Borna Gojo

 TOM DUBRAVEC Cropix
VELIKI OKRŠAJ NA GRIPAMA

VIDEO: Dodig i Pavić pali junački, Gojo slavi pobjedu karijere, Prižmić nije uspio napraviti iznenađenje

Pomlađena hrvatska reprezentacija nije u dvoboju parova uspjela napraviti veliki preokret protiv SAD-a
Piše: Hina/SNObjavljeno: 13. rujan 2023. 22:05

HRVATSKA - SAD 1-2

Dino Prižmić - Mackenzie McDonald 4-6, 2-6

Borna Gojo - Frances Tiafoe 6-4, 7-6 (6)

Ivan Dodig/Mate Pavić - Austin Krajicek/Rajeev Ram

Ivan Dodig/Mate Pavić - Austin Krajicek/Rajeev Ram 6-7 (5), 7-6 (3), 2-6

Pobijedivši Ivana Dodiga i Matu Pavića sa 7-6 (5), 6-7 (3), 6-2 Austin Krajicek i Rajeev Ram donijeli su ukupnu pobjedu američkoj reprezentaciji u meču skupine D završnice Davis Cupa, koji je odigran u srijedu na splitskim Gripama.

image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix

Sudar četvorice vrhunskih igrača parova bio je upravo takav, a pobjednik je odlučen u nekoliko poena. Bio je to meč bez ijedne prilike za ‘break‘ u prva dva seta pa je odluka ostavljena za 13. gem. Dodig i Pavić su imali 4-2 u ‘tie-breaku‘ prvog seta, ali su od sljedećih šest poena osvojili samo jedan i tako izgubili prvu dionicu.

U drugom setu nisu ponovili istu pogrešku, jer su prednost od 4-2, nakon promjene strana pretvorili u tri set-lopte (6-3). Dovoljna im je bila samo jedna, kad je nakon odličnog Dodigovog reterna Pavić završio poen neobranjivim volejem i odveo meč u odlučujući set.

Nakon više od dva sata igre vidjeli smo i prvi ‘break‘ napravili su ga Krajicek i Ram, kad su na servis Ivana Dodiga došli do 0-40 i iskoristili treću ‘break‘-loptu za vodstvo 3-1. Amerikanci su to ponovili i četiri gema poslije te su nakon dva sata i 23 minute borbe donijeli pobjedu svojoj reprezentaciji.

Hrvatska tako u šestom dvoboju prvi put nije uspjela pobijediti reprezentaciju SAD-a pa je sada omjer u Davis Cup mečevima 5-1 za naše tenisače, a Ivan Dodig i Mate Pavić, nažalost, nisu skinuli "urok" sa svojeg reprezentativnog partnerstva jer su poraženi i u petom nastupu.

Nakon mečeva prvog kola SAD i Nizozemska su vodeće na ljestvici skupine D s učinkom 1-0, a Hrvatska i Finska imaju po jedan poraz.

Amerikance već u četvrtak (15 sati) čeka dvoboj protiv Nizozemske, dok će hrvatska reprezentacija u petak (15 sati) igrati protiv Finske.

Gojo ponovno heroj

Još jednom sjajnom izvedbom u reprezentativnom dresu, Borna Gojo je došao do najveće pobjede u karijeri svladavši 11. tenisača svijeta Francesa Tiafoea sa 6-4, 7-6 (6) za 97 minuta i tako vratio Hrvatsku u igru za pobjedu protiv američke Davis Cup reprezentacije u dvoboju skupine D na splitskim Gripama.

Najbolje rangirani hrvatski tenisač u ovom sastavu odlično je ušao u meč, sigurno osvajao gemove na početnom udarcu i prijetio kad je Tiafoe servirao. Do ‘breaka‘ je stigao u najboljem mogućem trenutku, kod vodstva 5-4, kad je Amerikanac servirao za produžetak prvog seta.

image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix

Tiafoe je u drugom setu postao opasniji na reternima i u petom gemu došao do prve prilike za ‘break‘. Međutim, Gojo je odgovorio asom i potom zaključio gem za vodstvo 3-2. Kod vodstva 4-3, Borna je došao do 0-30, ali je Tiafoe uspio izvući nizom od četiri poena. Igrači na servisu su dominantno osvajali preostale gemove pa je ishod drugog seta odlučen u ‘tie-breaku‘.

