CROPIX
IZNENAĐENI RAZVOJEM SITUACIJE

ŠOK U ŠPANJOLSKOJ JAVNOSTI Novinski naslovi sve govore: 'Suočeni s ponorom', 'Pljuska u lice', 'Sportsko uže oko vrata', 'Mektić poput Beckera'

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 05. veljača 2017. 14:00

VLADIMIR ZRINJSKI IZ OSIJEKA

Činjenica da se nijedan novinar španjolskih tiskanih medija nije akreditirao za meč u Osijeku puno govori o tome kakav je ishod očekivala tamošnja sportska javnost. S uzbuđenjima nitko nije računao, još manje s opcijom da Hrvatska osvoji bod ili dva, zbog čega su u nedjelju španjolski listovi bili puni teških pridjeva.

„U odsustvu Čilića, Ćorića i Karlovića očekivao se tornado, a ovo se počelo pretvarati u noćnu moru“, napisao je madridski As pod naslovom „Španjolska se suočila s ponorom“.
Ističući renkinge Nikole Mektića (65.) i Marina Draganje (114.), novinar Jesús Mínguez podsjeća da „nepoznati dvojac“ nikada nije igrao zajedno u Davis Cupu, ali je svejedno imao rješenja za puno iskusnije suparnike.

„Vidjeli smo pad Lópeza, pljusku u lice Feliciana i Marca. Dogodila se katastrofa koja je španjolskoj reprezentaciji oduzela svaki prostor za novu pogrešku. Feliciano je priznao da je bio užasan na servisu, a možda je sve to posljedica bolnih leđa“, nagađa Mínguez u Asu.
Katalonski Mundo Deportivo izvještaj je ilustrirao fotografijom utučenog Feliciana.

„Španjolska je pod još većim pritiskom“, vrišti s njihove teniske stranice, dok iznad naslova pišu o „neočekivanom nokautu“.

Autor Lluís Carles Pérez ističe da je njihov par superiornost na papiru uspio demonstrirati samo u četvrtom setu, kada su „Marc i Feli pokazali autoritet“, a sve osim toga bio je iznenađujući rasplet.

„Nakon te odlične igre u četvrtom setu, Feliciano je odmah na početku petog izgubio servis, što je ohrabrenim Hrvatima dalo krila. Tada su postali uvjereni da mogu dobiti meč. Perfektno su se nosili s pritiskom pred svojim navijačima, a španjolskim igračima objesili sportsko uže oko vrata.“

Mundo Deportivo dodaje da je Hrvatska „zaslužila sanjati čudesan rasplet“ bez obzira na to što je igrala bez četvorice najbolje rangiranih igrača, Čilića (7.), Karlovića (19.), Ćorića (57.) i Dodiga (11. u parovima).

La Vanguardia, politički dnevnik sa sjedištem u Barceloni, iz rezultata parova ponovno izvlači poučak o nepredvidivosti Davis Cupa: „Znali smo koliko je ovo kompleksno natjecanje, ali svejedno nas ne prestaje iznenađivati.“ U naslovu „Kakvo dugačko putovanje“ aludira se na težak posao koji su Španjolci imali u nedjelju, u dva preostala meča singla.

„Sve pretpostavke uoči subote pale su u vodu. Dvojica anonimaca na ATP Touru, koji prvi put igraju zajedno za svoju zemlju, pružili su sat tenisa osvajačima velikih titula. Najbolji hrvatski tenisači nisu htjeli ići u Osijek, a dogodio se paradoks. S momcima plasiranima debelo ispod 100. mjesta, Hrvatska je opet prešla u vodstvo“, pišu.

Igru svojeg tandema opisuju kao „nonsens“; Feliciano je bio „izgubljen“, a Marc bio primoran na „očajničke pokušaje“.

„Možda je Španjolska ovaj put ipak precijenila svoje mogućnosti“, zaključuje La Vanguardia.
Portal Marce također piše kako je „Davis Cup pokazao svoje poznato lice“. Posebno hvale izvedbu Nikole Mektića, koji je „pokazao agilnost Borisa Beckera“ i „izvlačio nemoguće lopte pod nogama“. I Marca odgovornost za poraz najviše pripisuje „neutreniranom“ Felicianu Lópezu.

Linker
25. travanj 2024 10:44