OSCAR DEL POZO Afp
MEČ SVIH MEČEVA

‘Veliko je rivalstvo između nas‘! Novak Đoković posebno nahvalio jednog Hrvata: ‘Bio je impresivan‘

Najbolji svjetski tenisač biranim je riječima govorio o hrvatskim kolegama uoči sutrašnjeg dvoboja
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 02. prosinac 2021. 16:30

Najbolji svjetski tenisač Novak Đoković radio je prekovremeno u srijedu. Dvaput je izlazio na teren Madrid Arene i donio Srbiji presudna dva boda za trijumf protiv Kazahstana i plasman u polufinale Davis Cupa. Najprije je došao do 18. uzastopne pobjede u singlu u ovom natjecanju, nadigravši Aleksandra Bublika, a potom je u paru s Nikolom Ćaćićem svladao Golubjeva i Nedovjesova za konačnih 2:1. Prema hotelu je krenuo iza ponoći, nakon što je odradio i medijske obveze, ali kao što to često ponavlja, za reprezentaciju mu ništa nije teško.

Dodatni pritisak

- I ranije sam govorio da su mi prioriteti Grand Slam turniri i igranje za reprezentaciju. To su dva najvažnija cilja koja imam tijekom cijele godine. Velika mi je motivacija i inspiracija biti dio momčadi i sve dok sam zdrav, bit ću tu. Trudit ću se uvijek biti na raspolaganju ekipi, jer momčadska natjecanja u ovom individualnom sportu u meni bude najljepše emocije. Posebno Davis Cup koji ima povijesni značaj. Jako sam motiviran igrati za Srbiju - istaknuo je Đoković poslije pobjede protiv Kazahstana.

image
OSCAR BARROSO Dppi Via Afp

Okrenuo se potom i sutrašnjem dvoboju protiv Hrvatske s kojom ima dobra iskustva. U četvrtfinalu 2010. u Splitu je pobijedio Ivana Ljubičića i Marina Čilića, a pet godina kasnije u osmini finala igranoj u Kraljevu nadigrao je Matu Delića, te u paru s Nenadom Zimonjićem bio bolji od Marina Draganje i Franka Škugora. U oba navrata Srbija je prošla dalje.

- Rivalstvo između naših reprezentacija je veliko, ipak smo susjedi. Uvijek je to neki dodatni pritisak, motiv, očekivanje, obje zemlje žele tu pobjedu. Ali, bez obzira na to što se dogodi na terenu, ono što je lijepo, bitno i šalje pozitivnu poruku jest da između nas postoji poštovanje i prijateljstvo na terenu i izvan njega. Siguran sam da će obje momčadi dati sve za pobjedu jer za obje reprezentacije ovi mečevi imaju poseban značaj - rekao je prvi svjetski reket.

image
OSCAR DEL POZO Afp

I za njega je, naravno, najveće iznenađenje u hrvatskom dresu Borna Gojo.

- To su sve sjajni dečki, Čilića dobro znam, vodili smo velike bitke godinama. Borna Gojo je jedno od velikih iznenađenja Davis Cupa, pobijedio je u oba meča, a ono protiv Sonega u Italiji je bilo jako impresivno. Mlad je, ima sjajan servis, odlično igra. I, naravno, tu je i najbolji par na svijetu, Mektić i Pavić pobjeđuju u većini mečeva koje igraju.

Polufinale je velika stvar

Za većinu analitičara Srbija je favorit, ali Đoković se nije dao uhvatiti u tu zamku.

- Idemo vidjeti što će se dogoditi. Nadam se da ćemo dobiti taj prvi singl, ali sve je otvoreno. Dobili smo dan za odmor između četvrtfinala i polufinala. I kada niste na terenu, emotivno ste tu, navijate, podržavate sunarodnjake, stvarno je to velika razlika u odnosu na turnire. I zato je lijepo kada imate dan više da se odmorite i da skupite energiju. Imamo dobru kemiju u momčadi, možemo pobijediti i to nam je cilj. Jako smo motivirani.

Već je i ovaj plasman u polufinale, smatra Novak, velika stvar za ovu ekipu.

- Naravno da meni osobno to puno znači, ali i svima od nas jer smo relativno mlada momčad. Pored mene su momci koji trebaju preuzeti štafetu u budućnosti i voditi ovu reprezentaciju. Viktor Troicki se umirovio kao igrač, a sada je izbornik. Dakle, događa se puno promjena. Trudimo se pronaći pravu ekipu koja će predstavljati našu zemlju u godinama koje dolaze. A dokle god mogu doprinijeti na pozitivan način, i ja ću biti ovdje - zaključio je Đoković.

Izbornik Viktor Troicki: Nadam se da ćemo nastaviti pobjednički niz protiv Hrvatske

Srpski izbornik Viktor Troicki kratko je komentirao predstojeći okršaj protiv Hrvatske.

- Radujem se polufinalu. Igramo protiv dobro poznatog protivnika, protiv susjeda. Dvaput smo igrali protiv njih, dvije pobjede su tu, nadam se da ćemo nastaviti pobjednički niz - rekao je Troicki i osvrnuo se na najboljeg tenisača svijeta koji je još jednom izvukao Srbiju i donio joj pobjedu.

- Za Novaka više ne znam što reći. Nevjerojatno je koliko nam pomaže i koliko nam znači, ne samo sada, već godinama. Noksa, hvala ti, dižeš ove momke, svima daješ energiju. Pod velikim je stresom izašao na teren kod 0:1 i uspio to izvući, dobiti meč u singlu, a onda i u paru. (vb)

Linker
16. travanj 2024 03:35