Jürgen Melzer

 Damir Škomrlj/Cropix
DAVIS CUP

Melzer: Čeka nas teška borba protiv hrvatske publike, ali evo koji bi meč mogao presuditi

‘Za Hrvatsku me veže puno uspomena. Dvaput sam bio polufinalist Umaga, vaši igrači su mi prijatelji...‘
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 02. veljača 2023. 11:20

Austrijanci su kompletni stigli u Rijeku, dakle i s Dominicom Thiemom, koji se nakon Australian Opena žalio na manju ozljedu abdomena, za vikend će dobiti i pojačanje.

- Naš orkestar od 20-30 navijača, koji nas uvijek prate. Bit će teška borba protiv hrvatske publike jer igrao sam nekoliko puta u Hrvatskoj, znam kakva se atmosfera može napraviti ovdje, pa ćemo vidjeti kako će završiti - rekao je izbornik Austrije, Jürgen Melzer.

- Mi smo stigli autobusom iz Austrije, nije bilo baš idealno, ali Rijeka nas je lijepo dočekala, lijepo vrijeme, sjajan hotel... Ujutro se probudiš i prvo što vidiš je more. Toga nemamo u Austriji.

Melzer (41) je prije malo više od godine dana završio svoju igračku karijeru, u kojoj se mnogo puta susretao s Hrvatskom i Hrvatima, i na pozitivan i na negativan način. Recimo, s Marijem Ančićem osvojio je parove u Hertogenboschu još 2008., s Nikolom Mektićem je osvojio Sofiju 2019., kao i Marakeš s Frankom Škugorom. Protiv Ivana Ljubičića ima omjer 5-0 (!), ali zato protiv Marina Čilića 3-7, s time da ga je Međugorac pobjeđivao u finalu Beča (2009.) i Zagreb Indoorsa (2013.).

- Svakako, puno uspomena vezano za Hrvatsku, igrao sam u Umagu dva polufinala u singlu, gubio ih od Davidenka i Moye, igrao sam i finale parova 2019. s Marachom. U Zagrebu sam na turniru bio četiri-pet puta, ali sjećam se da sam bio i u Puli, također u Davis Cupu. Bilo je to još 2001. godine i sada kada se toga sjetim, osjećam se vrlo starim, ha-ha.

Do subote skoro prijatelji

Uglavnom, Hrvatska i Hrvati mu nisu nepoznanica, dapače, zna sve naše prednosti i mane.

- Lijepo mi je vidjeti opet neke igrače, pričamo, do subote smo skoro i prijatelji, ali onda kreće za ozbiljno jer svi želimo, jasno, pobijediti.

A kad krene, Melzerov će najveći adut biti Dominic Thiem.

image

Austrijska reprezentacija na treningu

Damir Škomrlj/Cropix

- Sretni smo što je Dominic s nama, da se obvezao igrati Davis Cup. Imao je teško razdoblje protekle dvije godine, ali već se koncem prošle sezone počeo vraćati u staru formu. Nije, doduše, još ni blizu one kada je osvojio US Open, ali polako napreduje. I ovo će mu biti dobro iskustvo u tome, jaki mečevi ga čekaju, igranje za nacionalnu momčad uvijek je posebna emocija pa ga možda i to malo pogurne. Na treninzima izgleda dobro, snažno - kaže Melzer.

Austrijanci se, međutim, potajno nadaju i bodu u meču parova. Imaju, naime, Erlera i Miedlera koji igraju skupa i na Touru i polako se probijaju prema vrhu. Sada su oko 50. mjesta na ATP listi igrača u parovima.

Sportski direktor Saveza

- Bit će to zanimljiv meč. Znam Mektića jako dobro jer smo igrali skupa, Pavića također poznajem, igrao sam puno puta protiv njega mečeve u parovima. No, i naš je par zanimljiv, imaju dobru budućnost pred sobom, rekao bih. Igrali su i tijesno izgubili nedavno u Aucklandu upravo od Mektića i Pavića, tako da imaju šanse u novom meču. Pogotovo ako budu igrali kod rezultata 1-1, onda to može možda biti i presudan poen - govori Melzer, očito vjerujući da će ostala dva za njegovu momčad donijeti Thiem.

- Kako god, nismo favoriti ni u parovima, ni ukupno, ali nismo potpuno bez šanse.

Melzer je karijeru inače završio s pet ATP titula u singlu i 17 u parovima, od čega je jedna US Open s Petzschnerom iz 2011. Reket je spremio u torbu koncem 2021. godine, s punih 40.

- Uvijek sam znao da ću i nakon karijere htjeti nešto raditi. Nisam mogao sjediti doma, na kauču ili igrati golf, nisam takav tip. Htio sam nešto s ambicijom, da svaki dan s ciljem idem na posao. Sportski direktor sam saveza, radim puno s juniorima, a biti izbornik i prezentirati svoju zemlju najveća je čast. Uglavnom, ne nedostaje mi profesionalna igračka karijera, osim možda turnira u Beču, mom rodnom gradu. Izabrao sam dobar trenutak za stati i krenuti novim putem - zaključio je Melzer.

Linker
24. travanj 2024 19:31