Izbornik Martić na treningu s našim tandemom za parove, Matom Pavićem i Nikolom Mektićem

 Mario Ćužić/HTS
DAVIS CUP

Što mogu Ćorić i Gojo? Sinnera ovdje još nismo vidjeli, ali Talijani su svejedno favoriti

Hrvatska teniska reprezentacija danas (15.00) igra protiv Italije prvi dvoboj skupine u Bologni, a kod domaćina je određeni upitnik kod njihovog prvog reketa, inače osvajača Umaga ovog ljeta
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 14. rujan 2022. 10:56

Hrvatska teniska reprezentacija danas kreće u novi pohod u Davis Cupu. Lanjsko iznenađujuće finale donijelo nam je status prvih nositelja pa time jasno i jednih od favorita i za ovo izdanje cijenjenog natjecanja, koje smo i osvojili dva puta (2005, 2018).

No, bit ćemo oslabljeni neigranjem Marina Čilića, našeg prvog reketa, dok ćemo, s druge strane, u odnosu na prošlu godinu biti ojačani povratkom Borne Ćorića u sastav. Tu je Borna Gojo kao druga opcija za pojedinačne mečeve te Nino Serdarušić kao alternativa, dok se u mečevima parova možemo nadati bodu u sudarima protiv svakog suparnika jer tu su nam aduti Nikola Mektić i Mate Pavić, olimpijski i wimbledonski pobjednici, odnosno jedan od najboljih svjetskih parova posljednje dvije godine.

Domaćin “naše” skupine je Bologna, gdje ćemo ovoga tjedna osim s Azzurrima snage odmjeriti još sa Švedskom i Argentinom. Iz tog kvarteta dvije najbolje reprezentacije izborit će četvrtfinale, odnosno završnicu Davis Cupa koja se igra krajem studenog u Malagi, i koju će izboriti i po dvije reprezentacije iz preostalih triju skupina koje se igraju ovaj tjedna.

Što se nas tiče, krećemo odmah “u glavu”, odnosno s najtežim suparnikom u skupini i protiv kojeg ćemo, bez obzira na naš status nositelja i lanjski uspjeh, zapravo biti u podređenom položaju.

"Igramo protiv prvog favorita skupine", rekao je naš izbornik Vedran Martić, ali odmah dodao:

"No, svejedno se nadam da ćemo pobijediti."

image

Hrvatska reprezentacija u Torinu - slijeva: Serdarušić, Gojo, izbornik Martić, Ćorić, Pavić, Mektić

Kosmos Tennis

Na dvoboje s Italijom uglavnom imamo lijepa sjećanja. Vodimo u međusobnom omjeru s 3-1, svladali smo ih već dva puta na njihovom terenu, uključujući i prošle godine u Torinu. No, kada danas od 15 sati krenu mečevi Italija će biti u statusu favorita.

To je tako jer za pojedinačne mečeve imaju dvojicu iz aktualnih Top 15 na ATP listi - Jannika Sinnera (11) i Mattea Berrettinija (15). Prvospomenuti je jedan od najboljih mladih igrača, 21-godišnjak koji je ove godine osvojio Umag pobijedivši u finalu Carlosa Alcaraza i koji je prošloga tjedna u četvrtfinalu imao meč-loptu protiv Španjolca koji je, znamo to sad, osvojio US Open.

"To što igraju kod kuće sigurno je Talijanima dodatna prednost, a motivacija će sigurno tražiti i u tome što smo ih pobijedili prošle godine na njihovom terenu. Talijani imaju vrlo jaku momčad, doduše još ne znamo u kojem će sastavu nastupiti, jer Sinnera ovdje još nismo vidjeli. Možda će ipak zaigrati, iako vjerujem da će u pojedinačnim mečevima nastupiti Berettini i Musetti. Naši igrači su spremni, treniraju i dobro se pripremaju i nadam se da ćemo pobijediti", rekao je Martić.

Prvi meč dana igrat će drugorangirani igrači oba sastava, u teoriji bi to trebali biti Berrettini i Gojo, a nakon toga slijedi okršaj najbolje plasiranih tenisača, dakle Sinner - Ćorić. Ne bude li, međutim, Sinnera, onda Goju čeka Musetti, koji nije ništa lakši suparnik (osvojio Hamburg pobijedivši u finalu Alcaraza), a Berrettini će na Ćorića. Tko će doista nastupiti neće se znati najkasnije do sat vremena prije početka prvog meča, dakle do 14 sati, jer to je “zakonski” rok do kada izbornici moraju prijaviti igrače.

"Neću sad o sastavu, prijavljujemo ga kratko prije meča, baš kao i Talijani", ostao je tajnovit i Martić.

image

Još se ne zna hoće li Sinner igrati protiv Hrvatske

JULIAN FINNEY Afp

Ćorić je protiv Sinnera igrao samo jednom, ove godine na turniru iz serije Masters 1000 u Monte Carlu, gdje je Talijan slavio 6:3, 2:6, 6:3, a s Berrettinijem se još nijednom nije sastao. Gojo nema odigrane mečeve protiv Berrettinija i Musettija. Mektić i Pavić su, pak, Bolellija i Fogninija, koji su nesumnjivo talijanski izbor za dvoboje parova, svladali ove godine u polufinalu turnira Masters 1000 u Rimu (6:3, 7:6). Inače, Bolelli i Fognini su 2015. osvojili Australian Open, u dva su navrata osvojili ATP turnir u Umagu, a posebno je ostao zapamćen ovogodišnji trijumf na Croatia Openu, kada su u finalu spasili osam meč lopti, jer su među ostalim u tie-breaku drugog seta gubili 0:6.

Linker
27. travanj 2024 04:21