Frances Tiafoe

 TOM DUBRAVEC/CROPIX
MINUTA LUDILA

VIDEO: Tiafoe poludio u Splitu, uništio reket i bacio ga u sudački stolac pa izgubio zbog kaznenog poena

Pobjeda Nizozemske ima posljedice, i to nepovoljne za hrvatsku reprezentaciju
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 14. rujan 2023. 22:05

Reprezentacija Nizozemske iznenadila je SAD trećeg dana natjecanja u splitskoj skupini Davis Cupa. Štoviše, ne samo da su pobijedili u dvoboju, već su do trijumfa stigli već nakon dva pojedinačna meča.

Botic van de Zandschulp (ATP 68) na startu je svladao Tommyja Paula (ATP 13), koji se nije proslavio kao zamjena za pobjednika nad našim Prižmićem dan ranije, Mackenzija McDonalda, dok je pobjednički bod u sudaru najboljih tenisača obiju reprezentacija "tulipanima" donio Tallon Griekspoor (ATP 24) svladavši Francesa Tiafoea (ATP 11).

Taj drugi meč imao je i posebno dramatičan završetak budući da je zaključen kaznenim poenom za Amerikanca. Naime, kod 5:2 za Griekspoora u tie-breaku trećeg seta, na Nizozemčev je servis linijski sudac zvao aut, ali je video-provjera pokazala da je loptica bila dobra, na liniji. Glavni sudac Richard Haigh zato je dosudio - as, odnosno poen Griekspooru za 6:2, što je izazvalo Tiafovljev bijes. Amerikanac je smatrao da treba ponoviti servis, budući da ga je uzvik linijskog suca poremetio na reternu, odnosno da zbog uzvika nije ni odigrao pravi retern već je odustao od udarca. Međutim, glavni je sudac ostao pri svojoj odluci bez obzira na raspravu i američke argumente, koji su, doduše, bili valjani. Jer u posve identičnoj situaciji dan ranije u Splitu, sudac je dosudio ponavljanje servisa... Klasična priča o neujednačenim kriterijima.

Kako god, Tiafoe je od frustracije razbio reket o pod pa ga još bacio u sudački stolac. Iako to nije bilo nikakvo snažno, niti "ciljano" bacanje prema sucu, bilo je dovoljno da dobije drugu opomenu (jednu je dobio ranije u meču), što je automatski značilo i kazneni poen, što je bio i pobjednički, sedmi poen u tie-breaku za Griekspoora, odnosno izravan kraj meča.

POGLEDAJTE POTEZ AMERIKANCA

- Kraj meča stvarno je bio nesretan. Mnogo toga se dogodilo nakon te odluke kod 5:2. Bio sam vrlo emotivan, uvijek želim pobijediti kad igram za svoju državu. Slomio sam reket, a zaboravio sam da sam već imao opomenu i to je bio kraj meča - izjavio je Tiafoe, koji je poražen i u svom četvrtom nastupu u Hrvatskoj (dva poraza, od Čilića i Ćorića, ima iz polufinala 2018. u Zadru, uz onaj od Goje u srijedu).

Ova pobjeda Nizozemske ima posljedice, i to nepovoljne za našu reprezentaciju. Naime, Nizozemci sada imaju već dvije pobjede, Amerikanci bi drugu trebali dohvatiti protiv Finske u subotu, pa bi se, uz naše dvije pobjede (Finska, Nizozemska), mogao zatvoriti krug od tri reprezentacije s omjerom 2:1.

U tom slučaju kriteriji za poredak redom su sljedeći: meč-količnik (bolji postotak ukupno dobivenih mečeva, singl i parovi), pa set-količnik, a na koncu može presuditi i gem-količnik, odnosno tko će imati više osvojenih gemova. Zato će našim tenisačima, osim pobjeda važno biti u svakom meču pobijediti i što uvjerljivije, za slučaj da dođe do “prebrojavanja”...

Linker
03. svibanj 2024 20:20