Gerard Piqué

 Jose Breton/NurPhoto via AFP
PROPALE MILIJARDE

Prvo je uništio tenisku tradiciju, a sad želi i novac: Piqué tužio ITF, na pomolu žestok rat na sudu

Tvrtka bivšeg asa Barcelone ostala je bez Davis Cupa, a navodno je i dužna 40 milijuna dolara
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 26. siječanj 2023. 07:28

Gerard Piqué i njegova Kosmos grupa pripremili su tužbu protiv Međunarodne teniske federacije (ITF) u kojoj tvrde da su im nezakonito raskinuli ugovor o organizaciji Davis Cupa, te traže naknadu štete.

Associated Press izvještava da je tužba pred Sudom za sportsku arbitražu (CAS) vrijedna "nekoliko milijuna dolara", dok Marca piše da na taj način pokušavaju preduhitriti ITF koji je također najavio poduzimanje pravnih koraka.

Prema svemu sudeći, na pomolu je žestoka sudska bitka, nakon što su iz krovnog teniskog tijela procurile informacije da im je Piquéova tvrtka prošle godine ostala dužna 40 milijuna dolara. Ugovor o organizaciji Davis Cupa sklopljen je 2018. godine i Kosmos se njime obvezao da će u 25 godina u to natjecanje uložiti tri milijarde dolara. Novčani problemi počeli su s pojavom korone i odgodom finala 2020.

Nakon raskida ugovora, ITF je objavio da će ove godine sam organizirati završnicu Davis Cupa te se paralelno upustio u potragu za novim sponzorom. Iako su zagovornici prijašnjeg formata Davis Cupa odmah počeli zazivati povratak na stari sustav domaćinstva i gostovanja (umjesto završnice na kojoj sudjeluje više reprezentacija), to se zasad neće dogoditi.

Londonski poslovni dnevnik City A.M. u međuvremenu je objavio da se u ITF-u stvara opozicija koja traži smjenu predsjednika Davida Haggertyja i kompletnu istragu oko potpisivanja i raskidanja ugovora s Kosmosom.

Linker
27. srpanj 2024 03:04