Gojo ga je otvorio na najbolji mogući način, osvojivši prva tri poena, od čega su dva bila na servis Tiafoea. No, Amerikanac je odmah "izbrisao" zaostatak osvojivši sljedeća dva poena na Gojinom početnom udarcu, da pogreškom Tiafoe hrvatski tenisač na promjenu strana otišao s novim ‘mini-breakom‘ (4-2). S dva asa u nizu Borna je poveo 6-3 i izborio tri meč-lopte. Prvu je Tiafoe spasio asom, a na drugu Gojo nije uspio retern poslati u teren. Na treću je, nažalost, napravio dvostruku pogrešku i vratio Tiafoea u meč. Za četvrtu meč-loptu Borna je odigrao odličan napad i volejem završio poen za 7-6. Sljedeći Gojin poen bio je prezahtjevan za Amerikanca koji je na oduševljenje hrvatskih navijača poslao loptu u mrežu.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Kao što je to bio slučaj i prvog dana u dvoboju Nizozemske i Finske, pobjednika meča Hrvatska - SAD odredit će ishod dvoboja parova, a taj će biti na najvišoj mogućoj razini, jer će s jedne strane mreže biti Ivan Dodig i Mate Pavić, a s druge Austin Krajicek i Rajeev Ram.


Prižmić: Dao sam sve od sebe, ali protivnik je bio predobar i prebrz

Dino Prižmić nije uspio debitantski nastup za reprezentaciju u Davis Cupu pretvoriti u svoju prvu pobjedu pred domaćim navijačima na splitskim Gripama, ali mu poraz 6-4, 6-2 od Mackenzieja McDonalda, 39. tenisača s pojedinačne ATP ljestvice, može poslužiti kao sjajna lekcija za sve buduće nastupe, ne samo u reprezentaciji, već i na ATP Touru.

image

Dino Prižmić

TOM DUBRAVEC Cropix

Na prilično sporoj tvrdoj podlozi u dvoranskim uvjetima, američki tenisač je uspješno razotkrio Prižmićeve slabosti za ravnopravnu borbu na ovoj razini i nakon ravnopravnijeg prvog seta, u drugom lakoćom došao do pobjede.

image

Mackenzie McDonald

TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix

Početna dva izgubljena gema možemo pripisati razumljivoj nervozi u prvom reprezentativnom nastupu, ali je Prižmić nakon toga vrlo brzo postao ravnopravan suparnik i osvojio sljedeća dva gema. Šteta je što u sljedećem gemu nije iskoristio prednost od 30-0 na servisu. Upravo servis je bio jedan od elemenata koji nisu bili dovoljno kvalitetni u Prižmićevoj igri da bi mogao parirati rastrčanom i preciznom 28-godišnjem Amerikancu.

Novostečenu prednost je McDonald bez većih problema pretvorio u osvajanje prvog seta, za što mu je bilo potrebno 56 minuta.

Nažalost, u drugom setu je kvalitativna razlika došla još više do izražaja. McDonaldovi snažniji servisi i snažniji udarci donijeli su Amerikancu niz od četiri gema kojim je poveo 5-1 i bez poteškoća priveo meč kraju nakon 96 minuta.

image
TOM DUBRAVEC Cropix
image
TOM DUBRAVEC Cropix

S tek nešto više od 50% osvojenih poena nakon prvog servisa (32/61) Prižmić nije mogao ozbiljnije ugroziti iskusnijeg suparnika koji je odigrao na vrlo dobroj razini, bez nepotrebnih pogrešaka i s dovljnom količinom rizika u svojim udarcima. Amerikančeva prednost 24-14 u izravnim poenima kompenzirala je nešto veći broj neiznuđenih pogrešaka (28-17), a presudio je gotovo dvostruko veći broj poena osvojenih na reternu (34-18).

Iako nije odigrao meč za pamćenje, Dino Prižmić ne treba i ne smije biti razočaran svojim debijem u Davis Cupu. Već za dva dana protiv Finske, s lekcijom koju je naučio danas, može biti ravnoparavan suparnik Ottu Virtanenu.

"Ovo je možda bio moj najveći meč u karijeri. Dao sve od sve od sebe, ali protivnik je bio predobar. Pogledat ćemo meč večeras, vidjeti u kojim stvarima mogu biti bolji, na čemu moram raditi. Neke sam poene sigurno mogao bolje odigrati. U srijedu je novi meč", izjavio je 18-godišnji Splićanin na konferenciji za medije nakon dvoboja.

U prvom setu se Prižmić 56 minuta gotovo ravnopravno borio sa značajno iskusnijim igračem, na podlozi koja juniorskom pobjedniku Roland Garrosa nije išla u prilog.

