RONALD GORSIC Cropix
DAVIS CUP U VARAŽDINU

Pavić i Poljičak završili posao, Hrvatska na pragu povratka u elitni razred Davis Cupa

Nakog Goje i Ajdukovića, teniski duo nadjačao je svoje protivnike
Piše: Hina, SNObjavljeno: 14. rujan 2024. 15:51

HRVATSKA - LITVA 3:0

Gojo - Gaubas 6:4, 6:2

Ajduković - Butvilas 7:5, 6:7 (6), 6:2

Pavić/Poljičak - Butvilas/Gaubas 6:4, 1:6, 6:3


Hrvatska muška teniska reprezentacija povela je s nedostižnih 3-0 protiv Litve u susretu Svjetske skupine I Davis Cupa koji se igra u Varaždinu te je time osigurala da će u veljači sljedeće godine igrati u najvišem razredu najcjenjenijeg teniskog ekipnog natjecanja.

Treći bod Hrvatskoj osigurali su Mate Pavić i Mili Poljičak koji su u dvoboju parova sa 6-4, 1-6, 6-3 svladali Edasa Butvilasa i Viliusa Gaubasa.

U izjednačenom prvom setu ključnim se pokazao sedmi gem u kojem je hrvatski par ostvario "break" koji mu je bio dovoljan za konačnih 6-4.

Početkom drugog seta Pavić i Poljičak imali su dvije prilike za novi "break", no nakon što ih nisu iskoristili litvanski su se mladići razigrali. Pomogao je i Poljičak koji je kod rezultata 1-2 na svom servisu napravio tri velike pogreške, promašio je dva forhenda i smeč i time uvelike pomogao Butvilasu i Gaubasu da ostvare "break". Kod 1-4 je i Pavić pokleknuo na svom servisu pa su Litvanci drugi set riješili u svoju korist s uvjerljivih 6-1.

Treći je set bio vrlo sličan prvom, opet je Paviću i Poljičku bio dovoljno jednom oduzeti servis suparicima. Ovoga puta to se dogodilo u četvrtoj igri na servis Gaubasa. Prvo su Litvanci izvukli 15-40, ali nakon odličnog reterna Pavića stigla je i treća "break-lopta" na koju je Gaubas napravio dvostruku servis pogrešku.

Iako je pitanje pobjednika odlučeno, u Varaždinu će se odigrati još jedan pojedinačni susret za koji je kod Hrvatske prijavljen Duje Ajduković, a kod Litve Vilius Gaubas.

Iako je pobjeda osigurana, mora se odigrati i četvrti susret, na teren će Duje Ajduković protiv Viliusa Gaubasa.

6:3 Tako je! Pobjeda Hrvatske, doduše, možda malo teže od očekivanog, nakon tri seta, ali možemo početi slaviti!

5:3 Tri meč lopte za Hrvatsku!

5:3 Litva bez ikakvih problema osvaja gem, ali sada Pavić servira za meč!

5:2 Još jedan gem do pobjede! Poljičak siguran na servisu, Hrvatska bilzu trijumfa protiv Litve.

4:2 Ovog puta Litavci sigurni na servisu. Sada Poljičak servira u najbitnijem gemu za Hrvatsku.

4:1 Rutinski! Hrvatska je na dva gema do pobjede.

3:1 Bravo! Uzeli smo servis gem Litvi! Pavić servira.

2:1 Šteta! Nismo iskoristili te dvije prilike, ali sada je 40-A, imamo još jednu break loptu

2:1 Dvije break lopte za Hrvatsku!

2:1 I Poljičak siguran na servisu! Hrvatska ponovno vodi, sada se igra "gem za gem"...

1:1 Uz poteškoće i Litva uzima prvi gem u ovom setu. Imali su 40-0, naši su se vratili na 40-40, ali su se uspjeli spasiti.

1:0 Pavić siguran na servisu, Hrvatska uzela prvi gem u trećem setu.

Litva je uistinu pregazila naše predstavnike u drugom setu. Pavić i Poljičak osvojili su tek jedan gem pri rezultatu 1:1, a onda su gosti ubacili u višu brzinu, iskoristili sve pogreške naših i dobili pet gemova u nizu. Slijedi treći set.

