MARCO ALPOZZI/LAPRESSE/PROFIMEDIA
VELIKA POBJEDA

‘Odigrali smo čudesno, mislim da nitko nije očekivao da ćemo doći ovako daleko‘

‘Bilo je jako gusto, moji su se dečki žestoko borili, jako sam sretan zbog ovog uspjeha‘
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 30. studeni 2021. 00:04

Hrvatska teniska reprezentacija peti se put u povijesti plasirala u polufinale Davis Cupa i krajem tjedna će u Madridu krenuti po treći naslov u ovom prestižnom natjecanju. Ždrijeb je naše tenisače u četvrtfinalu odveo na Italiju, a to je značilo da su na gostujućem terenu, u dvorani Alpitour u Torinu, i to protiv jedne od najpotentnijih reprezentacija na svijetu i jednog od favorita za ovogodišnji naslov. No, taj status Talijani jučer nisu opravdali. Hrvatska je u vodstvo došla zahvaljujući senzacionalnom Borni Goji koji je svladao 27. igrača svijeta Lorenza Sonega sa 7:6 (2), 2:6, 6:2, Talijane je potom u igru vratio Jannik Sinner, nadigravši Marina Čilća s 3:6, 7:6 (4), 6:3, da bi u odlučujućem meču Nikola Mektić i Mate Pavić pobijedili Fabija Fogninija i Sinnera sa 6:3, 6:4. Svoj put naša reprezentacija nastavlja u petak kada će u španjolskoj prijestolnici igrati protiv boljeg iz dvoboja Kazahstana i Srbije.

- Bilo je jako gusto, moji su se dečki žestoko borili, jako sam sretan zbog ovog uspjeha - poručio je na kraju dugog dana Vedran Martić.

Hrvatski izbornik odlučio je na "drugoj ploči" Goji dati prednost pred Ninom Serdarušićem. Vjerovao je da je Borna spreman kreirati novo iznenađenje, nakon što je u prvom dvoboju u skupini nadigrao 61. igrača svijeta, Australca Alexeija Popyrina, i to mu se isplatilo. Sonego je znatno viša razina od Popyrina, to je tenisač koji je lani u Beču pomeo i Novaka Đokovića, a od Goje je bolje rangiran za više od 250 mjesta. No, 23-godišnjeg Splićanina, 279. tenisača ATP ljestvice, to nije nimalo impresioniralo, čak ni nakon što je prilično loše ušao u meč. Ostao je strpljiv, dočekao je da ga ruka počne slušati i onda je malo po malo krenuo lomiti otpor favoriziranog suparnika te na koncu došao do najveće pobjede karijere.

image

Borna Gojo

MARCO CANONIERO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Gojo je na samom početku meča imao velikih problema sa servisom i u četvrtom je gemu omogućio Sonegu tri vezane break-lopte. Dvije je uspio spasiti, ali treću nije i vrlo brzo se našao u zaostatku. No, sredinom seta situacija se potpuno promijenila. Nakon što je u šestom gemu spasio još jednu break-loptu, Gojo se uspio opustiti, ušao je u udarac, postao strpljiviji u brojnim dugačkim izmjenama i za to je nagrađen oduzimanjem suparnikova servisa u sedmom gemu. Donijelo mu je to i veću sigurnost na servisu, smanjio je broj pogrešaka i odveo set u tie-break. A upravo je za tie-break sačuvao najbolje, oduševio je s nekoliko fantastičnih, čudesnih poteza i pomeo Sonega.

Na žalost po Bornu, u drugom mu se setu ipak dogodio pad i Sonego je s dva breaka lagano došao do izjednačenja. No, nije to slomilo Goju koji je još jednom pronašao način da se podigne iz ponora. Vidjelo se odmah na početku odlučujućeg seta da je njegova igra ponovno na višoj razini, opet je počeo sjajno pogađati, a pomagao je i Sonego svojim pogreškama i sve je to rezultiralo breakom u četvrtom gemu. A kad je u sedmom gemu spasio tri break-lopte, time je do kraja slomio Talijana koji je potpuno izgubio samopouzdanje i već u sljedećem gemu je meč bio gotov.

Sonegov poraz stavio je ogroman teret na leđa 20-godišnjem Janniku Sinneru, jednom od najperspektivnijih tenisača svijeta, no dečko koji je ove godine osvojio četiri turnira, te došao do desetog mjesta na ATP ljestvici, uspio je nakon velike bitke protiv Čilića vratiti Italiju u igru.

image
MARCO ALPOZZI/LAPRESSE/PROFIMEDIA

Marin je do breaka došao u četvrtom gemu i to nakon što je Sinner imao 40:15. Na svome je servisu, pak, bio dovoljno čvrst, a malo se mučio tek u devetom gemu, no iskoristio je četvrtu set-loptu i približio Hrvatsku polufinalu. Dodatno ju je gurnuo prema Madridu već u prvom gemu drugog seta kada je još jednom oduzeo servis Sinneru. Međutim, mladi Talijan ipak nije želio dopustiti da ova priča završi tako brzo i jednostavno i uzvratio je Marinu u četvrtom gemu. Šteta, jer naš je tenisač taj gem otvorio s 40:0...

Do novog breaka Čilić je došao u devetom gemu, poveo je s 5:4 i imao servis za meč, no još je jednom ispustio prednost. Kazna je stigla u tie-breaku koji je Sinner riješio u svoju korist i odveo meč u treći set, a onda odmah na početku odlučujuće dionice napravio i novi break.

Nije Marin nakon toga potonuo, štoviše ekspresno se podigao i odmah uzvratio Sinneru oduzimanjem servisa. No, kad je u sedmom gemu deseti igrač svijeta napravio još jedan break, tu je priči bio kraj. Čilić se od toga više nije oporavio i Talijani su došli do izjednačenja, a meč parova je postao odlučujući.

image

Mate Pavić i Nikola Mektić

AFP

Tu je talijanski izbornik Filippo Volandri na teren vratio Sinnera, koji je imao samo oko pola sata stanke, i pridružio mu iskusnog Fabija Fogninija. Hrvatsku su, dakako, predvodili olimpijski pobjednici i osvajači Wimbledona Nikola Mektić i Mate Pavić koji su još jednom pokazali zašto su svjetski broj 1.

Ni u jednom trenutku njihov servis nije bio ugrožen, a sami su rano došli do breaka. Već u četvrtom gemu su slomili servis Fogninija i mirno priveli set kraju. U drugom su setu malo dulje čekali na oduzimanje servisa, ali iskoristili su šansu koja im se ukazala u sedmom gemu, ponovno na Fogninijev servis, i odveli Hrvatsku u polufinale.

- Osjećaj je nevjerojatan. Mislim da nitko nije očekivao da ćemo doći ovako daleko. Ali, odigrali smo čudesno i jako sam sretan što smo u polufinalu - rekao je Mektić, a Pavić je pohvalio malobrojne hrvatske navijače:

- Nije ih bilo puno, ali bili su jako glasni u sva tri meča. Bilo je zadovoljstvo igrati ovdje ATP Finals i sada Davis Cup. Hvala, Torino!

Linker
25. travanj 2024 14:14