RONALD GORSIC Cropix
IMAMO STATUS NOSITELJA

Što slijedi Hrvatskoj? Opet bismo trebali izbjeći najjače, ali prijete Brazil, Danska, Norveška...

Ždrijeb 24. studenog odredit će tko će nam biti suparnik
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 15. rujan 2024. 16:48

Očekivana pobjeda nad Litvom eliminirala je onaj loš scenarij po kojem bi Hrvatska, da je kojim slučajem izgubila, prvi puta nakon više od deset godina ispala iz najvišeg razreda Davis Cupa.

Ovime ipak ostajemo u bliskom kontaktu s najboljim reprezentacijama svijeta te ćemo ponovo igrati kvalifikacije, kao što smo i prošle godine (protiv Austrije u Rijeci) i ove godine (protiv Belgije u Varaždinu).

Tko će nam biti protivnik za dvoboj u veljači bit će poznato tek krajem studenog. Naime, tada će se odigrati finalni turnir Davis Cupa, pa će shodno ishodu tek tada biti poznato i tko će sve uopće sudjelovati u kvalifikacijama naredne godine. Kako god završnica prošla, sigurno je da će, po pravilima, ovogodišnji finalisti biti oslobođeni nastupa u veljači, te izravno ulaze u Top 16 (skupine), baš kao i dvije reprezentacije koje će dobiti pozivnice, a uglavnom su to neke od elitnih selekcija (Španjolska, V. Britanija, Italija...).

Svih ostalih 12 reprezentacija, od ovih koje ovaj tjedan igraju Top 16 u elitnim skupinama, te 12 pobjedničkih reprezentacija iz mečeva Grupe 1 od ovoga vikenda, dakle Hrvatska i još njih 11, čine sudionike kvalifikacija.

Ždrijeb 24. studenog odredit će tko će nam od njih biti suparnik, a dobra je vijest da bismo pri tome opet trebali imati status nositelja, pa bismo trebali izbjeći one najjače protivnike. Hrvatska je u ovaj tjedan ušla kao sedma nacija na Davis Cup renkingu, ali sigurno je da ćemo na ažuriranoj ljestvici izgubiti nekoliko mjesta. Ipak, procjena je kako ne bismo trebali pasti ispod 16. pozicije, što nam jamči da ćemo biti među 12 nositelja za kvalifikacije, oduzmemo li iz Top 16 dvoje finalista i dvije pozivnice.

U teoriji bi to značilo da vjerojatno izbjegavamo, primjerice, Francusku, kao i jako nezgodnu Češku, pa i Srbiju, ali i Italiju, Španjolsku, SAD, Njemačku... ako te reprezentacije uopće budu igrale kvalifikacije, odnosno ne prođu li u finale Davis Cupa ili ne dobiju pozivnice.

S druge strane, kao neugodni potencijalni protivnici zvuče Brazil, Čile, Danska, Norveška, Japan...

Kao i uvijek poželjno je izbjeći daleka putovanja, a još poželjnije biti domaćin, ali s obzirom na to da smo u posljednja četiri eliminacijska dvoboja bili domaćini (Indija, Austrija, Belgija, Litva) teško je očekivati da će nas sreća i opet pomaziti.

Hrvatskoj se pridružili Srbija, Japan, Austrija, Koreja, Norveška...

Poznato je svih 12 reprezentacija koje će, zahvaljujući pobjedama proteklog vikenda u dvobojima Grupe 1, početkom sljedeće godine igrati kvalifikacije glavne skupine Davis Cupa, odnosno boriti se za ulazak u samu elitu ovog natjecanja.

Hrvatska je jedna od njih, nakon što je pomela Litvu sa 4:0 u Varaždinu, a u nedjelju je kompletirano i ostalih 11 dvoboja.

Najveće je iznenađenje pobjeda Danske (bez Runea) u Kazahstanu, Mađarska je (bez Marozsana i Fucsovicsa) preokrenula 1-2 i izbjegla katastrofu u gostima kod skromnog Egipta. BiH je, pak, izgubila dvoboj na Tajvanu porazom veterana Mirze Bašića (33) u odlučujućem, petom meču od Tung-Lina Wua (ATP 318), koji je prvog dana pobijedio i Damira Džumhura (ATP 86).

REZULTATI: SRBIJA (1) - Grčka 3-0, HRVATSKA (2) - Litva 4-0, ŠVEDSKA (3) - Indija 4-0, Kazahstan (4) - DANSKA 1-3, Poljska - J. KOREJA (5), ŠVICARSKA (6) - Peru 4-0, Egipat - MAĐARSKA 2-3, NORVEŠKA - Portugal (8) 3-1, AUSTRIJA (9) - Turska 3-0, TAJVAN - BiH (10) 3-2, IZRAEL (11) - Ukrajina 3-1, JAPAN - Kolumbija (12) 3-1.

*velikim slovima označene reprezentacije koje će igrati kvalifikacije glavne skupine u veljači 2025.

Linker
15. rujan 2024 23:10