Mate Pavić i Velimir Zovko

 DARKO TOMAS Cropix
HRVATSKA - LITVA

‘Ne možemo i nećemo bježati od toga da smo favoriti, ali Davis Cup je vrlo nepredvidljiv‘

U petak i subotu u Areni Varaždin igra se dvoboj Grupe 1, u kojem će hrvatska reprezentacija tražiti pobjedu
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 12. rujan 2024. 15:41

Danas će se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu od 12 sati održati ždrijeb za dvoboj Hrvatske i Litve u Grupi 1 Davis Cupa. Poslije istog će biti znano po kojem će se rasporedu u petak i subotu igrati u Areni uz Dravu, ali kakav god on bio, jasno je kako je Hrvatska veliki favorit u ovom teniskom okršaju.

- Ne bježimo od toga da smo favoriti, ali Davis Cup je nepredvidljiv - rekao je, između ostalog, izbornik hrvatske reprezentacije Velimir Zovko na konferenciji za novinare koja je održana uoči susreta protiv Litve.

Litva trenutačno 40.

Uostalom, bili smo papirnati favoriti i protiv Belgije u veljači, ali to nam nije pomoglo da dođemo do pobjede, već smo iz trećeg pokušaja u istoj fazi Davis Cupa (Indija 2020., Austrija 2023.) prvi puta okusili gorak okus poraza. Oprez nikad nije naodmet, pa tako i protiv Litve, makar je to jedan od rijetkih, možda čak i jedini dvoboj naše reprezentacije unazad deset, pa možda i 15 godina za koji bismo unaprijed mogli reći da ćemo pobijediti.

No, s druge strane, već dugo, konkretno punih deset godina, nismo ni igrali u ovom rangu Davis Cupa, u Grupi 1, odnosno kontra reprezentacije koja je klasificirana tako nisko - Litva je trenutačno 40. na rang-listi Davis Cupa, a mi smo još uvijek sedmi na tom popisu.

Oba sastava, inače, treniraju od ponedjeljka u Areni Varaždin, koja će još jednom biti domaćin našoj reprezentaciji.

- Zahvaljujem se prije svega Gradu Varaždinu na gostoprimstvu. Još jednom su nas ugostili na najbolji način, a mi ćemo se potruditi da s naše strane bude jednako profesionalno i uspješno. Imali smo jednu zamjenu u odnosu na prvu nominaciju, jer je zbog ozljede odustao Nikola Mektić, pa ga je zamijenio Mili Poljičak. Pripreme teku normalno, dečki su zdravi i jedva čekamo početak - rekao je izbornik Velimir Zovko.

Duje Ajduković, koji će biti naš prvi reket za ovaj susret, pohvalio je odličnu atmosferu koja je pratila nastup naše reprezentacije u veljači protiv Belgije i poželio jednako i sada.

- Atmosfera je bila fenomenalna, nemamo nijednu lošu riječ. Vjerujem da će i sada biti slično.

image

Duje Ajduković

ZELJKO HAJDINJAK/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Zeljko Hajdinjak/imago Sportfotodienst/profimedia

Borna Gojo ponovno je u reprezentaciji nakon točno godinu dana, jer ga protiv Belgije nije bilo zbog ozljede leđa.

- Treniramo, svi se dobro se osjećamo, a na izborniku i na nama je da komuniciramo i vidimo što je najbolje za ekipu.

Mate Pavić trebao je za suigrača imati Nikolu Mektića, s kojim je osvojio Wimbledon i olimpijsko zlato u Tokiju 2021. godine, no zbog spomenute ozljede situacija se promijenila.

- Nažalost, nemamo “puni” par. Ali spremamo se, vidjet ćemo koji je plan i izbornik će odrediti tko će nastupiti. Bit ćemo spremni - rekao je splitski tenisač.

Pristup treningu uvijek isti

Mili Poljičak je 2022. u Bologni, gdje su se igrale elitne skupine, prvi put bio uz reprezentaciju kao sparing partner, a sada će prvi put biti i službeno nominiran u sastav. Slično vrijedi i za Mateja Dodiga, koji je bio u ekipi protiv Belgije, a sada je i prijavljen za nastup.

- Cilj nam je pobjeda. Moj pristup treningu uvijek je isti, bio ja nominiran ili ne. Atmosfera je dobra i veselim se susretu - rekao je Poljičak, a nadovezao se Dodig:

- Vidio sam u veljači kako dečki treniraju, bila mi je čast biti s njima. Ako bude trebalo sada za uskočiti, spreman sam.

Bilo je riječi i o suparniku, a njegove mogućnosti prokomentirao je izbornik:

- Opasni su, imaju dva mlada obećavajuća igrača i jednog iskusnog. Respektabilna su reprezentacija i morat ćemo odigrati najbolji tenis. Ne bježimo od toga da smo favoriti, ali Davis Cup je nepredvidljiv. Nadamo se, naravno, da ćemo na kraju mi pobijediti.

Prvog dana susreta, u petak 13. rujna, program će početi u 17 sati i na rasporedu su dva pojedinačna meča, a drugog dana, u subotu, prvo će na teren parovi (14 sati), a onda slijede dva pojedinačna meča. I za petak i za subotu cijena ulaznice je 7,5 eura, moguća je i kupovina kompleta za 15 eura.

Linker
12. rujan 2024 15:41