Borna Ćorić

 Lapresse/Ddp Usa/Profimedia
DAVIS CUP

Veliki trijumf tandema Borna & Borna, Mektić i Pavić završili posao protiv Argentine, blizu smo prolaska!

Hrvatska teniska reprezentacija u Bologni je u trećem meču ostvarila i drugu pobjedu u skupini
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 17. rujan 2022. 20:55

HRVATSKA - ARGENTINA 3:0

GOJO - BAEZ 6:1, 3:6, 6:3

ĆORIĆ - CERUNDOLO 6:4, 7:6 (6)

MEKTIĆ/PAVIĆ - GONZALEZ/ZEBALLOS 6:2, 7:5

---------------------------------------------------

Hrvatski tenisači prvi su put u povijesti svladali Argentinu u Davis Cupu i stigli na korak do plasmana u četvrtfinale, odnosno na završni turnir koji će se od 22. do 27. studenog igrati u Malagi. Borna Gojo je u posljednjem dvoboju skupine A u Bologni donio našoj reprezentaciji prvi bod nadigravši Sebastiana Baeza, a potom je pobjedu Hrvatske zapečatio Borna Ćorić protiv Francisca Cerundola, Zagrepčanin je bio bolji sa 6:4, 7:6 (6). Posao su dovršili Nikola Mektić i Mate Pavić, koji su u igri parova sa 6-2, 7-5 bili bolji od Maxima Gonzaleza i Horacija Zeballosa.

Hrvatska, međutim, još uvijek nije u četvrtfinalu jer joj u nedjelju treba pomoć domaćina Italije, koja igra protiv Švedske. - Čuo sam neposredno prije dvoboja da imamo omjer 0-4 protiv Argentine. Zato sam jako ponosan na ovaj uspjeh, velika je stvar pobijediti s 3-0 tako jaku momčad. Sada navijamo da naši talijanski prijatelji ostvare koju pobjedu u nedjelju i da prođemo dalje - rekao je hrvatski izbornik Vedran Martić.

image

Nikola Mektić i Mate Pavić

LAPRESSE/DDP USA/PROFIMEDIA Lapresse/Ddp Usa/Profimedia

Što se tiče Hrvatske, nije bilo nimalo upitno da će na prvoj ploči u subotu igrati Borna Ćorić, dok je argentinski izbornik Guillermo Coria ipak kalkulirao. Protiv Švedske je broj 1 bio argentinski prvi reket Diego Schwartzman (ATP 17), ali on je protiv Mikaela Ymera uhvatio samo četiri gema, pa je Coria protiv Talijana u vatru poslao Francisca Cerundola (ATP 27). On je ozbiljno namučio Jannika Sinnera što mu je donijelo i "ulaznicu" za meč protiv Ćorića.

Cerundolo (24) je posljednjih mjeseci napravio veliki iskorak. Ušao je u godinu kao 127. igrač svijeta, a onda je nanizao naslov na ATP challengeru u Santa Cruzu, četvrtfinale Buenos Airesa, polufinale Rio de Janeira i kao šlag na tortu prvog dijela sezone polufinale ATP Masters 1000 turnira u Miamiju. U srpnju je u Bastadu osvojio prvi naslov u karijeri, pobijedivši u finalu reprezentativnog kolegu Baeza, a na to je dodao i polufinale Hamburga. Ipak, i on je poput Baeza posljednjih tjedana u silaznoj putanji. Nanizao je poraze u 1. kolu Montreala, Cincinnatija i US Opena, kao i spomenuti poraz od Sinnera u Bologni.

O Ćorićevoj, pak, sezoni sve znamo. Vraćao se malim koracima nakon jednogodišnje stanke zbog ozljede i operacije ramena, a onda je došao Masters 1000 turnir u Cincinnatiju koji je odigrao kao u transu. Kao 152. igrač svijeta spojio je pet pobjeda nad igračima iz Top 20, uključujući Rafaela Nadala, i došao do najvećeg trofeja u karijeri. Premda se na US Openu nije naigrao (ispao u 2. kolu), zbog recentne je forme u subotnji meč protiv susjeda na ATP ljestvici (Borna je na 26. mjestu) svakako ušao kao favorit.

Tako se i postavio i već u prvom gemu napravio break. Ispustio je tu prednost u šestom gemu, ali je odmah potom još jednom oduzeo servis Cerundolu, i to bez izgubljenog poena, nakon čega je mirno priveo set kraju.