1:6 Drugi set suvereno osvaja Litva. Idemo u odlučujuću, treću dionicu...

1:5 Litva ima tri set lopte...

1:5 Litva nam opet uzima servis gem i na korak su do osvajanja drugog seta!

1:4 Bez problema Litavci osvajaju servis gem i bježe na tri gema prednosti.

1:3 Break lopta za Litvu!

1:2 Litavci imaju dvije break lopte...

1:1 Pavić i Poljičak bez većih problema osvojili su prvi gem u drugom setu.

0:1 Litavci su preživjeli tri break lopte i osvojili prvi gem.

0:0 Break lopta za Hrvatsku odmah na početku drugog seta. Sjajna prilika za napraviti ogroman korak prema pobjedi.

Pavić i Poljičak sa 6:4 osvajaju prvi set.

Novo odlično rješenje Pavića bilo je dovoljno za prvi set. Hrvatska je sada set udaljena od ukupne pobjede.

5:4 Prvi problemi na servisu Hrvatske. Litva je došla do 30-30.

5:4 Ponovno su Pavić i Poljičak zaprijetili, ali ipak ne dolaze do još jednog breaka. Pavić će sada servirati za set.

5:3 Poljičak je ponovno siguran na servisu. Hrvatska kombinacija je gem udaljena od osvajanja prvog seta.

4:3 Hrvatska ima break. Poljičak je sjajnom reakcijom na mreži donio prednost Hrvatskoj.

3:3 Dvije break lopte za Hrvatsku. Pavić je poenom na mreži donio prve break lopte na meču.

3:3 Jedan odličan poen Mate Pavića, jedan Milija Poljička i to je 0-30 za hrvatsku kombinaciju. Lijepa prilika za break.

3:3 Još jedan siguran gem na servisu Mate Pavića. Hrvatski par je još jednom izjednačila.

2:3 Na kraju ipak bez break lopte. Butvilas i Gaubas dolaze do novog vodstva.

2:2 Evo prve prijetnje Hrvatske. S dva dobra poena Poljičak i Pavić su stigli do 15-30 na servis Butvilasa.

2:2 U prva četiri gema gledamo dominaciju parova na servisu. Još niti jedan par nije uspio doći do break lopte.

1:2 Još su jednom Litavci sigurni na servisu. Bez izgubljenog poena rutinski osvajaju svoj drugi gem.

1:1 Isto je odradio i Mate Pavić. S jednim izgubljenim poenom Pavić i Poljičak dolaze do prvog gema.

0:1 Butvilas je bez većih problema donio Litvi prvi gem.

0:0 Krenuo je meč. Prvi serviraju Litavci.

14.00 Igrači polako dolaze na teren te bi meč trebao uskoro krenuti.

Najavu piše: Ivan Jelkić

Hrvatska vodi 2-0 nakon prvog dana dvoboja protiv Litve i u subotu će imati čak tri meč-lopte za zaključiti susret i doći do pobjede koja nas vraća na prag elitnog razreda Davis Cupa. Mogli bismo posao zaključiti već u parovima, preko Mate Pavića i Milija Poljička...

Nakon što je Borna Gojo prilično bezbolno riješio okršaj kontra Viliusa Gaubasa, puno više znoja prolio je Duje Ajduković kako bi slomio otpor Edasa Butvilasa, nominalno drugog igrača Litve u aktualnom sastavu, ali koji je pokazao puno više kvalitete nego što njegov trenutačni renking - 368. mjesto na ATP ljestvici - sugerira.

- Odigrao je on jako dobro, ušao u meč jako agresivno i to me zapravo iznenadilo - priznao je Duje (ATP 105).

- Znali smo doduše da je agresivan, ali ne baš ovoliko. Bilo je trenutaka gdje bih odigrao jako nisku loptu, a on bi i to izvlačio i vraćao. Opet, nije to slučajno, jer uvjeti ovdje mu pašu, lopte su sporije pa mu to daje prostora da udara jače bez straha da ode u aut.

Mogao je Ajduković opuštenije ući u dvoboj, znajući da je Gojo ranije osigurao prvi bod, no ako je to i bio slučaj brzo ga je tenisač iz Klaipede natjerao na maksimalnu ozbiljnost. Jer kad je Splićanin servirao u šestom gemu došao je Butvilas do prve break-lopte u meču, no Ajduković je sljedeći poena nakon sjajne izmjene zaključio smešom. No, sljedeći je smeš koji trenutak kasnije promašio i darovao novu break-loptu Litvancu. Izvukao se ovog puta sjajnim servisom i potom ipak uzeo gem za 3:3.

