Dino Prižmić

 CHRIS PUTNAM/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
Neven Bertičević
PORAZNO OTVARANJE

Nejasne odluke u hrvatskom tenisu: Zašto za reprezentaciju nije igrao dečko koji je sve oduševio?

Ozljede su ostavile trag na učinku hrvatskih tenisača na početku sezone, ali to nije najveći problem
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 19. veljača 2024. 09:22

Iako je sezona još uvijek mlada, barem će tako reći optimisti, hrvatskom tenisu definitivno nije donijela puno dobroga. Uz brojne poraze na turnirima, s kulminacijom na Australian Openu, naši su tenisači neočekivano poraženi i u Davis Cup dvoboju protiv Belgije tako da je start novog izbornika Velimira Zovka bio sličan nastupu svih naših tenisača. Ali su i ozljede ostavile trag. Zapravo, više nego što bismo željeli priznati. No neke stvari nisu baš pretjerano jasne i to je trenutačno najveći problem.

Možemo krenuti od najboljeg, premda to renking više ne sugerira, Marina Čilića. On od siječnja prošle godine nije dobio meč, ali nije puno ni igrao. Naime, nakon što je odustao u 2. kolu turnira u indijskom Puneu nepoznanice oko ozljede Marina Čilića su se gomilale. Izlet u Umag u drugom dijelu sezone pretvorio se upravo u to, u izlet. Trajao je samo jedno kolo, odnosno do poraza od Talijana Flavia Cobollija i od onda pa do početka ove sezone više nije igrao. Koljena su očito problem Marina Čilića, zbog koljena je toliko dugo pauzirao.

Četiri poraza, ali i četiri seta

Nakon Umaga je čini se osjetio probleme i u drugom koljenu, a da je to tako potvrdit će svi ostali mečevi koje je odigrao. Ove godine četiri. Pa iako je u svakom od ta četiri dobio set, sve je izgubio. Ipak, najteži poraz je svakako bio u dvoboju s Belgijancem u Davis Cupu. Zizou Berges je malo poznat široj sportskoj javnosti, među 130 je na svjetskoj rang listi, ali bio je dovoljno dobar da bi pobijedio prvoga dana Marina Čilića i dan kasnije u presudnom dvoboju za ishod meča i Duju Ajdukovića.
Ovaj put se Čilić nije žalio na ozljedu iako se u našim medijima uglavnom pisalo i govorilo o ozljedi od koje se još nije oporavio. No ako oporavak ne ide baš najbrže onda bi možda bilo bolje da je odlučio dodatno pauzirati i riješiti problem.

No Čilić je izabrao igru i to južnoamerički dio turneje što je u njegovom slučaju i najbolji izbor jer se igra na zemljanim terenima, a to je za njegova koljena bolje nego tvrde podloge. U Južnoj Americi, usput, na većini turnira ne bi morao igrati kvalifikacije je još uvijek dovoljno poznat da bi mu organizatori dodijelili pozivnicu kao što se to dogodilo u Buenos Airesu.

Tamo je u 1. kolu izgubio od srpskog tenisača Lasla Đerea, a rezultat je odmah sugerirao da problemi Marina Čilića nisu nestali. Naime, nakon što je dobio prvi set sa 6:4, u sljedeća dva Srbin je bio bolji sa 6:3, 6:0 i pritom je pet puta oduzeo servis našem tenisaču koji u prvom setu nije izgubio niti jednom početni udarac.

Svi igrači imaju svoj put

Potvrda kako nešto doista nije bilo u redu stigla je u četvrtak kad je Čilić na društvenim mrežama objavio kako “zbog manje ozljede mora skratiti turneju u Južnoj Americi kako bih sanirao ozljedu na pravi način”, odnosno da neće igrati na sljedeća dva turnira - u Riju i Santiagu.

U Davis Cup dvoboju protiv Belgijanaca nije bilo ni Dina Prižmića koji je oduševio brojne novinare i promatrače nakon što je u 1. kolu Australian Opena pružio sjajan otpor Novaku Đokoviću. Momak koji je lani osvojio juniorski Roland Garros dobio je i nagradu za svoj talent - pozivnicu na veliki turnir u Rotterdamu, a kad takva pozivnica dođe, ona se ne propušta i svi takvi mladi, talentirani dečki će pokušati iz toga nešto napraviti.

Nažalost, Prižmić je nakon trosatnog dvoboja poražen od, igrom slučaja, upravo Belgijanca. David Goffin je godinama nosio reprezentaciju svoje zemlje, ali danas se uglavnom posvetio sebi i svojim rezultatima. Od Goffina se uvijek može izgubiti jer dugo je bio jedan od boljih tenisača na svijetu, ali rezultat trećeg seta kojeg je Belgijanac dobio sa 6:1 nakon prethodne velike borbe u prva dva seta sugerirao je da nešto nije bilo u redu s Prižmićem. Potvrdio je to i povez na nozi i posjet fizioterapeuta pa uostalom i sam rezultat trećeg seta.

Kako Prižmić nije igrao u Davis Cup dvoboju, a dovoljno se rano opet pojavio na terenima, bilo je sugestija da se čuvao za turnir u Rotterdamu i navodno liječio jednu manju, pa još jednu manju rupturu. Očito ih nije izliječio do kraja, što je prilično opasno za mlade igrače jer kad jednom ozljede krenu, onda ih se nije lako osloboditi.

I sad ostaje pitanje - zašto Prižmića nije bilo u Davis Cupu? No svi igrači danas imaju svoj put, neki će igrati turnire i tražiti priliku za bolji renking, oni najbolji, njih desetak, na poziv i milijune s nekakve ekshibicije u Rijadu reći kako je “danas to manje-više tako u svijetu tenisa”. Naravno i u drugim sportovima, jer novac je polako, ali sigurno postao ne samo primaran nego jedino važan.

Velike štete još nema

A da bi ovaj tjedan odmah na početku porazno završio za hrvatski muški tenis, pobrinuo se Borna Ćorić. U roku od samo nekoliko dana ponovo je izgubio od Alexandera Bublika, ovog puta sa 6:4, 6:3. Ćorić je još jedan od onih koji nije imao vremena za Davis Cup. A kako zbog ozljede nije mogao igrati, iako je bio uz reprezentaciju, ni Borna Gojo onda zapravo i nije čudo što nam se dogodila Belgija.

Velika šteta nije načinjena iako ćemo u rujnu morati igrati kvalifikacijski susret da bi naredne godine konkurirali u natjecanju za Davis Cup. No nadam se da će situacija tada u našoj momčadi biti bitno bolja tada, a i protivnik je po mjeri. Litva nikad nije imala neke velike teniske rezultate osim što je Ričardas Berankis svojevremeno bio juniorski pobjednik US Opena. No on je danas s 33 godine na kraju karijere premda još uvijek spreman pomoći reprezentaciji ako ga pozovu. Takvu situaciju, nažalost, nije imao Velimir Zovko, ali i on će, nadamo se, u rujnu biti bolje sreće.

Linker
29. travanj 2024 14:55