U prva dva servis-gema argentinskog tenisača u drugom setu Ćorić je imao čak šest break-lopti, ali nijednu nije uspio iskoristiti. No, nije ga to poljuljalo, nastavio je raditi pritisak na Cerundolov servis i u petom ga je gemu napokon slomio. To mu, međutim, kao ni u prvom setu nije bilo dovoljno. Uzvratio mu je Argentinac i izjednačio na 4:4, a odluka je na kraju pala u tie-breaku. Imao je tu Cerundolo prednost 5:3 i laganu loptu za 6:3, ali poslao ju je izvan terena. Vratilo je tu u igru Bornu koji je u konačnici iskoristio drugu meč-loptu i osigurao Hrvatskoj prvu pobjedu u petom međusobnom dvoboju protiv Argentine.

Gojo: Promijenio sam cijelu igru

image
Oscar Del Pozo/afp/profimedia

Borna Gojo blistao je u prvom meču protiv Argentine, nakon nepuna dva sata igre svladao je Sebastiana Baeza (ATP 37) sa 6:1, 3:6, 6:3. Bio je to Borna u onom lanjskom izdanju kada je u Davis Cupu nanizao tri pobjede protiv Top 100 suparnika, Alexeija Popyrina, Lorenza Sonega i Dušana Lajovića, a u finalu je ozbiljno namučio i tada petog igrača svijeta Andreja Rubljova.

Nije Gojo na ovogodišnjem kvalifikacijskom turniru u Bologni krenuo u takvom ritmu. U prva dva meča, protiv Talijana Lorenza Musettija i Šveđanina Eliasa Ymera, nije uspio osvojiti ni set i žalio se da mu je ekstremno teško priviknuti se na sporu podlogu. U takvoj situaciji ne bi bilo nelogično da je Vedran Martić protiv Argentine odlučio dati priliku Nini Serdarušiću, ali hrvatski izbornik je vjerovao Goji i bio je to pun pogodak.

"Promijenio sam cijelu igru kako bih se prilagodio uvjetima. Treba biti potpuno fit za izdržati takav ritam, ali ispalo je dobro i napokon sam donio bod ekipi", rekao je Gojo odmah nakon meča.

Sebastian Baez bio je dobra prilika za Hrvatsku. Istina je da je 21-godišnjak iz Buenos Airesa sjajno otvorio sezonu, igrao je finale u Santiagu, pa osvojio naslov u Estorilu gdje je putem pobijedio i Marina Čilića, potom dogurao i do finala Bastada. No, nakon toga su mu kola krenula nizbrdo, pa od sredine srpnja nije ostvario nijednu pobjedu. Ispao je na prvoj prepreci u Hamburgu, Umagu, Washingtonu, Montrealu, Cincinnatiju i na US Open. I ovdje u Bologni je poražen od Eliasa Ymera i Mattea Berrettinija, ali izbornik Guillermo Coria mu je odlučio pružiti još jednu šansu.

Nije mu se to, ipak, isplatilo jer Gojo je dominirao od početka meča. Splićanin je već u drugom gemu iskoristio prvu break-loptu, a kasnije je još jednom oduzeo servis suparniku i projurio kroz prvi set. Borna je sjajno servirao u toj dionici, ispalio je četiri asa i izgubio samo tri poena na svome servisu.

Nije, međutim, nastavio u istom ritmu i u drugom setu. U petom gemu nije iskoristio break-loptu, a onda je u osmom prvi put i sam upao u probleme na servisu. Spasio je prvu break-loptu, ali onda je dvije lagane loptice poslao u mrežu i praktički poklonio Baezu gem i vratio ga u meč.

Takav je rasplet drugog seta očito malo uzdrmao Bornu, pa je na startu trećeg Baez došao do tri vezane break-lopte, kasnije i do još jedne, ali uspio se naš tenisač iščupati iz toga. A kad se izvukao iz te krize, ponovno je uzletio, oduzeo servis suparniku i poveo s 3:0. Otvorio si je time put prema pobjedi, ali si je odlučio još malo zakomplicirati život.

Slično kao i u prethodnom setu, u petom je gemu izgubio servis nakon pada koncentracije i serije netipičnih pogrešaka. No, na njegovu sreću, i Baez je griješio u serijama i već u sljedećem gemu omogućio Splićaninu da dođe do novog breaka. Novog pada više nije bilo, Gojo je uspješno okončao posao i donio Hrvatskoj bod, te nanio Baezu deseti poraz u nizu."Jako je teško bilo sačuvati živce i zaključiti meč, ali to je tenis, i to ga čini zabavnim. Bilo je slađe dobiti na ovakav način", istaknuo je Borna.

Linker
17. travanj 2024 00:12