Novak Đoković je najbolji na svijetu, no trebat će mu i pomoć suigrača

 JOE KLAMAR Afp
VJEČITI DERBI

Srbi su uvjereni da će igrati protiv Hrvatske! Zna se koji je recept za pobjedu protiv Đokovića & Co...

Da bi izborili meč u petak s Hrvatima, Srbi prvo moraju dobiti u srijedu. Favoriti jesu, ali...
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 30. studeni 2021. 19:04

Hrvatska će tek u srijedu, nakon četvrtfinalnog okršaja Kazahstana i Srbije, saznati suparnika protiv kojeg će u petak u Madrid Areni loviti svoje četvrto finale Davis Cupa.

Premda su Kazahstanci kudikamo lakše izborili četvrtfinale, a Srbi se provukli kroz ušicu igle, kao jedna od dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije, nema sumnje da su u ovom dvoboju Đoković i društvo ipak veliki favoriti. Kazahstan je dobro iskoristio situaciju u svojoj skupini, odnosno činjenicu da su Kanađani bili bez Auger-Aliassimea i Shapovalova, i ugrabio je prvo mjesto, ali Bublik, Kukuškin, te par Golubjev i Nedovjesov tek će se sada sudariti s ozbiljnim suparnikom.

Srbi, dakako, s Novakom Đokovićem imaju praktički siguran jedan bod i gotovo je jedini način da ih se sruši su pobjede na "drugoj ploči" i u paru. To je recept koji je u skupini uspio Njemačkoj, recept koji će pokušati primijeniti i Kazahstan, a onda u petak i Hrvatska dođe li do ovog ogleda. Nijemci su, dakle, uspjeli zahvaljujući Dominiku Koepferu koji je "uhvatio" Filipa Krajinovića, te Kevinu Krawietzu i Timu Pützu koji su u paru nadigrali Đokovića i Nikolu Ćaćića.

U meču prije toga u kojem je Srbija pobijedila Austriju s 3:0, izbornik Viktor Troicki je na drugoj poziciji koristio Dušana Lajovića, a u paru su igrali Ćaćić i Krajinović. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se Troicki vratiti bolje rangiranom Lajoviću (ATP 33.) ili će dati novu priliku Krajinoviću (ATP 42.). Nijedan se od njih nije posebno istaknuo tijekom dvoranske sezone i to je svakako prilika za Hrvatsku bude li nam Srbija polufinalni suparnik.

Naravno da će Borna Gojo biti u poziciji autsajdera protiv bilo koga od ove dvojice, ali pokazao je protiv Alexeija Popyrina i Lorenza Sonega da se zna nositi s takvom ulogom. Dodajmo da je u srpskom sastavu i 22-godišnji Miomir Kecmanović (ATP 69.), ali njemu Troicki dosad nije pružio priliku.

Što se tiče parova, Đokovića nikako ne treba podcijeniti jer, iako ih igra rijetko, imao je on bljeskova i u ovoj kategoriji. Prije dvije je godine, recimo, s Fabijem Fogninijem igrao polufinale Indian Wellsa, a ove je sezone s Carlosom Gomez-Herrerom došao do finala Mallorce. No, jasno je da će Hrvatska u tom meču s najboljim svjetskim parom ipak biti favorit.

Pustimo ipak da prođe četvrtfinalni dvoboj nakon kojeg ćemo znati više, iako su srpski mediji već danas samouvjereno pisali kako njihovi tenisači u petak igraju protiv Hrvatske...

Linker
19. travanj 2024 18:06