CROPIX
NEMA DRAME

NAPOKON SE NAŠAO DOMAĆIN! Čilić i društvo izgurali stripovske junake i našli svoj dom za spektakl protiv Argentine!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 20. rujan 2016. 10:07

Drame nema! Finale Davis kupa između Hrvatske i Argentine od 25. do 27. studenog održat će se, po svemu sudeći, u Zagrebu. Tako je barem dao naslutiti, pa i malo više od toga, Sretan Šarić, direktor Arene Zagreb.

- Najvjerojatnije će biti kod nas - vrlo će jasno direktor zagrebačke Arene na naš spomen tenisa, Davis Cupa, finala, Arene i pitanja ima li uopće mogućnosti da Zagreb ugosti finaliste.

- Ima mogućnosti i finale će se odigrati u našoj Areni, najvjerojatnije. Sada tražimo promjenu za zadani termin u kojem je trebala biti neka druga produkcija. U dogovoru smo s njima, tražimo novi termin.

Ipak je riječ o već ranije dogovorenom međunarodnom sajmu...

- Nije sajam, to je Disney Marvel. Velika strana produkcija, ali dogovaramo se s njima i vjerujem da ćemo uspjeti dogovoriti drugi termin, tako da će finale Davis Cupa najvjerojatnije biti u Areni Zagreb - podvukao je Sretan Šarić.

Hoće li doista biti tako, znat će se najkasnije do 27. rujna do kada je Hrvatski teniski savez dobio rok od Međunarodne teniske federacije za prijavu grada i dvorane u kojima želi organizirati finale. Za sportski spektakl kakvo je finale Davis Cupa i u kakvom Hrvatska do sada nije imala prilike uživati, ITF zahtijeva sportski objekt s minimalnim kapacitetom od 12.000 mjesta. Samim time, u obzir dolaze jedino Arena Zagreb i splitska Spaladium Arena, dvije moderne i funkcionalne dvorane izgrađene za potrebe Svjetskog prvenstva u rukometu 2009.

No, kao velik problem u startu se nametnuo ranije utvrđeni plan i program tih dvorana, koji se zna po nekoliko mjeseci unaprijed. U terminu finala DC-a, o čemu smo već pisali, u Spaladiumu će svirati Hladno pivo, tjedan dana prije scenu će zauzeti Parni valjak. Arena Zagreb zauzeta je ili je trebala biti zauzeta Marvelovim stripovskim junacima, međutim, očito je da će tenis izgurati strip-junake iz dvorane.

Izvršni direktor HTS-a Miroslav Zečić već je u nedjelju počeo ostvarivati kontakte s ljudima iz Zagreba i Splita, poslao im je signale što bi i kako trebalo napraviti i ispuniti da bi se finale Davis Cupa između Hrvatske i Argentine igralo baš u njihovu gradu.

U Zagrebu su očito bili brži pa procijenili da s Davis Cupom dobivaju planetarni sportski spektakl, televizijske kamere prenosit će sliku u cijeli svijet, a vjerojatno će u svemu tome biti zarade za sve, i za dvoranu, i za grad (smještaj, hoteli, restorani...).

Da se razumijemo, zahtjev ITF-a za objektom od 12.000 gledatelja nije uklesan u kamen. Slovačka je Hrvatsku, uz posebnu dozvolu ITF-a, prije 11 godina dočekala u Sibamac Areni koja je imala nategnutih 4.500 mjesta, što nije dovoljno niti za četvrtfinale, no Slovaci nisu imali drugih rješenja. Tri godine kasnije Argentina je Španjolsku ugostila u Mar del Plati, Estadio Islas Malvinas prijavljen je kao dvorana za 6.500 gledatelja. I što bi onda falilo da HTS kaže ITF-u da nema druge nego opet igrati u Zadru?

Dvoboj Hrvatske i Francuske u nedjelju je dosegao vrhunac sa 7.500 gledatelja na meču Čilića i Gasqueta, a ostao je dojam da na Višnjiku žele ugostiti i finale. Što i dalje nije isključeno. Naime, prema našim informacijama, jučer se u Zadru posjetilo gradonačelnika Božidara Kalmetu, opipavalo se kako on diše i nije nemoguće da Zadrani pošalju službenu kandidaturu za finale. Dojma smo da igrači i izbornik Krajan ne bi imali ništa protiv. Upravo su oni isticali odličnu atmosferu i podršku koju su osjetili u tri zadarska dana.

Iz HTS-a nisu imali komentara na najave iz Arene Zagreb da će se finale igrati tamo, ali bi do srijede na stolu trebali imati sve podatke od svih potencijalnih domaćina i na temelju tih ponuda donijeti konačnu odluku.

Zagreb je, čini se, prvi krenuo u borbu...

Linker
11. svibanj 2024 05:05