Novak Đoković i Srbija neće morati prolaziti kvalifikacije

 OSCAR DEL POZO Afp
PALA JE ODLUKA

Umjesto Rusije - Srbija! Davis Cup izabrao nositelja pozivnice umjesto reprezentacije koja neće nastupiti

Iz vrha natjecanja odlučili su dodijeliti još jednu pozivnicu, o kojoj će biti odlučeno kasnije.
Piše: HINAObjavljeno: 14. ožujak 2022. 09:54

Branitelja naslova Rusiju, isključenu iz ekipnih natjecanja zbog rata u Ukrajini, u rujnu će u završnoj fazi Davis Cupa zamijeniti Srbija, objavila je u ponedjeljak Međunarodna teniska federacija (ITF).

Srbija, izabrana jer je najbolje rangirana momčad od svih polufinalista 2021, plasirat će se u završnu fazu izravno, bez prolaska kroz kvalifikacije.

Što se tiče druge posebne pozivnice za Davis Cup, ona će biti dodijeljena jednoj od 12 nacija koje su eliminirane tijekom kvalifikacijske faze koja se održala 4. i 5. ožujka, precizira ITF, a to su Ekvador, Rumunjska, Finska, Kolumbija, Kanada, Brazil, Slovačka, Mađarska, Norveška, Japan, Češka ili Austrija.

Ta pozvana momčad stoga će se pridružiti Hrvatskoj, finalistu 2021., automatski kvalificiranima Srbiji i Velikoj Britaniji (koja je također dobila pozivnicu), kao i 12 nacija iz kvalifikacijskog kruga odigranog u ožujku - Argentina, Australija, Belgija, Francuska, Njemačka, Italija, Kazahstan, Južna Koreja, Nizozemska, Španjolska, Švedska i Sjedinjene Američke Države.

Ovih 16 momčadi bit će podijeljeni u četiri skupine u četiri grada koja će se tek odrediti kako bi od 14. do 18. rujna odigrali grupnu fazu završne faze izdanja Davis Cupa 2022. godine.

Prva dva iz svake skupine kvalificirat će se za finalni ždrijeb koji će se igrati od 23. do 27. studenog u gradu koji još nije formaliziran, ali bi to mogao biti Abu Dhabi.

U Billie Jean King Cupu, bivšem Fed Cupu,braniteljicu naslova Rusiju zamijenit će Australija, izabrana pod istim uvjetima kao i Srbija.Australija neće sudjelovati u pretkolu 15. i 16. travnja, a njihov protivnik, Slovačka, automatski se kvalificira u finalnu fazu.

Kao i Rusija i iz istih razloga, Bjelorusija je zamijenjena na tablicama Davis Cupa i Billie Jean King Cupa, a Belgija, s kojom se morala susresti u pretkolu ženskog natjecanja, automatski prolazi u završnu fazu, dok je u muškoj konkurenciji to Meksiko, koji se plasirao dalje u Svjetskoj skupini 1.

Linker
07. lipanj 2023 10:45