Wesley Koolhof i Nikola Mektić

 MICHAEL BRADLEY Afp
INTERVJU ZA SN

Mektić: ‘Ružno sam se ponio, imao grižnju savjesti, ali život mi je dao priliku za iskupljenje‘

Naš specijalist za parove nije nastupio, ali je bio uz reprezentaciju u Varaždinu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 08. veljača 2024. 09:35

Hrvatska Davis Cup reprezentacija nije bila kompletna što se tiče samih aktera dvoboja protiv Belgije prošlog vikenda u Varaždinu, ali je svejedno gotovo kompletna reprezentacija bila u nekadašnjem glavnom gradu Hrvatske.

Jer iako nisu bili dio službenog sastava, uz teren je bila i trojka Borna Gojo, Nikola Mektić, Dino Prižmić. Nisu igrali, ali su došli navijati i podržati kolege i dugogodišnje suigrače u nacionalnom dresu, štoviše neki su sudjelovali i malo aktivnije. Gojo je, recimo, bio tijekom treninga na terenu pa skupljao i dodavao loptice, tijekom meča bi trčećim korakom nosio Ajdukovićev reket na “špananje”, bio prvi koji bi skočio sa stolca nakon našeg osvojenog poena, odmah pružao podršku kada bismo izgubili poen...

Zadovoljavajući start sezone

Slično je bilo i s Mektićem, koji je oba dana bio u dvorani, u opremi reprezentacije, u prvim redovima do terena. Prošle je godine u istim ovakvim kvalifikacijama on igrao parove (s Ivanom Dodigom) protiv Austrije, nije ga u međuvremenu bilo u Splitu na mečevima grupne faze, i sada je naša kombinacija bila Pavić - Dodig. No, nema tu zbog toga nikakve zle krvi, što potvrđuje i Nikolin dolazak u Varaždin.

image

Duje Ajduković

ŽELJKO HAJDINJAK Cropix

- Ma, naravno, da ću doći i navijati, pogotovo što se igra doma. Uostalom, u reprezentaciji smo mi svi puno toga prošli zajedno i kad imam priliku, naravno da ću na bilo koji način podržati ostatak ekipe - rekao je Zagrepčanin, koji je prije medijskih “obaveza” za SN dobrih deset minuta dijelio autograme i snimao “selfieje” s mladim navijačima s tribina.

Mektić je zajedno s Pavićem zajedno proveo dvije i pol sezone, naosvajali su se u tom razdoblju turnira, od Wimbledona do olimpijskog zlata, ali suradnja je došla svom nekakvom prirodnom kraju prošlog ljeta. U novu sezonu, pak, Mektić je krenuo sa “starim” partnerom, Nizozemcem Wesleyem Koolhofom, s kojim je igrao prije nego li je na startu 2021. udružio snage s Matom.
I za početak 2024. već su osvojili jedan turnir (Auckland), ali na Australian Openu odigrali, rekli bismo, samo 3. kolo, s obzirom na njihovu kvalitetu.

- Ma, ne, što se mene tiče to je za start sezone baš zadovoljavajuće, odnosno nakon, ajmo reći, neuspješne prethodne sezone, ovo je jako dobar start. Osvojili smo odmah na prvu Auckland, koji je jako dobar turnir i gdje smo dobili jako teške mečeve protiv jako kvalitetnih suparnika. Na Australian Openu smo prošli dva kola, dok smo izgubili gust meč, u dva tie-breaka, od kasnijih osvajača, Bopanne i Ebdena. Sve u svemu dobra igra i baš sam zadovoljan - kaže naš 35-godišnji reprezentativac.

image

Wesley Koolhof i Nikola Mektić

MICHAEL BRADLEY Afp

Očito se s Koolhofom odmah “ulovio” tamo gdje su stali kada su se rastali, krajem 2020. Stanke kao da nije bilo, štoviše još je i bolje.

- Odlično nam ide. Sigurno je Wesley još bolji igrač nego što je bio tad, jer imao je u međuvremenu dvije nevjerojatne sezone, bio je prvi igrač svijeta, osvojio Grad Slam, sigurno je, dakle, još neke stvari popravio. Tako da je stvarno odlično, dobro se razumijemo i uživamo igrati skupa i jako sam pozitivan što se tiče naše suradnje.

Nakon lanjskog Wimbledona razdvojili su se Mektić i Pavić, pa je Nikola, budući da su oni top igrači uglavnom imali formirane timove, drugu polovicu sezone igrao s nekoliko različitih suigrača, ovisno kako je tko bio slobodan. No, ušao je u loše razdoblje jer što s Robinom Haaseom, što s Johnom Peersom i Marcelom Arevalom imao je u jednom intervalu deset poraza u 14 mečeva. Ipak, uspio je u finišu sezone popraviti dojam s Julianom Cashom i finalom na ATP turniru u Sofiji.

Kao grom iz vedra neba

Zbog svega toga, kaže, i sam je bio iznenađen kad je stigao poziv od sadašnjeg suigrača, Koolhofa.

