Nikola Mektić i Mate Pavić

 Nicolň Campo/ddp USA/Profimedia
INTERVJU ZA SN

Nikola Mektić: Rano ispadanje u Melbourneu sigurno nas neće pokolebati. Jednu stvar još uvijek tražimo

Mektić i Pavić bit će jak adut Hrvatske u okršaju s Austrijom sljedećeg vikenda u Rijeci
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 29. siječanj 2023. 00:00

Za njega smo očekivali da će ovih dana još biti u Melbourneu, odnosno da će biti u završnim bitkama za trofej Australian Opena, ali prvi Grand Slam sezone nije prošao najbolje za Nikolu Mektića i, naravno, njegova suigrača iz para, Matu Pavića.

Prebrzo su australsko ljeto zamijenili hrvatskom zimom, ali oni iz kategorije vječnih optimista rekli bi da je iz perspektive reprezentacije to i dobro jer će, eto, imati vremena trenirati, prilagoditi se dvorani u Rijeci, anulirati jet-lag...

- Lako za to, mislim da bismo imali vremena i da je drugačije. Parove u Davis Cupu ionako igramo tek u nedjelju, pa da smo ostali i ovaj vikend u Australiji imali bismo opet dovoljno vremena za prilagoditi se. Štoviše, i za reprezentaciju bi ipak bolje bilo da smo i duže ostali, jer bismo imali koju pobjedu više iza sebe - kaže Mektić.

On i Pavić, olimpijski pobjednici iz Tokija i osvajači Wimbledona te još 13 drugih turnira, na Australian Open neočekivano su zapeli već u 2. kolu, gdje je bio australski tandem Bolt - Saville.

- Lagao bih kad bih rekao da nismo razočarani s Australian Openom - kaže 34-godišnji Zagrepčanin.

- Ipak se mi na Grand Slamovima nadamo ići dublje od 2. kola u ždrijebu. Četvrtfinale je nekakav minimum s kojim bih bio zadovoljan na Grand Slamovima. Ne mogu, doduše, reći da je to cilj jer nama je uvijek želja osvojiti Grand Slam budući da smo to već ranije ostvarivali i znamo da to imamo u sebi. Tako da je četvrtfinale, ajmo reći, nekakav prag koji očekujemo od sebe na Grand Slam turnirima.

Anonimci u finalu Grand Slama

U Australiji su zapravo drugu godinu zaredom izletjeli u 2. kolu i oba puta od domaćih igrača. Lani su to bili Kyrgios i Kokkinakis, koji su potom otišli i do kraja.

- Ha, uvijek neugodni Australci. Očito nam ne pašu jer, pored toga, izgubili smo od njihovog para i u polufinalu Davis Cupa.

S tim su porazom, od Purcella i Thompsona u Malagi, zatvorili prošlu sezonu, a novu su otvorili osvajanjem Aucklanda, prije nego su se opet "popiknuli" na Australcima.

- Da, počeli smo godinu dobro, sjajno zapravo osvajanjem turnira na Novom Zelandu, gdje smo dobili četiri gusta meča. No, rekao bih da još tražimo pravu formu i samopouzdanje, sezona je tek krenula sezona i imat ćemo još puno prilika, sigurno nas neće taj poraz u Melbourneu pokolebati.

image

Sezona je za hrvatski dvojac počela na najbolji način, osvajanjem ATP turnira u Aucklandu

Michael Bradely/AFP

Uostalom, nisu oni ni jedini od favorita koji nisu ispunili ambicije u Melbourneu. Jer u subotu će u Rod Laver Areni za trofej igrati Hijikata i Kubler protiv Nysa i Zielinskog. Imena koja su široj publici potpuno nepoznata.

- To je samo dokaz da su parovi postali jako nepredvidivi i neizvjesni, jer se konkurencija proširila pa je onda time teško očekivati i uvijek se nadati finalu ili tituli. Mate i ja smo i dalje u Top 4 para na svijetu, a sve dok smo među osam i vrijedimo za ATP Finals, to je super. Iako tome težimo, ne možemo osvojiti svaki turnir koji igramo. U tenisu nema odmora, moraš iz tjedna u tjedan biti na najboljoj mogućoj razini jer jedino ti to daje šansu za dobre rezultate.

Thiem se polako vraća

Sljedećeg tjedna će također Nikola i Mate morati biti na svojoj najboljoj razini jer prava na kiks praktički nema. Ne samo što se njih tiče, već cijele reprezentacije budući da bi poraz od Austrije značio golemi korak natrag i ne samo izostanak s ovogodišnje završnice Davis Cupa, već i spuštanje u Svjetsku skupinu 1, gdje su reprezentacije poput Tajlanda, Latvije, Meksika, Libanona... Bez namjere omalovažavanja, ali to su ipak u odnosu na nas teniski liliputanci. O ispadanju iz elitnih 16 bolje je zapravo i ne razmišljati.

Pobjeda je zato imperativ, što ne znači da nas u Rijeci čeka lagan posao, dapače.

- Austrija je dobra reprezentacija. Imaju Dominica Thiema, koji nije možda dobar kao što je bio prije tri godine, ali polako se vraća u formu i treba ga shvatiti maksimalno ozbiljno jer u jednom meču sposoban je pobijediti svakoga - kaže Mektić, koji jasno najbolje poznaje austrijski par, Alexandera Erlera i Lucasa Miedlera, 50. i 54. na ATP listi igrača parova.

Svaki neuspjeh je novi početak

Također zajedno igraju i na ATP Touru, dakle uigrani su, a kao dokaz tome ide i titula osvojena u Beču prošle jeseni.

- To je jako dobar par, mladi su, napreduju stalno. Dapače, igrali smo s njima lani na turniru u Firenci i sada prije koji tjedan u Aucklandu i dobili ih oba puta, glatko u Firenci, nešto teže na Novom Zelandu. No, upravo smo pritom i osjetili na vlastitoj koži koliko su napredovali u razmaku od ta četiri mjeseca. Bit će to, kako god, težak meč za nas jer oni već imaju određenog samopouzdanja, već su iskusili jake mečeve te upisali neke velike pobjede, a neće biti ni fascinirani nama budući da nas već znaju. Jesmo favoriti, ali svakako moramo to dokazati, ne smijemo dopustiti da nam susret isklizne iz ruku.

image

Mektić u dresu hrvatske reprezentacije

Oscar Barroso/Dppi via Afp

Nikola Mektić dosad je u teniskoj karijeri osvojio praktički sve što se može, kada su parovi u pitanju. Bio je broj 1 na svijetu, osvojio je Grand Slam (Wimbledon 2021), osvojio je olimpijsko zlato (Tokio), ATP Finals (2020), Masters 1000 turnire (7), bio je i dio reprezentacije koja je 2018. osvojila Davis Cup. Nije, doduše, bio dio službeno nominirane petorke u polufinalu i finalu, pa je možda tu motiv da i to upiše u CV.

- Da, puno sam toga osvojio, ali svaki neuspjeh te motivira da opet kreneš ispočetka i probaš osvojiti ponovo. Barem je tako kod mene. Ne uzimam sve te uspjehe zdravo za gotovo, glad za novim titulama nije nestala, i dalje je tu. Nova godina je i u Davis Cupu nova prilika i svi ćemo dati sve od sebe da opet dođemo u situaciju da se borimo za trofej - zaključio je Mektić.

Linker
19. travanj 2024 05:46