REUTERS/Albert Gea
POSLOVNI POTHVAT

POTPUNA TRANSFORMACIJA DAVIS CUPA: PIQUE OBEĆAO 3 MILIJARDE DOLARA, U BIZNIS UVEO MESSIJA, A TENISKE LEGENDE NEZADOVOLJNO VRTE GLAVOM

TRANSFORMACIJA DAVIS CUPA Branič Barcelone i njegova tvrtka Kozmos naglavačke su okrenuli natjecanje sa 118-godišnjom tradicijom, a u tome mu pomaže i suigrač s nogometnih travnjaka
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 22. veljača 2019. 19:12

Hrvatska je prošli tjedan saznala protiv koga će za devet mjeseci krenuti u obranu naslova osvajača Davis Cupa. U Madridu je napravljen ždrijeb šest skupina finala ovoga natjecanja u novom formatu, a naša se reprezentacija uvjerila da zaštićeni status drugog nositelja ne znači ama baš ništa.

Hrvatska je, naime, upala u najtežu skupinu s domaćinom Španjolskom i silno potentnom Rusijom. Uzimajući u obzir mjesta na rang-listi dva najbolja tenisača u ovom trenutku (svaki dvoboj sadrži dva pojedinačna meča i jedan u parovima), jedino u skupini B se sva šestorica igrača nalaze u Top 20. Hrvatska ima Marina Čilića (10.) i Bornu Ćorića (13.), Španjolska Rafaela Nadala (2.) i Roberta Bautistu Aguta (18.), a Rusija Karena Hačanova (11.) i Daniila Medvedeva (15.). Naravno da se do studenoga puno toga može promijeniti, ali danas stvari tako stoje i Hrvatskoj neće biti jednostavno proći skupinu, a kamoli obraniti naslov. U četvrtfinalu će igrati šest pobjednika skupina i dva najbolja drugoplasirana sastava.

Mrzim čuti Piqué Cup

Dva temeljna pitanja ovoga formata Davis Cupa, koji će sljedećih 25 godina kontrolirati tvrtka Kosmos u vlasništvu nogometaša Barcelone Gerarda Piquéa, jest hoće li biti u stanju u Madrid privući sve najbolje tenisače ili najveći dio njih te može li ovaj financijski model izdržati sa 125 milijuna dolara koje svake godine daje Kosmos.

HALLE, GERMANY - JUNE 24: Roger Federer (L) of Switzerland and Borna Coric of Croatia pose prior to the final match of the Gerry Weber Open at Gerry Weber Stadium on June 24, 2018 in Halle, Germany. (Photo by Thomas Starke/Getty Images)
Getty Images

- Mi smo prilično sigurni u to - rekao je Piqué u Madridu.

- Pričamo o velikoj promjeni u natjecanju sa 118 godina dugom poviješću. Isto tako, ovo je stvar od 25 godina. Mislim da smo u stanju promijeniti mišljenje ljudi. Naša je ideja steći povjerenje, ali ne samo igrača, nego i navijača. Želimo najbolje tenisače, ali to će doći prirodnim putem kad shvate veličinu natjecanja.

Najveći španjolski sportaš svih vremena, Nadal, potvrdio je da će sudjelovati, ali u njegovu slučaju to nikada nije sigurno jer nas povijest uči da se 32-godišnji Španjolac u to doba godine obično ne osjeća fizički spremnim. Roger Federer mrgodno je dočekao rušenje Davis Cup tradicije, no on zapravo nije toliko bitan jer otkako je 2014. godine u svoj CV dodao i ovaj trofej, više nije odigrao niti jedan meč (usto, Švicarska se nije plasirala u finale). Vjerojatnije je da legendarnom Švicarcu više smeta konkurencija njegovu Laver Cupu (održava se u rujnu), a i to što će od siječnja sljedeće godine biti lansiran ATP Cup u Australiji stvorit će priličnu zbrku.

Federer je čak Davis Cup posprdno nazvao Piqué Cup, ali to je ništa u usporedbi s vatrom koju je rigao Lleyton Hewitt. Bez obzira na to što je bivši broj 1 aktualni izbornik Australije. Na sve ružno što je upućeno u njegovu smjeru Piqué je ostao miran.

