Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
NA NOGE AMERIKANCIMA

DODIG UOČI TEŠKOG GOSTOVANJA 'Ljubičić i Ančić su pokazali da se može protiv braće Bryan'

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 13. srpanj 2016. 12:05

Hrvatska reprezentacija odradila je prve treninge u kompleksu Tualatin Hills u Beavertonu pokraj Portlanda, gdje će od petka do nedjelje igrati protiv SAD-a u četvrtfinalu Svjetske skupine Davis Cupa. Bit će ovo ukupno četvrti okršaj ovih dviju reprezentacija (Hrvatska vodi 3-0) te drugi na američkom tlu nakon što je 2005. u susretu prvog kola Hrvatska pobijedila 3:2.


Znamo što nas čeka

Tada se igralo na betonskoj podlozi na otvorenom, kao što će biti i ovaj put. Kakvi uvjeti očekuju igrače u jednom je trenutku pojasnio Marin Čilić rekavši da se radi o “podlozi koja je sasvim nalik onoj na turniru u Indian Wellsu, samo što je nadmorska visina niža”. Na pitanje koliko se slaže s takvim viđenjem Ivan Dodig je odgovorio:

- Mislim da je to dobra procjena, tereni su što se tiče brzine, baš kao oni u Indian Wellsu. Lopta kroz zrak ide malo sporije, ali, sve u svemu, uvjeti su jako slični onima u Indian Wellsu, a igrališta su im identična. Znači, znamo što nas očekuje. Tek smo došli, tek je prvi trening iza nas i trebat će nam još koji dan da dođemo u optimalnu situaciju, ali možemo biti zadovoljni. Ni temperatura nije visoka.

Hrvatska reprezentacija u Portland je po lokalnom vremenu stigla u nedjelju navečer, a gotovo svi članovi reprezentacije prve su noći odspavali malo jer su se zbog vremenske razlike budili između 4 i 5. Koliko to može biti problem?

- Sigurno da se nije lako brzo prilagoditi na vremensku razliku, pogotovo ovdje gdje je devet sati razlike u odnosu na Hrvatsku. Sve je suprotno nego kod nas: idemo na spavanje kad bismo kod kuće ustajali. No, svi smo na toj razini dosta godina, spremni smo za to i ne treba paničariti. Svjesni smo da nam trebaju dva-tri dana da se prilagodimo, dobro je što smo došli već u nedjelju i do petka će sve biti u redu.


Braća nisu kao nekad

U subotnjem okršaju parova Hrvatsku čeka sjajan dvojac Bob i Mike Bryan, koji je već više od desetljeća na vrhu ili u vrhu u toj konkurenciji u svijetu. Kako ih se može pobijediti?

- Oni imaju jako dobar skor, negdje sam pročitao da u Davis Cupu imaju omjer 24-4. Znači, ne gube često. No, jedan od tih poraza bio je protiv Ančića i Ljubičića u Carsonu, a ja se nadam da ih i sad možemo pobijediti. Neće biti lako, oni računaju na taj bod, ali više nisu onako dominantni kao prije. Može ih se pobijediti, ali ako odigramo na jako visokoj razini. Već smo pokazali u posljednjim susretima Davis Cupa da smo spremni pobjeđivati u takvim mečevima, a ranije smo ih gubili. Jest da ćemo igrati protiv jako dobrog sastava, ali se moramo postaviti da ih možemo pobijediti.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Samo četiri bratska poraza u Davis Cupu
Bob i Mike Bryan debitirali su u Davis Cupu 2003. godine i od tada su manje-više igrali u svim dvobojima SAD-a, svaki je izbornik mogao računati na njihov bod u igri parova. Prvi koji su ih načeli i nanijeli im poraz bili su Mario Ančić i Ivan Ljubičić u Carsonu 2005. godine u okviru 1. kola, bilo je 3:6, 7:6, 6:4, 6:4 za hrvatski tandem.

Prije toga je Ljubičić nadigrao Andrea Agassija te trećeg dana svladao i Andyja Roddicka, Hrvatska je otišla u četvrtfinale (Rumunjska), pa polufinale (Rusija) i finale (Slovačka). Ljubičić je izgubio tek posljednjeg dana finala od Dominika Hrbatyja, do tada je bio na 11-0. Srećom, ostao je Ančić i pobjedom nad Michalom Mertinakom osigurao povijesni trijumf Hrvatske.
Braća su još gubila od Arnauda Clementa i Michaela Llodre (2008), Marcela Mela i Brune Soaresa (2013) te Ilije Bozoljca i Nenada Zimonjića (2013).

---------------------------------------------------------------------------------------------

Linker
04. svibanj 2024 14:00