nisu uspjeli oduzeti servis suparnicima, jedinu "break-loptu" imali su kod rezultata 4-4 u prvom setu, ali tada je Purcell pogodio as.

image
THOMAS COEX Afp

Pobjednik prvoga seta odlučen je u tie-breaku kojim je naš par dominirao. Poveo je sa 6-1 i realizirao treću od pet vezanih set-lopti, prvu na vlastitom servisu.

Oba para mirno su držala svoj početni udarac do 5-5, a tada je Mektić pokleknuo. Kod izjednačenja je napravio dvostruku servis pogrešku, a zatim su Australci realizirali svoju prvu break-loptu u dvoboju odličnim reternom Thompsona.

I u trećem setu jedini koji nije uspio zadržati svoj servis bio je Mektić, kod rezultata 3-3. Australci su spojili nekoliko sjajnih reterna i još jednom oduzeli servis. Naši zlatni olimpijci nisu uspjeli vratiti zaostatak pa su izabranici Lleytona Hewitta ušli u finale najcjenjenijeg teniskog momčadskog natjecanja po prvi put nakon 19 godina.

Mate Pavić priznao je da je australski dvojac odigrao dobar meč.

- Bilo je tijesno, nismo imali puno šansi na reternu. Bili smo blizu u nekoliko gemova, čak i u trećem setu, ali nismo uspjeli doći do break-lopte. Jednostavno nije išlo na našu stranu. Oni su odigrali dva dobra gema na reternu, došli do ključnog breaka u trećem i to je presudilo.

Marin Čilić nije djelovao previše utučeno zbog ispadanja, poručivši da je Hrvatska prošle i ove godine pokazala snagu.

- Nakon finala smo došli do polufinala, to je fantastičan niz i ponosni smo na njega. Imamo sjajnu momčad. Borna je i u Bologni i ovdje igrao briljantno, i ostali dečki su bili nevjerojatno dobri. Uvijek je zabavno biti u Davis Cupu, dobra je atmosfera i energija i fantastično je što smo dogurali tako daleko - poručio je prvi hrvatski reket.

Hrvatska je kao polufinalist izravno osigurala ulaznicu za iduću završnicu, što znači da ni u 2023. ne mora igrati kvalifikacije. Posljednji su put naši tenisači pred domaćim navijačima igrali prije gotovo tri godine. Finalni turnir 2023. također se igra u Málagi.

Linker
19. travanj 2024 13:02