Screenshot: Twitter
ZLATNE RUKE U POZADINI USPJEHA

'NAJLUĐE JE UVIJEK BILO S IVANIŠEVIĆEM' Upoznajte neopjevanog heroja, junaka iz sjene hrvatske teniske reprezentacije

ROBERT PRUSAC Kao fizioterapeut teniske reprezentacije imao je debi još 1995. u prvom nastupu Hrvatske u Svjetskoj skupini protiv Njemačke, ovo finale njegov je 54. Davis Cup dvoboj i s pravom ga se može smatrati herojem iz sjene
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 25. studeni 2018. 14:26

Igrači dolaze i odlaze, izbornici dolaze i odlaze. Samo je fizioterapeut Robert Prusac vječan. Tako bismo nekako parafrazirali onu priču o bilo kojem klubu i prenijeli je na tenisku reprezentaciju Hrvatske. Kroz ruke Roberta Prusca su, naime, prošli svi hrvatski reprezentativci od 1995. godine. Imao je vatreni debi u veljači te godine, prvom nastupu Hrvatske u Svjetskoj skupini protiv Njemačke u Karlsruheu. Uz jednu malu, kratku pauzu kad je ostao lojalan Goranu Ivaniševiću te stao uz njega u bojkotu predsjednika HTS-a Suada Rizvanbegovića.

Bilo je to 1999. godine, dakle, propustio je dvoboje protiv Rumunjske i Portugala u Euroafričkoj zoni I. Ovo finale njegov je 54. Davis Cup dvoboj i s pravom ga se može smatrati herojem iz sjene. Onoga koji je stalno tu, uvijek na raspolaganju u bilo koje doba dana i noći. Njegova uloga nije samo ona fizioterapeuta. Niti se završava s Davis Cup reprezentacijom Hrvatske.

ZADAR, CROATIA - SEPTEMBER 16: Davis Cup team of Croatia celebrate victory against USA after day three of the Davis Cup World Group semi final single match between Croatia and USA at Visnjik sport center on September 16, 2018 in Zadar, Croatia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Srdjan Stevanovic/Getty Images

Robert Prusac je, naime, jedan od pionira taekwondoa u Hrvatskoj, prije 31 godinu osnovao je klub Kocunar u Splitu s bivšim ministrom Draganom Primorcem. To je ljubav koja traje i koju nikada ne propušta spomenuti. Iako ima jako malo vremena posvetiti mu se kao nekada. Obaveze, rekosmo, ne prestaju s ovom reprezentacijom. Fizioteraput je i tenisačica.

- Ne pamtim otkada i na koliko mečeva.

Fantazija 2005.

Sustav natjecanja je drugačiji pa sigurno nije blizu angažmanu u Davis Cupu.

- Ono što smo napravili u Bratislavi 2005. godine bila je fantazija, ali pamtim i silno razočaranje i tugu iz Zagreba prije dvije godine - rekao nam je u Lilleu.

Screenshot: Twitter

- Najljepše je bilo s Goranom Ivaniševićem dok je bio u reprezentaciji. Zapravo, ne najljepše, nego najluđe. Uvijek nepredvidljivo, pritom ne mislim samo na rezultate. Nikada nisi znao što priprema, što će smisliti, kome će podvaliti… Inicijacija u reprezentaciju tih godina u njegovoj režiji bila je nešto posebno.

Neopjevani heroj

Jednom je i Gorana netko preveslao, tada nepoznati Tarik Filipović u Osijeku 1996. godine na večeri poezije posvećenoj Goranu. Skrivena kamera za pamćenje.

- Točno, nasjeli smo svi skupa. Tada je prvi put s nama bio Ivan Ljubičić.

Godinama su nerazdvojni tandem bili doktor i fizioterapeut reprezentacije, Srđan Matijašević i Robert Prusac.

- Tandem snova - rekao je ne bez ponosa na spomen doktora Matijaševića koji je otišao u mirovinu, a prošle godine je dobio posebnu nagradu Europske teniske federacije.

Zadar, 160918.
SC Visnjik. Odlucujuci susret polufinala Davis cupa izmedju Borne Corica(HRV) i Francesa Tiafoea(SAD).
Na fotografiji: detalj iz meca.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Svijet je preletio tko zna koliko puta, nagledao se svega i svačega.

- New York je u meni uvijek budio posebne emocije, zbilja je poseban, ali najdraže mi je bilo doći u onu pustinju Indian Wellsa. Valjda zato što smo išli direktno iz zime u ljeto, što bismo uvijek imali odličan smještaj.

HTS

Dokle će ovako? Je li se umorio?

- Ne znam, vjerojatno dok Čila ne stane. Za sada nema nagovještaja, fizički je odličan. Pitanje je samo motiva.

Robert Prusac, neopjevani heroj naše reprezentacije.

S Goranom do kraja, onda i s Marinom, Ivom...

Uz Gorana Ivaniševića je bio do kraja karijere, s Marinom Čilićem je od 2011. godine, određeno vrijeme je proveo s Ivom Karlovićem i Petrom Martić, pet godina je putovao svijetom sa stolnoteniskom reprezentacijom, masirao je Nikolaja Pešalova, koji je znao reći da su mu “njegove ruke donijele pola medalja”...

Linker
19. svibanj 2024 18:18