Butvilas propustio set-lopte

Nije tu bio kraj problema, štoviše 191 centimetara visoki Butvilas nije davao nikakve šanse na svom početnom udarcu, a onda kod vodstva 5:4 ponovo zaprijetio Ajdukoviću te došao do set-lopte. Uspio se nekako i iz te situacije iščupati Duje, a onda je napokon i na njega došao red da uvede Litvančev servis pod pritisak. U sljedećem je gemu iskamčio dvije vezane break-lopte (15:40), no trebala mu je i treća da bi napokon oduzeo protivnikov početni udarac.

Kod 6:5 je Splićanin servirao za set, ali opet nije mogao glatko dokrajčiti posao. Štoviše, Butvilas je došao do nove break-lopte, no propala mu je, na našu sreću, i četvrta šansa.

Bilo je tu, inače, puno dobrih poteza, sjajnih rješenja i udaraca s obje strane, no Ajduković je na koncu četvrtu set-loptu realizirao i napravio važan korak prema pobjedi.

Da je odmah potom na samom otvaranju drugog seta oduzeo servis Litvancu, a imao je čak tri break-lopte, vrlo lako moguće da bi mu slomio i duh. Međutim, Butvilas je iz te situacije naizgled izašao još agilniji i više na svom servisu nije dopuštao Ajdukoviću nikakvu šansu. Dapače, sâm je imao novu set-loptu, i opet na Dujin servis, i opet kod vodstva 5:4, samo da bi hrvatski broj 1 ispalio servis winner, pa onda forhend winner i opet se izvukao. Bila je to peta, ujedno, ispostavilo se, i posljednja break-prilika Butvilasa u meču i sve ih je protratio.

Sjajan meč visoke razine

Kako cijeli dotadašnji meč, tako je i tie-break drugog seta opet bio igra mačke i miša. Ajduković je poveo 3:1, Butvilas se vratio na 3:3, Duje je otišao na 5:3, Edas je opet vratio sve u egal na 5:5. Splićanin je osigurao meč-loptu na 6:5, no Litvanac je opalio servis winner, koji je potvrdilo i “oko sokolovo”, pa onda i čisti as za set-loptu na 7:6. Ajduković je u sljedećem poenu prvi udarac nakon servisa zakucao i mrežu, što je značilo odlazak u treći set.

Srećom, takav ishod i propuštena meč-lopta nisu poljuljali Ajdukovića, koji je eksplozivno otvorio treći set, pa drugi put u meču, iz do tada sedme šanse, oduzeo servis Litvancu i zaplovio mirnijim vodama. Čvrsto je do kraja držao svoj servis, a u finišu još jednom potvrdio pobjedu novim breakom za konačnih 7:5, 6:7 (6), 6:2.

- Sjajan meč, visoke razine tenisa s obje strane. Bio je vrlo neizvjestan i mogao je lako otići i na moju stranu. Imao sam puno šansi, nisam čak ni loše igrao u tim poenima, no Duje je igrao još bolje. Napravio sam što sam mogao, ali nije bilo dovoljno ovaj put - komentirao je 20-godišnji Butvilas.

Ipak, Hrvatska je u vodstvu 2-0 i ipak može puno lakše disati uoči dana odluke. Prvi će na teren parovi, Mate Pavić i Mili Poljičak...

- Priželjkujem jasno pobjedu, ali s obzirom da je to naš “novi” par, koji nikad prije nije igrao zajedno, ne bih im volio stavljati bilo kakav imperativ da moraju pobijediti, ali siguran sam da će napraviti maksimum, a to će nadam se rezultirati pobjedom - rekao je naš izbornik Velimir Zovko.

Bude li tako, onda će se i s Ajdukovića skinuti pritisak u eventualnom četvrtom meču protiv Gaubasa, odnosno vjerojatno bi taj meč onda igrao Matej Dodig.

- Ja sam uvjeren da neću morati igrati - jasan je Duje.

Linker
14. rujan 2024 16:54