"U prvom setu sam igrao malo agresivnije nego u drugom. On je odigrao neke odlične poene na mom servisu i tu je prelomio meč. Podloga je doista brza i njegovi udarci su bili prebrzi za mene. Na Challengerima igrači ne igraju ovako brzo. To je najveća razlika", istaknuo je Prižmić.

No, ovaj će poraz Prižmić brzo zaboraviti, odnosno iskoristiti ga za svoj sljedeći nastup u kojem ga najvjerojatnije čeka 22-godišnji Finac Otto Virtanen (ATP - 125.).

"Gledao sam ga, znam da servira jako dobro. Kad krene izmjena sklon je pogreškama, ali to se može okrenuti. Mislim da u preostalim mečevima može pobijediti svatko svakoga. Trebam svaki meč shvatiti užasno ozbiljno. Protivnici su jako dobri, a ja ću probati odigrati najbolje što mogu. Mislim da ću ući u sljedeći meč s puno više iskustva", poručio je Prižmić i pozvao gledatelje da dođu podržati reprezentaciju u nastojanju da se domogne jednog od prva dva mjesta koja vode u Malagu.

"Zahvalni smo svakoj osobi koja je došla. Svaka podrška nam je potreban i zahvalni smo na tome."

Mackenzie McDonald je bio prilično impresioniran onime što je vidio od svog suparnika.

"Prvo sam primjetio da sam deset godina stariji od njega, što me malo šokiralo. Znao sam da je osvojio Roland Garros. Vrlo dobro se kreće, dobar je s obje strane. Možda mu nedostaje malo više agresivnosti, sudrćan je u dolascima na mrežu. Nije bilo lako, pogotovo u prvom setu koji je bio prilično izjednačen", rekao je 28-godišnji Amerikanac koji je opravdao povjerenje koje mu je ukazao Bob Bryan.

"Prilično sam sretan kako sam igrao. Mislim da sam odradio dobar posao i sretan sam što sam pomogao momčadi."

Za podlogu na Gripama je rekao da nije pretjerano brza.

"Svakako je sporija od terena na kojima smo igrali na američkoj turneji. No, mislim da je brža od nekih na europskim dvoranskim turnirima, recimo od one Baselu. Mislim da svima daje priliku."

Davis Cup - rezultati

SKUPINA A (Bologna):

Kanada - Italija 3-0
Alexis Galarneau (Kan) - Lorenzo Sonego (Ita) 7-6 (8), 6-4
Gabriel Diallo (Kan) - Lorenzo Musetti (Ita) 7-5, 6-4
Alexis Galarneau/Vasek Pospisil (Kan) - Simone Bolelli/Matteo Arnaldi (Ita) 6-7 (4), 6-4, 7-6 (3)

Poredak: Čile 1-0, Kanada 1-0, Italija 0-1, Švedska 0-1

SKUPINA B (Manchester)

Australija - Velika Britanija 1-2
Thanasi Kokkinakis (Aus) - Jack Draper (VB) 7-6 (8), 3-6, 6-7 (4)
Alex De Minaur (Aus) - Dan Evans (VB) 1-6, 6-2, 4-6
Matthew Ebden/Max Purcell (Aus) - Dan Evans/Neal Skupski (VB) 7-6 (5), 6-4

Poredak: Francuska 1-0, V.Britanije 1-0, Australija 0-1, Švicarska 0-1

SKUPINA C (Valencia)

Španjolska - Češka 0-3
Zapata Miralles (Špa) - Tomas Machac (Češ) 4-6, 4-6
Alejandro Davidovich Fokina (Špa) - Jiri Lehecka (Češ) 6-7 (5), 5-7
Alejandro Davidovich Fokina/Marcel Granollers (Špa) - Jakub Mensik / Adam Pavlasek (Češ) 7-5, 6-7 (6), 4-6

Poredak: Srbija 1-0, Češka 1-0, Južna Koreja 0-1, Španjolska 0-1

SKUPINA D (Split)

HRVATSKA - SAD 1-2
Dino Prizmić (HRV) - Mackenzie McDonald (SAD) 4-6, 2-6
Borna Gojo (HRV) - Frances Tiafoe (SAD) 6-4, 7-6 (6)
Ivan Dodig/Mate Pavić (HRV) - Austin Krajicek/Rajeev Ram (SAD) 6-7 (5), 7-6 (3), 2-6

Poredak: Nizozemska 1-0, SAD 1-0, Hrvatska 0-1, Finska 0-1

Linker
03. svibanj 2024 02:17