Fabrice Coffrini/AFP/Profimedia
PET PITANJA PETKOM

Marin Čilić: Napravio sam pet ili deset koraka unatrag. Nadam se da bih se mogao vratiti do Roland Garrosa

Davis Cup ću gledati na televiziji. Blagi smo favoriti protiv Austrije, no bit će jako neizvjesno
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 03. veljača 2023. 12:32

U našoj novoj rubrici "Pet pitanja petkom", u kojoj ćemo svakog petka razgovarati s osobama iz hrvatskog sporta, prvi je gost Marin Čilić, osvajač Grand Slama, Davis Cupa, olimpijskog srebra i bivši svjetski broj tri.


Dva tjedna nakon operacije desnog koljena, Marin Čilić (34) još uvijek se navikava na novu svakodnevicu. Još donedavno je bio u najvišoj brzini, pripremao se za izazove na Australian Openu i planirao kako će se nakon četiri godine vratiti u top 10, a sada hoda uz pomoć štaka, sprema se za rehabilitaciju i ima gotovo pa i višak slobodnog vremena.

Prvi put u karijeri, najbolji hrvatski tenisač prisiljen je propustiti gotovo cijelu prvu polovicu sezone, s neizvjesnim tajmingom povratka. Bude li koljeno "surađivalo", postoji šansa da ćemo ga dočekati na Roland Garrosu, iako je svjestan da s oporavkom ne treba žuriti.

* Koliko vam je teško pala ozljeda i operacija?

- Isprva mi je bilo neugodno iznenađenje. Tijekom prošle sezone sam vukao lakšu ozljedu, ali pripreme su prošle bez problema. Ispostavilo se da je stvar bilo ozbiljnija nego su to pokazivali simptomi. Magnet na kraju sezone pokazao je upalu na hrskavici, što sam rješavao tijekom prosinca, ali me nije onemogućavalo u treningu. Došao sam u Indiju, jako dobro odradio prvi meč sezone i onda mi je na zagrijavanju koljeno zablokiralo. Magnet ni tada nije ništa pokazivao, pa smo otišli u Melbourne, jer je do početka Australian Opena bilo još desetak dana. Na kraju se ispostavilo da se odlomio komadić meniskusa i da moram na operaciju. Da, teško mi je palo, pogotovo jer je nezgodan tajming. Da se ozljeda dogodila tamo negdje u rujnu, još bih nekako i prihvatio, a sad su prošla dva mrtva mjeseca, odradili smo pripreme, bio sam u punoj spremi i odjednom moram napraviti pet, deset koraka unatrag. Ali što je tu je.

* Kad ste uopće zadnji put bili na operaciji?

- Nikad nisam imao nijednu ozbiljniju prije ove, samo su bili u pitanju neki zahvati na koljenu. Tijekom karijere sam duže pauzirao samo zbog stres frakture na nadlaktici.

image

Čilić u bolničkom krevetu nakon operacije

Screenshot/Twitter/Marin Čilić

* Kakve su prognoze, kad očekujete da biste se mogli vratiti?

- Dosta sam pozitivan oko svega, znam da će proces biti malo sporiji, ali dugoročno će mi biti jako dobro. Šivan mi je lateralni menisk i zato je sad u početku duži oporavak. Još ću tri ili četiri tjedna vjerojatno biti na štakama. Očekujem da bih početkom trećeg mjeseca mogao krenuti s rehabilitacijom, pa onda mjesec dana nakon toga s ozbiljnijim treninzima. Najpozitivnija prognoza je da bih se mogao vratiti na Roland Garrosu, pod uvjetom da sredinom travnja počnem trenirati bez ograničenja. Što se tiče snage i mišića, tu neće biti problema, jedino moram vidjeti hoće li biti upala tetiva, jer one se sporije oporavljaju i adaptiraju.

* Sad ćete barem imati vremena za odmor i za obitelj?

- To definitivno. Naravno da nikad ne bih htio takvu ozljedu, ali da biram u tom smislu, u jesen karijere mi odmor čak i odgovara. Mogu biti sa svojima, kod kuće, napraviti neke druge stvari koje nisam stizao. Šteta je, naravno, što ću izbivati s Toura i što će izblijedjeti taj super skok na ljestvici koji sam napravio u drugom dijelu sezone. Trebat će vremena da opet uđem u formu. Koliko, ne znam, ali dugoročno gledajući, vjerujem da ću se vratiti u vrh.

* Gdje ćete ovaj vikend navijati za suigrače iz Davis Cup reprezentacije?

- Doma, pred TV-om. Dobra smo ekipa, pozitivna i pomlađena, s Gojom i Ninom. Malo je nezgodno što Mate Pavić ima ozljedu, ali je zato Dodig u ekipi. Ako me pitate jesmo li favoriti, i jesmo i nismo. Ćorić jest favorit u prvom meču protiv njihovog drugog igrača. Što se tiče Thiema i Goje, igrao sam s Dominicom na kraju sezone u Tel Avivu i tad je bio jako dobar (pobjeda Čilića u tri seta, nap. a.). Vjerujem da je jako željan i motiviran, želi se vratiti tamo gdje je bio prije ozljede. Austrijanci nisu imali puno prilika ući u Svjetsku skupinu i to će im biti veliki motiv. Da podvučem, možda jesmo blagi favoriti, no moglo bi biti jako neizvjesno.

Linker
26. travanj 2024 04:06