CROPIX
SPEKTAKULARAN OKRŠAJ NA TRIBINAMA

ZA NJIH KAŽU DA SU NAJLUĐI U SVIJETU, E PA DOBRODOŠLI U HRVATSKU 'Uzeli smo kredit da bismo došli u Zagreb, a u Areni ćemo biti glasniji od vas'

VESELI GAUČI Skupina temperamentnih argentinskih navijača pokazala je i dan prije prvih mečeva da će ozračje na finalu Davis Cupa biti vrlo vatreno
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 25. studeni 2016. 13:33

Atmosfera u Areni Zagreb na Davis Cupu bit će, nesumnjivo, vatrena. Dvorana će biti puna, barem ako je suditi po rasprodanim ulaznicama, a to znači da će na tribinama biti 12-13 tisuća hrvatskih navijača i oko dvije tisuće Argentinaca, ali ono što su Južnoamerikanci pokazali već dan uoči mečeva sugerira da će ih biti teško nadglasati makar bili brojčano nadjačani.

Argentinci su već na ždrijebu napravili pravu navijačku atmosferu. Veseli Gauči odjeveni u uobičajene plavo-bijele prugaste dresove, “naoružani” zastavama, transparentima, bubnjevima i pjesmom te uz skakanje i plesanje došli su pozdraviti Del Potra i ostale svoje junake .

Aranžman za 1.000 $

- Stigli smo u srijedu u Zagreb, samo zbog finala - rekao je Javier (41) iz Buenos Airesa, jedan iz skupine od oko 40-ak navijača koji su ispred Koncertne dvorana Vatroslav Lisinski napravili mali argentinski koncert.

- Bit ćemo jako glasni u dvorani, vjerujem da će naših navijača biti preko 3.000, neki iz Argentine, neki iz SAD-a, neki iz Europe. Veliki sam sportski navijač, putujem zbog tenisa jako puno, ali i zbog nogometa. Pratio sam Davis Cup reprezentaciju kada smo igrali u Miamiju, Pragu, bio sam i na našem zadnjem finalu u Sevilli prije pet godina, ali i kada smo igrali kod kuće u Mar de Plati 2008. Sva smo finala izgubili, ali vjerujem da ćemo sada zato dobiti - nada se Javier.

Lijepo je ići tako po svijetu zbog svoje reprezentacije, ali nije to ni jeftino...

- Smješteni smo u hotelu četiri dana, a uz avionsku kartu, koštalo je negdje oko 1.000 dolara. Nije toliko puno. Došli smo nas trojica prijatelja, bez žena, to ćemo naći ovdje, haha.

Prijatelj s kojim je doputovao je Marcelo (51), a on je pak iz Rosarija, rodnog grada Lea Messija, pa se pitanje nametnulo samo po sebi - Messi ili Maradona?

- Obojica su fenomenalni igrači, ali možda ipak Maradona. Čuli smo da i on dolazi u Zagreb, sjajno.

Dok su dva majstora lupala po bubnjevima, a ostalih ih pratili pjesmom čekajući da se pojave Del Potro i društvo, među argentinskim navijačima mogao se čuti i hrvatski jezik...

- Smatram se Argentinkom, ali su mi roditelji Hrvati, pa su me učili hrvatski - kaže Dunja Puhez dok ponosno pokazuje argentinski dres na kojem je ispisano njezino ime.

- Roditelji su poslije Drugog svjetskog rata otišli iz Slavonije u Argentinu. Nisu se prije znali, već su se tek u Argentini upoznali i tamo vjenčali. Ja sam rođena i odrasla tamo, kao i sada mojih dvoje djece - govori “njihova” Dunja na jako dobro hrvatskom.

I Hrvati kupovali karte

- Udana sam za Argentinca, bila sam već ranije nekoliko puta u Hrvatskoj, a sada sam došla da vas pobijedimo! Ja navijam za Argentinu, kao i sada u ovom finalu, ali kada ne igrate protiv nas, onda sam za Hrvatsku. Vi već imate jedan Davis Cup, ali što će vam, mi ga više želimo jer nemamo nijedan - kroz smijeh govori Dunja, koja je stigla iz Buenos Airesa u osmeročlanoj skupini, zajedno s dva sina, bratom, šogoricom, nećakom, sinovom djevojkom Argentinkom...

- Stigli smo već u ponedjeljak u Zagreb, obišli smo sve po centru, Trg, uspinjaču... Uzeli smo kredit da bismo došli, za put, za smještaj, unajmili smo apartman u centru blizu Jelačićeva trga za 300 dolara. Ali to je za dvije osobe, još smo tri takva uzeli. Ja ne putujem s Davis Cup reprezentacijom, ali sada sam došla jer je u Hrvatskoj i jer je finale.

Za ulaznice se pak djelomično pobrinuo sin.

- Najmlađi sin igra tenis, pa je on dobio tri ulaznice u svom klubu, a mi smo ih ostali kupili. Za ovu skupinu navijača koja uvijek ide na Davis Cup i na gostovanja, za njih savez čuva karte. A oni koji nisu mogli dobiti tako, tražili su nekoga iz Hrvatske da im kupi i neki su uspjeli i tako nabaviti.

Veseli argentinski navijači već su se dobro zagrijali za spektakl u Areni.

OVAJ SADRŽAJ VAM OMOGUĆAVA VARTEKS

Linker
02. svibanj 2024 13:02