- Mrzim kad čujem Piqué Cup, ovdje nije riječ o meni i moje ime nije potrebno spominjati u tom kontekstu - rekao je svestrani Katalonac, igrač s najviše odigranih minuta u La Ligi ove sezone.

- Nadam se da će nakon nekoliko godina oni koji me napadaju promijeniti mišljenje i reći - bili smo u krivu, Davis Cup je življi nego ikada. Mogu razumjeti da nogometaš u teniskom svijetu može izgledati nezgrapno ili čudno, ali ja ne mislim mijenjati teniska pravila. S Federerom nisam imao priliku razgovarati, ali pokušat ću jer smatram da je to potrebno. Ne znam sjeća li se da smo se upoznali prije deset godina u Baselu kad je Barcelona tamo igrala u Ligi prvaka, došao je u našu svlačionicu. Roger je bio moj idol u djetinjstvu, meni bi bilo zadovoljstvo razgovarati s njim.

JERUSALEM, ISRAEL - JUNE 21:  Colombian singer Shakira (C) sits with her boyfriend FC Barcelona Gerard Pique (L) and comedian Sarah Silverman during a plenary session at the President's Conference June 21, 2011 in Jerusalem, Israel. Shakira, a UN Goodwill Ambassador, was at the conference to promote childrens Education.  (Photo by Tara Todras Whitehill-Pool/Getty Images)
Tara Todras Whitehill-Pool/Getty Images

Moram biti zauzet

Piquéova ljubav prema tenisu traje odavno. Kao dječak nije propuštao turnir u Barceloni, kao tinejdžer je često išao gledati mečeve u Roland Garrosu, posljednjih godina redovito ga se moglo vidjeti u Madridu na Masters 1000 turniru… Nevjerojatno je, ustvari, odakle mu energija biti profesionalan nogometaš i usput pokrenuti tvrtku koja je basnoslovnom ponudom (tri milijarde dolara ulaganja u 25 godina) oborila ITF s nogu i dovela do promjena. Da ne spominjemo i da je Piqué u braku s još popularnijom Shakirom s kojom ima dvoje djece.

- Ja moram biti zauzet nečim, ne mogu ležati kod kuće i ne raditi ništa. Takav sam oduvijek.

Opet ostaje pitanje kako sve stiže. Napisali smo da je prvi u La Ligi po broju odigranih minuta ove sezone, a to s 32 godine nije lako. I to još u Barceloni gdje se svaka pogreška potencira. Kakav je nogometaš, na odličnom je putu da postane isti takav poslovni čovjek. Nije baš jednostavno izvesti što je njemu uspjelo s tvrtkom Kosmos. Iza njega kao potpora stoje jedan od najbogatijih ljudi svijeta, vlasnik Oraclea Larry Ellison (njegov je turnir u Indian Wellsu, za koji se smatra da će nakon Madrida biti domaćin finala Davis Cupa), te japanski milijarder Hiroshi Mikitani.

Soccer Football - Copa del Rey - Semi Final First Leg - FC Barcelona v Real Madrid - Camp Nou, Barcelona, Spain - February 6, 2019  Barcelona's Gerard Pique during the match       REUTERS/Albert Gea
REUTERS/Albert Gea

I to nije sve. Piqué je u Madridu otkrio da je jedan od njegovih poslovnih partnera najbolji nogometaš svijeta Lionel Messi.

- Leo o ovome zna više od bilo koga jer je i on involviran u Kosmos. On je partner, on je dio obitelji Kosmos, on voli tenis. Naše prijateljstvo traje već 18 godina, otkako je stigao u Barcelonu, i s njim sam uvijek volio dijeliti stvari o kojima razmišljam. On voli što je dio ovoga i želio je biti dio ovoga.

Ne treba sumnjati da će završnica Davis Cupa u Madridu biti spektakularno organizirana, Piquéova ljubav prema tenisu pretvorila se u interes, a skepsa s kojom je dočekan njegov poslovni pothvat samo će ga osnažiti u nastojanju da požanje uspjeh.

Linker
05. svibanj 2024 10:52