- To je bilo kao grom iz vedra neba za mene, kad je pred kraj prošle godine on mene kontaktirao i rekao da bi htio ponovo igrati sa mnom. Doslovce sam ostao šokiran, čisto zbog činjenice da je on u tom trenutku među tri najbolja para na svijetu i Top 5 igrač te je posegnuo za mnom koji sam u tom trenutku bio 40. i neki. Bila mi je prvo iznenađujuća činjenica da uopće prekida sa svojim dotadašnjim partnerom (Neal Skupski), pa onda mi je još nevjerojatnije bilo s obzirom na to kako sam ja njega ostavio prije tri godine.

Zar je to bilo ružno ostavljanje?

- Pa, iz moje perspektive da, jer smatram da nije bilo korektno od mene i uvijek sam imao neku grižnju savjesti zbog toga - iskren je Nikola.

image

Marin Čilić, Ivan Dodig, Mate Pavić i Nikola Mektić

TIZIANA FABI Afp

- I, evo, kao da mi je život dao priliku da se iskupim zbog toga. No, prije svega, svaka čast njemu jer pokazuje koliki je čovjek, da je jednostavno prešao preko toga i rekao da on to tada nije shvatio ništa osobno, odnosno razumio je da je u tom trenutku ipak bila prilika za suradnju s Matom Pavićem i da sam ja to morao napraviti. Tako da sve pohvale njemu na veličini, ali, eto, njemu je bilo lijepo igrati sa mnom i meni s njim, pa smo opet zajedno.

Dva bivša broja 1

Nikola i Wesley odigrali su jednu zajedničku sezonu i to je bila ona pandemijska u 2020. Iako drastično skraćena, uspjeli su u toj godini igrati finale US Opena, polufinale Roland Garrosa, a na kraju osvojiti prestižni ATP Finals.

S obzirom na životopis koji su u međuvremenu obojica ostvarili s drugim partnerima - Nikola osvojio Wimbledon (2021), igrao još jedno finale (2022), osvojio četiri Maters 1000 turnira, bio broj 1, osvojio zlato u Tokiju; Wesley osvojio također Wimbledon (2023), igrao finale US Opena (2022), osvojio tri Maters 1000 turnira, bio broj 1 - nema sumnje da će i u obnovljenoj suradnji “pucati” na najveće trofeje.

No, po jedan u 2024. neće moći ići zajedno - olimpijsku medalju u Parizu. Jako dobro znamo kako je Nikola osvajač zlata iz Tokija s Pavićem, nakon što su u finalu svladali Dodiga i Čilića, no ostaje pitanje hoće li u istim sastavima braniti i zlato i srebro.

Dodig je na pitanje oko iste teme odgovorio kako je još sve otvoreno, a ni Mektić nije ulazio previše u detalje.

- Mislim da svi želimo igrati Olimpijske igre, to je sigurno. No, nismo konkretno pričali o tome. Osobno bih volio igrati OI, ako budem u mogućnosti, i jasno da bi Mate bio moj prvi i logičan izbor za partnera, jer smo osvojili zajedno zlato. No, bez obzira koja kombinacija bude, svakako bih volio igrati u Parizu.

24-13

bio je omjer koji su Mektić i Koolhof ostvarili u 2020. na 13 turnira

11-4

njihov je omjer na Grand Slamovima 2020. i na ovogodišnjem Australian Openu

2

turnira osvojili su zajedno, ATP Finals 2020. i Auckland 2024.

Koolhof: Ne ljutim se na Mektićevu odluku jer se pokazala ispravnom

Među tenisačima parova početak svake godine donosi rastanak prijašnjih i nastanak novih tandema. Niti 2024. nije izminka, a osim onih gdje su uključeni naši tenisači, Mektić (s Koolhofom) i Pavić (s Arevalom), među zvučnim novim kombinacijama su i Santiago Gonzalez - Neal Skupski, Nicolas Mahut - Edouard Roger-Vasselin, Lloyd Glasspool - Jean-Julien Rojer, Harri Heliovaara - John Peers.

Inače, za službenu ATP stranicu o “reunionu” s Mektićem govorio je i Koolhof, koji je inače bio pokretač rastanka od Neala Skupskog.

- Nikola i ja se dobro poznajemo, s obzirom da smo igrali zajedno jednu sezonu. I što je važnije igrali smo dobro - rekao je 34-godišnji Nizozemac.

- Nikola je imao nevjerojatne uspjehe kad se spojio s Pavićem 2021., jer su osvajali praktički sve što su igrali. Za njega je to bila dobra promjena i dobar izbor tako da se ne mogu ljutiti na njegovu odluku jer pokazala se ispravnom za njega. No veselim se ponovo igrati s njim, zabavan je lik, ima odličnu ekipu oko sebe. Mi smo novi stari tim.

Mektićevih 7 partnera za 26 titula

Brian Baker (2), 2017.

Alexander Peya (2), 2019.

Jürgen Melzer (1), 2019.

Horacio Zeballos (1), 2019.

Franko Škugor (1), 2019.

Wesley Koolhof (2), 2020. i 2024.

Mate Pavić (17), od 2021. do 2023.

Linker
05. ožujak 2024 12:02