Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
POSTALI SU I VELIKI PRIJATELJI

NAJVJERNIJA I NAJDRAŽA ČILIĆEVA NAVIJAČICA Slijepa je od rođenja: 'Kada sam molila ulaznice, pitali su: A što će to tebi, pa ionako ništa ne vidiš...'

Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 23. studeni 2016. 15:33

U ponedjeljak otvorenom treningu hrvatske teniske reprezentacije prisustvovalo je 300-injak navijača, ali među njima je na tribinama Arene Zagreb bila i jedna sasvim posebna navijačica.

- To je moja navijačica broj 1 - otkrio je Marin Čilić.

Riječ je o Svjetlani, djevojci iz Zagreba koja je slijepa od rođenja, ali koju njezin zdravstveni hendikep nije spriječio da zavoli i prati tenis, a ponajviše našeg prvog tenisača.

Svjetlana je stoga bila i u ponedjeljak u Areni, u prvim redovima, nije htjela propustiti novi susret za svojim omiljenim igračem. U jednoj maloj stanci tijekom treninga, zazvala je Čilića s tribina, a kad je naš tenisač shvatio tko ga zove, odmah je uzvratio pozdrav.

Zagreb, 211116.
Arena Zagreb.
Davis Cup, Hrvatska - Argentina, otvoren trening Hrvatske reprezentacije za gledatelje.
Na fotografiji: Svjetlana, sljepa djevojka prati trenin Marina Cilica.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

Jako volim Marina

- Marina jako volim, jednom mi je prilikom rekao “ti ni ne znaš koliko nam značiš” - kaže nam Svjetlana koja je sramežljivo počela svoju priču.

- Tenis općenito jako volim, makar mi je prva sportska ljubav bila košarka, no nekako sam se prebacila na tenis. To je individualan sport i potreban je velika mentalna snaga za uspjeh i baš se zbog toga divim tenisačima. Na neki način njihov trud, odricanje, zalaganje i težak rad, borbenost pomaže i meni. Kad mi je teško uvijek se sjetim tenisača.

Nema sumnje, međutim, da i ona zbog svoje dirljive priče zaslužuje jednako divljenje.

- Preko televizije je lakše pratiti tenis jer mogu slušati komentatora, ali mnogo više volim biti u dvorani, biti uživo na mečevima. Netko je uvijek sa mnom u pratnji, pa mi objašnjava zbivanja na terenu, ali iskreno, već imam istrenirano uho. Po kretanju igrača otprilike znam gdje se nalaze, jesu li na osnovnoj liniji ili bliže mreži, kreću li se u lijevo ili desno - priča Svjetlana koja je u Arenu stigla uz pratnju Ernesta, “prijatelja, pomoćnika, asistenta”, kako ga je sama opisala.

Zagreb, 211116.
Arena Zagreb.
Davis Cup, Hrvatska - Argentina, otvoren trening Hrvatske reprezentacije za gledatelje.
Na fotografiji: Svjetlana, sljepa djevojka prati trenin Marina Cilica.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

Zvučni tenis za slijepe

S Marinom se, pak, zna već godinama, poznanstvo datira još od dana Zagreb Indoorsa, koji se nažalost ugasio nakon prošle sezone.

- Na turnir sam išla od početka, od kada se pokrenuo 2006. godina, i bila sam na svakom u sljedećih deset godina. Uvijek bih kupovala karte, a jednom sam ih dobila, makar to nije bilo lako - kaže Svjetlana sjetivši se s kakvim se problemom i nerazumijevanjem okoline susrela.

- Kada sam pitala za karte, pitali su me što će meni ulaznice kada ne vidim... Objasnila sam im, pa sam ipak na kraju dobila karte.

Svjetlana, koja je inače i diplomirana pravnica, s Čilićem je u kontaktu i preko e-maila, a za njegov posljednji osvojeni Zagreb Indoors prije dvije godine napravila mu je - tortu.

- Bila sam i na njegovom dočeku nakon što je osvojio US Open, zbog Marina, ali i ostalih naših tenisača, dižem se i po noći da bih pratila mečeve. Pratila sam i Ivaniševića, Ljubičića, Ančića...

Zagreb, 211116.
Arena Zagreb.
Otvoreni trening hrvatske reprezentacije za gledatelje uoci finalnog susreta Davis Cupa izmedju Hrvatske i Argentine.
Na fotografiji: Marin Cilic nakon treninga podijelio je autograme i slikao se s navijacima.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

S obzirom koliko je zavoljela tenis, htjela ga je i sama probati igrati.

- Da, postoji zvučni tenis, no tehnologija za to je prilično skupa. Lopta je od spužve i veća je od uobičajene, kao i reket. Lopta može dvaput odskočiti, a pri tome emitira zvuk. Podloga na kojoj se igra također je drugačija, prilagođena slijepim osobama - objasnila nam je Svjetlana.

Marin Čilić sigurno će dio inspiracije za Davis Cup vikend pronaći i u svojoj “navijačici broj 1”. Kojoj će, naravno, osigurati dolazak u Arenu na mečeve protiv Del Potra i društva.

- Apsolutno, ona je doista posebna, uvijek dolazi navijati, jako sam sretan što je imam za navijačicu i zahvalan sam na njezinoj potpori - rekao je Čilić.

Linker
28. travanj 2024 09:33