Borna Gojo danas i 2012. godine

 SN/CROPIX
APSOLUTNA SENZACIJA

Novi hrvatski junak: Ljut otišao iz Hajduka, primio ga Trump, par u Americi nazvao dijete po njemu...

Nitko ne vjeruje da je ovaj Splićanin po službenom renkingu tek 279. igrač svijeta...
Piše: Vinko Paić/Slobodna DalmacijaObjavljeno: 30. studeni 2021. 12:18

Borna Gojo (23) napravio je senzaciju u četvrtfinalu Davis Cupa pobjedivši 27. tenisača svijeta Lorenza Sonega, a ovim mečom karijere doveo je Hrvatsku na prag polufinala, prenosi Slobodna Dalmacija.

Mladić sa splitskih Firula visok 197 centimetara u tenis je ušao relativno kasno, tek s 12 godina, pa nije bio od onih kojima se predviđala velika karijera.

- Ja sam tenis počeo trenirati tek s 12 i pol godina, prije toga sam bio u Spinutu i Hajduku, igrao sam nekakvu polušpicu, a onda sam se naljutio na trenera. Otišao sam na tenis, na prvom turniru osvojio utješni turnir i rekao roditeljima da mijenjam sport. Njima je bilo svejedno, kazao je prije dvije godine za SN.

Tenisku karijeru odlučio je graditi preko američkog sveučilišnog tenisa. Prije pet godina ispunio je pristupnicu za Wake Forest University u Sjevernoj Karolini koje ima čak 7000 studenata. Tamo je završio drugu godinu studija ekonomije, a uz to i teniski napredovao.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Nakon što je Sveučilište odveo do titule prvaka Prve divizije NCAA-a primio ga je tadašnji predsjednik Donald Trump, a jedan ljubavni par po njemu je obećao nazvati dijete.

- Kad smo osvojili naslov prišli su mi muž i žena koja je bila trudna, rekla je da će dijete nazvati po meni, kazao nam je Borna prije tri godine.

- U Splitu svi žele ići u profesionalni tenis, a tamo mi djeca kažu da jedva čekaju igrati koledž-tenis. Grad ima oko 200 tisuća ljudi, Wake Forest je malo sveučilište sa sedam tisuća studenata. Puno ulažu u sport, nedavno su uložili oko 150 milijuna dolara u sportsku infrastrukturu, a prikupili 200 milijuna od donacija. Stoga rade i najbolju teretanu u Americi. Dvorana za košarku ima oko 15 tisuća sjedala, pričao je tada Borna, koji, premda je ljevak, igra desnom rukom.

image

Slika Borne Goje iz 2012. godine kada je imao 14 godina

JOSKO SUPIC/CROPIX

Trenutno je 279. tenisač svijeta, a želja mu je ući u Top 150. Kad je prije dvije godine postao član hrvatske teniske reprezentacije nije krio svoje oduševljenje.

- Osjećaj je odličan, ponosan sam što sam dio reprezentacije, govorio je Splićanin, pred kojim je, nema sumnje, blistava teniska budućnost.

Linker
24. travanj 2024 15:49